Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

“Sta op en spreek je uit voor een houdbaar voedselsysteem voor gezonde dieren, gezonde mensen en een gezonde aarde”

Deze oproep zoemde door de gangen en zalen van de Universiteit Utrecht zaterdag 19 oktober. Daar vond het Caring Actions Congres plaats, georganiseerd door de Caring Movement. De deelnemers gingen niet alleen naar huis met inspiratie, maar ook met meer kennis, bijzondere nieuwe contacten en concreet handelingsperspectief. En met een magazine vol inspiratie en hoopvolle artikelen. 

Je uitspreken voor een houdbaar voedselsysteem, blijkt een stuk makkelijker als je merkt dat je niet de enige bent. De deelnemende dierenartsen, boeren, docenten, dokters, verpleegkundigen, diëtisten, studenten en betrokken burgers vonden elkaar en deelden ideeën en acties. 

Wat gaven de sprekers mee aan de deelnemers?

Anton Pijpers – Voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Utrecht – startte het congres met een welkomstwoord en vertelde de deelnemers dat de veehouderij té commercieel is geworden. Hij ondersteunt het werk van de Movement met onderzoek en het programma Future Food. 

Joseph Poore – Director van Oxford Martin Programme on Food Sustainability – liet ons zien wat de gevolgen zijn van de huidige voedselproductie met overduidelijke cijfers en tabellen. Gelukkig sloot hij af met oplossingen waarmee we de trend kunnen keren, waarmee we mens, dier en planeet weer gezonder kunnen maken en nog steeds voedsel kunnen blijven produceren. “I think knowledge and data play a critical role”, kortom: blijf nieuwsgierig en gebruik de wetenschap.

Intermezzo 
Een dierwaardige veehouderij levert op termijn meer welvaart en 2 miljard euro per jaar op voor de Staatskas. Dat blijkt uit een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse die de Dierenbescherming en Caring Farmers overhandigden aan de Algemene Rekenkamer.

“De Algemene Rekenkamer is voorstander én medestander van een integrale blik op de transitie naar een dierwaardige veehouderij, aldus Barbara Joziasse.”  Meer info

Na deze bijzondere overhandiging pakten de Caring Doctors, de Caring Farmers en de Caring Vets het podium. Patrick Deckers (CD), Kees Scheepens (CF) en Anna Pijpers (CV) toonden kort maar krachtig waarom zij de Caring Movement zijn gestart. 

Uitbreiding Movement met Caring Teachers en Caring Dietitians!

Jawel, Sander Lourens lanceert de Caring Teachers, waarvoor je je nu al kunt aanmelden overigens. En Alina Petre staat op om de Caring Dietitians op te richten. 

Daarna kozen de deelnemers een sessie waarin elke beroepsgroep dieper inging op het onderwerp ‘wat betekent een duurzaam voedselsysteem voor ons?’.

Caring Doctors spraken met Shireen Kassam, Tamara Aipassa en Mitchell Evertsen over hoe gezond onbewerkt plantaardig voedsel is voor onze gezondheid en die van de planeet, over het succesvolle werk van Caring Doctors om cure en care zorginstellingen te bewegen naar een Planetary Health Diet-aanbod voor personeel, patiënten en bewoners én over hoe bespreek je leefstijl en preventie met patiënten om ziekte te voorkomen of te verminderen.

De Caring Vets luisterden naar Wim de Leeuw en Merel Rooijmans over de implementatie van duurzaamheid op de faculteit diergeneeskunde en de aandacht voor dierenwelzijn daarin, in de landbouw sessie spraken Sebastiaan Bos, Olivier Wegloop, Edwin Nuijten en Anton Nigten over drie belangrijke thema’s: mest, zaden en verdienmodellen. En in de Onderwijs-sessie kwamen de Caring Teachers voor het eerst met betrokken andere docenten samen. Iedereen wilde daar direct aan de slag.

Tijdens de lunch zaten artsen aan tafel bij een boer, en docenten bij een dierenarts. 

In het volgende uur kreeg Philip Lymbery (CEO Compassion in World Farming) de zaal adembenemend stil. Hij kan goed uitleggen waarom we nu meer dan ooit moeten samenwerken:  “We need to be ready, which is why this room, you all, are so inspiring. With all your different interests, expertises and motivations, we need to come together and build the biggest sail!”

Met deze peptalk vers in gedachten, gingen de deelnemers ieder weer naar een deelsessie om acties te bespreken. Wat gebeurt er al, waar kun je van leren, wat kun je morgen doen?

Deelsessies:
Klarien Klingen en Arjan Smit bespraken met artsen, boeren, onderzoekers en boeren hoe we meer kunnen samenwerken op het gebied van lobby bij overheden. Franck Meijboom nam zijn deelnemers mee door vraagstukken over hoe wij als mens omgaan met dieren en hoe dat verandert. 

Rineke Dijkinga kon niet vaak genoeg vertellen over het belang van een gezonde bodem, wat dat bijdraagt aan een gezond microbioom in je darmen en dus aan jouw eigen gezondheid.

Met Klimaatgesprekken coaches Andra Weg en Willy van Willigen doken de deelnemers in de psychologie van gedragsverandering en gesprekken voeren met je collega’s: stel vragen is de belangrijkste tip. Rune Cristoffer Dragsdahl toont in zijn presentatie aan dat het mogelijk is om verschillende bewegingen toch gezamenlijk te laten optrekken, zoals hij in Denemarken voor elkaar heeft gekregen met de beweging richting biologisch en plantaardig. Martina Vijver geeft handvatten om uit te zoeken of en hoeveel pesticiden er op een locatie te vinden zijn en wat je daar mee kunt. Marga Witteman, Inge Hamming en Cheryll Bisschof nemen de deelnemers mee naar buiten voor een gezonde sessie over het belang van bomen voor de gezondheid van mens, dier en klimaat en hoe de gezondheidszorg daar meer mee kan.

In de afsluitende sessie drukte de Deense Rune Christoffer Dragsdahl de zaal op het hart hoe belangrijk het is om je niet te verliezen in de onderlinge verschillen of details, maar de krachten te bundelen op dat grote vlak waar we het allemaal over eens zijn: meer planten en meer dierenwelzijn. In Denemarken leidt dat nu al tot geweldig resultaten. De Movement heeft alles in zich om ook succesvol te zijn. Moderator Esther Molenwijk haalde diverse inzichten en ideeën uit de zaal op: verschillende gasten waren al direct tot ideeën of tot actie aangezet. 

Met Sander Lourens (Caring Teachers), Patrick Deckers (Caring Doctors), Anna Pijpers (Caring Vets en Kees Scheepens (Caring Farmers) sprak Esther over de Caring Movement strategie. 

Borreltijd! 

Met onder andere lupine brood en lupine smeersel (van LekkerLupine), oesterzwam-bitterballen (van de Oesterzwammerij), groentesnacks (van Kievitamines), worstjes (van de GoedGevulde) en kaas (van Remeker).

Veel dank aan 

Alle sprekers 
Alle deelnemers
Esther Molenwijk voor de geweldige moderatie

Fotograaf Sabine Grootendorst
Filmer Joris van Egmond

Voor het Magazine bedanken wij Martijn de Kruijff voor de opmaak en Else de Jonge voor de eindredactie.

En natuurlijk de sponsors: 

Future Food – Universiteit Utrecht (Ingrid den Bosch en Simone Pekelsma)
Barth MIsset Fonds 
Urgenda 
Stichting de Hoorn
Provincie Utrecht

Wil je in contact blijven met de deelnemers en Caring organisaties? Heb je een idee?

Sluit je aan bij de LinkedIn group

Wil je het magazine online lezen? Dat kan hier. Wil je het graag per post ontvangen? Stuur een mail naar info@caringmovement.nl. Er zijn nog een paar exemplaren over.

Hou die LinkedIn group en de website in de gaten, enkele videos, presentaties/verslagen worden nog gedeeld.