Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu: kringloop-bosbeheer

Verplanten 

Meer Bomen Nu redt in de winter kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, natuurgebieden en slooplocaties. Overal komen boompjes op waar ze niet groot kunnen worden. Ze staan te dicht bij elkaar, te dicht bij het pad of op een plek waar ze ongewenst zijn. Zoals een berk in een heidegebied. Maar iemand anders wil die berk graag hebben en planten. Door de jonge bomen en struiken uit te scheppen en te herplanten, kunnen we Nederland sneller groen maken. Het plantgoed is dus gratis, circulair en veelal inheems.  

Tweedehands boompjes zijn er overal

Meer Bomen nu heeft al 1.6 miljoen boompjes verplant in 3 winters tijd. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

Goed voor klimaat en biodiversiteit

Deze zaailingen van bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd als een mix van bomen en struiken uitgedeeld. De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen een nieuwe voedsel- en schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onze methode de biodiversiteit te verbeteren.

Caring Farmers waren een van de initiatiefnemers van de succesvolle Meer Bomen Nu campagne. In 2020 begon het zo: 

Ook nu kan je nog steeds gratis bomen en struiken ophalen. Je krijgt een mix van bomen en struiken mee, dat is beter voor de biodiversiteit. Let op: bepaalde boomsoorten oogsten ze meer dan anderen omdat sommige soorten het vaakst overdadig zijn in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan wilgensoorten, essen, beuken, eiken, elzen, berken en esdoorn-soorten. Maar ook meidoorns, hazelaars, vlieren etc. worden geoogst. Lees ook meer over welke soorten goed passen bij je plek en/of bedrijf hier:

Velen van deze soorten kunnen ook goed een rol spelen in startende agroforestry projecten. 

Agroforestry

Gratis bomen kunnen gebruikt worden in (startende) agroforestry projecten.

Ja ik wil gratis bomen!

Meld je aan bij meerbomen.nu voor gratis bomen. Je krijgt automatisch alle evenementen te zien in een radius van 25 km om je bedrijf heen. Je kan ophalen op een 'oogstdag' - waar de boompjes worden gered - en een 'uitdeeldag' - van een bomenhub waar oogst van meerdere dagen wordt verzameld.

Help boeren aan bomen en struiken

Ook als je geen boerenbedrijf hebt kan je helpen. De kansarme zaailingen moeten eerst verzameld worden, en dan ook nog geplant. Elke winter worden er duizenden evenementen georganiseerd om de boompjes te redden én te planten. Kom jij helpen?

Projecten

Goed Gehouden

Goed Gehouden - een project voor een échte dierwaardige veehouderij. Waar alle dieren hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen.

Dinners

Caring Doctors, Caring Vets en Caring Farmers brengen zorgprofessionals naar de (biologische) boer voor sessies over de verbinding tussen een gezonde bodem en gezonde mensen.

Zaadvaste Zaden

Verreweg de meeste zaden die Nederlandse boeren gebruiken, worden geleverd door een zadenleverancier. Deze zaden zijn genetisch identiek en gepatenteerd, waardoor je de zaden het volgende jaar niet opnieuw kunt gebruiken.

Koplopersplan Dierwaardige Veehouderij

De Wet Dieren gaat 1 juli 2024 in. De kern van deze wet houdt in dat het natuurlijke gedrag van dieren centraal moet komen te staan in de veehouderij. Een grote opgave voor de hele maatschappij.

Kalf-bij-de-koe

Kalfjes bij de koe, diep in ons hart weten we allemaal dat het zo hoort. Toch hebben we de boeren de afgelopen decennia gevraagd om zo veel mogelijk, voor een zo laag mogelijke prijs te produceren. Met als resultaat dat bijna geen melkveehouder kalfjes bij de koe houdt. En dat de kennis eromheen is verdwenen.

Biodiversiteit op je bord

Chefs, restaurants en cateraars kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Dat kan door ‘biodiversiteitvriendelijke’ producten op de menukaart te zetten en daarover met gasten te communiceren.