Algemene Rekenkamer positief over Maatschappelijk Kosten Baten Analyse Dierwaardige Veehouderij
Vandaag -op het landelijke Caring Movement Congres- overhandigden Ellen Bien, directeur van de Dierenbescherming en Kees Scheepens, bestuurder van Caring Farmers, een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse van de transitie naar een Dierwaardige Veehouderij aan Barbara Joziasse, collegelid van de Algemene Rekenkamer. De analyse stelt: een dierwaardige veehouderij levert op termijn meer welvaart en 2 miljard euro per jaar op. Maar dat vergt samenwerking van diverse ministeries en een herbezinning van de landsbegroting
De discussie over een dierwaardige veehouderij wordt veel te eng gevoerd, menen Dierenbescherming en Caring Farmers. Kees Scheepens: “In een recente sociaal-economische impactanalyse in opdracht van het convenant dierwaardige veehouderij, kijkt men vooral naar hoeveel vierkante meter stal nodig is zodat een varken zijn staart kan houden en hoeveel dat kost, maar de echte vragen blijven uit. Wat is de rol van het dier in een dierwaardig voedselsysteem? Hoeveel dieren willen we houden en eten? En wat zijn de voordelen voor andere opgaven zoals waterkwaliteit en natuur?”
De Dierenbescherming en Caring Farmers lieten daarom door Ethicalgrowth2020 een maatschappelijke kosten- en batenanalyse maken waarin die vragen wel gesteld en beantwoord worden. En waarbij ook goed gekeken werd naar het belang van de boer. Dan blijkt dat we in 2040 met minder dieren meer boeren kunnen behouden dan bij het huidige beleid dat vooral gericht is op het opkopen van boeren; dat maatschappelijke doelen worden behaald en dat het een grote investering vergt maar met een rendement van 7% waardoor de transitie geld oplevert.
Ellen Bien: “Voor grote opgaven wordt vaker het instrument van een MKBA ingezet, en de transitie van de veehouderij is zo’n groot landelijk project. De kosten van de transitie gaan voor de baten uit, en de kosten liggen bij LVVN maar de baten bij andere ministeries. Deze transitie verdient een bredere blik en we hopen dat de Algemene Rekenkamer dit besef beter kan laten landen bij politici en beleidsmakers”.
Barbara Joziasse, collegelid van de Algemene Rekenkamer, bedankt de makers van de analyse hartelijk voor hun rapport: “De Algemene Rekenkamer onderzoekt of rijksgeld en beleid leiden tot resultaat. We zijn dan ook groot voorstander van een integrale afweging van kosten en baten voor alle betrokkenen. Boeren kunnen veel, maar hebben wel behoefte aan een duidelijk en bestendig perspectief om te kunnen investeren. Voor zowel boeren als de rest van de maatschappij is het belangrijk dat we in beeld hebben wat kosten en baten zijn van een transitie naar duurzame landbouw en dierwaardige veehouderij”.