Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Kijk terug: Kassa uitzending over het diervriendelijker vangen van legkippen.

Kijk terug: Kassa uitzending over het diervriendelijker vangen van legkippen.

“Een legkip produceert ruim 300 eieren per jaar. Na zo’n anderhalf jaar leggen de kippen geen (goede) eieren meer en worden ze naar de slacht gebracht. Maar voor dat transport moeten ze eerst gevangen worden. Op een enkele boerderij gaat dat al heel diervriendelijk, maar in de meeste gevallen nog niet en worden legkippen ondersteboven aan een of twee poten gevangen. Dit kan veel stress, pijn en (ernstige) verwondingen tot gevolg hebben. Zo erg zelfs, dat jaarlijks een half miljoen kippen dood aankomt bij het slachthuis. Gelukkig is er een diervriendelijker methode en die is niet eens zo veel duurder. Maar wie betaalt de rekening voor diervriendelijk vangen?”

Caring Farmer Ruud Zanders van Kipster vangt zijn leghennen staand, een diervriendelijkere manier volgens dierenwelzijnsexpert Thea van Niekerk. Zanders rekende uit dat hem dit ongeveer 0,0004 euro per ei extra zou kosten, wat uitkomt op ongeveer een halve cent extra kosten per doosje van 10 eieren.

Waar koop ik eieren van beter gevangen kippen?

Naast Kipster doen enkel Demeter en Rondeel nu aan het staand vangen van leghennen. Verder hebben natuurwinkel Ekoplaza, Odin en het merk Gijs aangegeven hier ook mee aan de slag te gaan. De keuze naar diervriendelijkere eieren is dus groeiende, en dat voor een minimaal prijsverschil.