Eieren van kleinschalige commerciële pluimveehouders bevatten veel minder PFAS dan die van hobbykippen, zoals recent in het nieuws kwam via het RIVM. 27 van de 28 geteste kleinschalige bedrijven (tot 249 kippen) toonden een PFAS-waarde onder de Europese norm. Daarmee zijn hun eieren over het algemeen veilig te eten voor zowel volwassenen als kinderen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in samenwerking tussen Urgenda, Herenboeren en Caring Farmers.
De kleinschalige pluimveehouderij viel buiten het eerdere RIVM-onderzoek dat gericht was op hobbykip-eieren. Hieruit bleek dat de helft van alle hobbykipeieren onveilig is om te eten. Dit bracht ook veel onrust bij de kleinschalige houders aangezien zij juridisch als ‘hobbyhouder’ gezien worden. De uitkomst van dit nieuweonderzoek geeft hen nu lucht, en hun klanten vertrouwen.
Waarom verschillen deze eieren van die van hobbykippen?
Een mogelijke verklaringen is dat bij deze houders de regenwormconsumptie per ei veel lager is dan bij hobbykippen die gemiddeld ouder worden en van rassen zijn die minder eieren leggen. Zeker is dat kleinere koppels met oudere kippen een iets hoger risico laten zien. Toch blijft het aantal overschrijdingen minimaal.
Wat nu?
De organisaties pleiten voor een direct verbod op PFAS, vervolgonderzoek naar PFAS-vervuiling én naar manieren om vervuilde gronden weer schoon te krijgen. “De vervuiling is diepgeworteld in lucht, water en bodem. Maar we zijn blij dat het alsnog mogelijk is om op diervriendelijke en kleinschalige wijze gezonde eieren te produceren” aldus pluimveedierenarts Vera Bavinck van Caring Farmers.
Caring Farmers bedankt voor dit onderzoek de volgende partijen:
- Stichting Urgenda voor de bijdrage voor 21 testen
- Het Barth Misset Fonds waarmee wij het Netwerk Kleinschalige Pluimveehouderij kunnen opzetten
- Stichting Herenboeren voor het delen van het testuitslagen.
- TestenopPfas.nl die een vervolgonderzoek naar pfas in bloed van mensen financiert.