Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Farm Animal Memorial Day

Caring Farmer en Caring Vet Kees Scheepens roept 19 juni uit tot Farm Animal Memorial Day, een dag om de pijn te herdenken van de vele massale ruimingen van dieren. Help je mee door een witte roos te haken voor een monument van duizenden witte rozen?

In 1997/1998, tijdens de uitbraak van klassieke varkenspest, zijn in Europa 11 miljoen varkens afgemaakt. Kees moest samen met veterinaire collega’s 130.000 gezonde biggen dodelijke injecties toedienen. De pijn zit diep, vooral omdat er destijds een vaccin voorhanden was.

Met Farm Animal Memorial Day wil Kees de pijn een plek geven. Voor hemzelf, maar ook voor de dieren. En voor de boeren die destijds alles verloren. Enkelen van hen pleegden zelfmoord, en velen werden ziek door stress. Kees wil een eerbetoon brengen aan de varkens, de boeren en de dierenartsen die nog steeds gebukt gaan onder deze pijnlijke herinneringen en die behoefte hebben aan een moment van bezinning, en om dit in stilte te verwerken.   

Farm Animal Memorial Day is ook een eerbetoon aan alle dieren die geruimd werden en nog steeds worden vanwege andere dierziekten, zoals Q-koorts, gekke koeienziekte, vogelgriep en Covid-19. Tot op de dag van vandaag worden tienduizenden boerderijdieren geruimd als gevolg van virusuitbraken.

Farm Animal Memorial Day is nodig en actueel. Deze afgelopen winter zijn er in Nederland 2,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd vanwege vogelgriep. Vanwege exportbelangen wordt er niet gevaccineerd, terwijl het virus al jaren rondwaart en steeds meer slachtoffers maakt onder gehouden én wilde vogels en de laatste tijd ook onder zoogdieren.  

Duizenden witte Rozen

Op 18 en 19 juni worden duizenden witte gehaakte rozen ‘geplant’ in de velden rondom de biologische varkensboerderij van Kees als symbool voor de noodzaak dat de mens meer respect toont voor dier en natuur en lering trekt uit al deze pijnlijke lessen.

Haak je ook een roos?  

Lees hieronder of kijk deze video voor instructies hoe je de roos kunt haken.

Stuur je roos op of breng ze langs bij: De Nieuwe Creatieven/Ellis Schoonhoven Houtstraat 72 6511 JP Nijmegen.

Lees meer op de website van Eyes on Animals of in het AD.

HOE HAAK IK DE ROOS?

 • Voordat je begint, zorg voor een extra touwtje van ca. 30 cm om naar beneden te hangen.
 • Haak 43 kettingsteken (40 + 3 die tellen als de eerste driehaak).
 • Haak nu in de 3e kettingsteek vanaf de naald de 2e dreg, vervolgens in elke kettingsteek twee dreggen (totaal 83 dreggen).
 • Maak 1 kettingsteek en keer het werk.
 • Haak nu 1 enkele haak in de eerste steek * in de volgende steek 1 halve dreg + 1 dreg, in de volgende steek 2 dreggen, in de volgende steek 1 dreg en een halve dreg, 1 enkele haak in 1 steek, 1 enkele haak in 1 steek. Herhaal dit tot het einde en sluit af met een slipsteek.
 • Knip het koordje op ongeveer 30 cm af, zodat u genoeg overhoudt om de roos aan elkaar te naaien. 
 • Rol je werk op tot een roos. Je kunt er wat aan prutsen tot je een mooie roosvorm hebt.
 • Neem dan een stopnaald en naai alle lagen aan elkaar.
 • Knip de twee draden die overblijven niet af; zo heb je iets om de roos later mee vast te maken.
 • De roos is klaar!
 • PS: Hoe dikker de draad, hoe voller en groter de roos.  Je kunt ook met dubbele touwtjes haken of met 3 of 4 werken als je een grotere roos wilt maken. Je kunt zelfs meer steken opzetten op kettingsteken, maar vergeet de drie kettingsteken voor de eerste dreg niet. (bijvoorbeeld 60 kettingsteken + 3 kettingsteken voor de eerste dreg). Werk a.u.b. alleen met natuurlijke materialen van plantaardige oorsprong, zoals katoen, linnen, viscose. Als het van een dier afkomstig is (zoals wol) gebruik dan a.u.b. alleen materiaal van boeren die je persoonlijk kent en die hun schapen op een welzijnsvriendelijke manier hoeden of gebruik tweedehands wol.
 • PS2: Koop a.u.b. geen nieuwe wol van onbekende bronnen om deze rozen te maken, want uit onderzoek is gebleken dat er helaas veel misbruik plaatsvindt in de grote commerciële wolindustrie. Hartelijk dank!

Boer Kees nodigt u uit om samen met Lesley Moffat (directeur van de dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals) Wilma Hezemans-Veugelers (van Steppie mijn Handwerk) Yuan Schoonhoven (van YuYu Visual Stories, film/edit ) en Ellis Schoonhoven (van De Nieuwe Creativen ) – deel te nemen aan deze dag en te helpen bij de voorbereiding ervan.

Foto uit het AD, lees het artikel hier.