Levende Zaadbank

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed zetten zich samen in voor een Levende Zadenbank

Wereldwijd is het aantal groente-rassen dat we telen en eten enorm afgenomen. De zaadhandel is steeds meer in de handen gekomen van grote multinationals die ook pesticiden produceren. Meer dan 90% van alle groenten die we eten, komen van F1/hybride zaden, vaak ook met patenten erop. Boeren en tuinders zijn hierdoor afhankelijk van de zaadbedrijven, waar zij jaar op jaar opnieuw zaden moeten inkopen. 

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed gaan zich samen inzetten voor een Levende Zaadbank: zij willen meer telers opleiden om samen meer groente rassen te telen waarvan de zaden weer gebruikt kunnen worden in het volgende seizoen. De teler is hiermee ook in staat de rassen zelf te door ontwikkelen.

Met zaadvaste zaden krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en wat ook erg belangrijk is: de biodiversiteit neemt toe, in de landbouw én op ons bord.

Vaak spreken we bij biodiversiteit over verscheidenheid in soorten, maar ook verscheidenheid van rassen en de genetische variëteit binnen een ras horen daarbij.

Levende Zadenbank zet zich in voor:

  • Meer telers leren om zelf hun eigen zaadvaste zaden te telen
  • Meer telers sluiten zich aan bij De Zaderij
  • Het vergroten van het aantal zaadvaste groente rassen
  • Meer bewustzijn onder burgers en telers over het belang van zaadvaste zaden voor de biodiversiteit.

Oproep: vergeten groenten gezocht. 

Heb jij een eigen groenteselectie of zaden van oude groentenrassen en wil je die een tweede kans geven om terug te keren in de winkel en op ons bord? Kijk dan HIER. Samen werken we aan een Levende Zadenbank voor meer biodiversiteit op ons bord. 

Cursus Zaadteelt zaadvaste rassen

De cursus is bedoeld voor boeren, tuinders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen (of zijn) met selectie, vermeerdering, instandhouding en/of veredeling. Het doel van de cursus is om cursisten een basis te bieden om daarmee zelf zaden te kunnen vermeerderen en te kunnen beslissen welke methoden daarvoor te gebruiken. De cursus bestaat uit theorie, praktische oefeningen en groepswerk.

De cursus is op hoofdlijnen in handen van Edwin Nuijten. Edwin heeft ongeveer 25 jaar ervaring met boerenveredeling waarvan ruim 10 jaar ook biologische veredeling. Edwin Nuijten is op dit moment onder andere werkzaam als biologisch groenteveredelaar en zit in het bestuur van Stichting Zaadgoed.

Meer informatie:

  • Nov 2023 Trouw: Zaadvaste rassen zijn cruciaal voor de landbouw. De monocultuur is gevaarlijk. 
  • Binnenste Buiten over Zaadvaste Zaden
  • Caring Farmer Tineke teelt zaadvaste zaden voor de Zaderij. 
  • Biologische foodcoop Odin over de zin van zaadvast. 
  • Het belang van zaadvast volgens de Zaderij
  • Van de duizenden soorten gewassen waar mensen vroeger van leefden, zijn er nog maar negen die wereldwijd het hoofdbestanddeel van ons voedsel vormen. Deze homogenisering ondermijnt de veerkracht van de aarde. Lees meer in De Groene Amsterdammer.
  •  Het Kiemcollectief is voortgekomen uit de Nationale Denktank en ondersteunt tuinders bij het uitwisselen van zaadvaste zaden. Lees meer. 
Thuis aan de slag: 

Op Do It Yourself Seeds vind je een overzicht van 40 filmpjes van 40 verschillende soorten groenten en kruiden om ze zelf te kweken. ZAAIGOED in OVERVLOED is een serie waarmee iedereen kan leren hoe je zelf groentezaden teelt. Het biedt de basis van theorie en praktijk, een ABC van de zadenteelt en toont alle noodzakelijke stappen voor het telen van zaden van meer dan 40 verschillende groenten.