Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Rechter dwingt in Natuurzaak tot landbouwtransitie

Greenpeace wint vandaag de Natuurzaak, en dat heeft grote gevolgen. 

Caring Farmers ondersteunde deze rechtszaak vanaf het begin. De landbouw heeft insecten (bestuivers) nodig om gewassen te laten groeien, en schoon water en een gezonde bodem zijn net zo nodig. De biodiversiteit is noodzakelijk voor een goede balans van de natuur in ons land. 
Voor voedselzekerheid op de lange termijn is het cruciaal dat het kabinet eindelijk natuur, klimaat en gezondheid op 1 gaat zetten. Maar kabinet na kabinet kwam niet in actie, en een rechtszaak leek de enige uitweg. 

Vandaag gaf de rechter in de uitspraak Greenpeace gelijk: Nederland moet aan eigen doelen voldoen. In 2030 móet de stikstofuitstoot met 50% gereduceerd om de kwetsbaarste natuurgebieden te beschermen. Dat betekent nog 22% reductie in 5 jaar. 

Wat betekent deze uitspraak voor boeren?
De industrie, verkeer en luchtvaart moeten ook allemaal stappen zetten om de uitstoot van stikstofoxiden te beperken. De landbouw als grootste stikstofuitstoter, zal de grootste stappen moeten zetten. Dat weten we natuurlijk als sinds de jaren ’80 en vele van onze boeren zijn al aan de slag. De uitspraak van Greenpeace maakt voor ons duidelijk dat het kabinet de boeren nu wel moet ondersteunen om te kunnen transformeren naar een meer grondgebonden, natuurinclusievere landbouw. Hierover zijn Greenpeace en Caring Farmers het eens. 

Directeur Greenpeace Andy Palmen: “Greenpeace pleit ervoor dat boeren die al duurzaam ondernemen, zoals biologische boeren, moeten worden beschermd en boeren die mee willen in de omslag worden geholpen.”

Gelukkig zijn er al veel boeren die laten zien dat je een goed verdienmodel kunt hebben terwijl je minder stikstof uitstoot, waarbij je ook nog op een dierwaardige manier met je dieren omgaat, de kwaliteit van het water hoog houdt en je bodem gezond. Deze boeren verdienen nu alle steun om te kunnen blijven werken zoals ze doen. 

Caring Farmers streven naar integrale oplossingen voor álle maatschappelijke opgaven: klimaat en biodiversiteit, stikstof, dierwaardigheid, KRW en onze gezondheid. Met onze maatschappelijke kosten en baten analyse voor een dierwaardige kringlooplandbouw laten wij zien, dat de transitie niet goedkoop is, maar op termijn méér welvaart en gezondheid oplevert plus 2 miljard euro per jaar voor de Staatskas. De Algemene Rekenkamer is enthousiast over deze analyse, waarvan we hopen dat de nieuwe ‘stikstof commissie’ gebruik van maakt. 

Voor nu feliciteren wij Greenpeace en werken we samen aan oplossingen. Uit recente analyse van hoogleraar Imke de Boer blijkt: voor 80% wil iedereen  – banken, boeren, NGO’s – hetzelfde. De rechter dwingt ons nu om aan de slag te gaan, niet met onbewezen dure technieken, maar met integrale oplossingen.