Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Stem voor kringlooplandbouw

We hebben haast! Stem voor een partij die zich inzet voor een gezond platteland met gezond voedsel

Caring Farmers roept via videoboodschap op om bij de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen voor een partij die vol inzet op kringlooplandbouw. Het laatste IPCC rapport over klimaatverandering, de stikstof en biodiversiteitscrisis, vogelgriep, stijgende prijzen voor gas en graan door de oorlog in Oekraïne zijn allemaal redenen waarom we een snellere voedseltransitie nodig hebben. Deze verkiezingen zijn wat Caring Farmers cruciaal omdat we nú de omslag moeten maken. Stem daarom op een partij die een omslag wil maken naar meer lokaal geproduceerd voedsel, die de afhankelijkheid van veevoer en gas uit het buitenland wil afbouwen en het landschap gezonder wil maken.

Geen stemadvies, wel tips

Een gezond platteland en gezond voedsel, dat zullen meer partijen wel roepen. Maar waar moet je nou op letten als je echt wilt stemmen op een partij die het roer om wil gooien? Stem voor partijen die de volgende zaken in hun programma hebben opgenomen:

  • De veestapel moet krimpen. Met enkel het verduurzamen van stallen komen we er niet. De huidige veestapel is te groot om met lokaal voer te kunnen voeden. Het voer voor onze veestapel met 100 miljoen dieren komt van heinde en verre. Dat is niet duurzaam en maakt ons afhankelijk van verre landen. Bovendien heeft de grote veestapel een te grote impact op het klimaat en draagt de grote hoeveelheid mest bij aan de de stikstof- ofwel natuurcrisis. Zoveel dieren bij elkaar is ook wachten tot de volgende pandemie.
  • Minder chemie. Ons voedselsysteem gebruikt momenteel grote hoeveelheden kunstmest, en gewasbeschermingsmiddelen. Bij de productie en toediening van kunstmest komt veel CO2 vrij. Dat komt onder andere dat er veel gas wordt gebruikt bij de productie. Gewasbeschermingsmiddelen ofwel insecticiden en onkruidverdelgers vernietigen vele nuttige insecten en ander bodemleven. Het gaat erg slecht met insecten en we zijn als boeren hiervan afhankelijk. Ook is het ongezond voor ons en dreigt er een Parkinson epidemie: in Frankrijk wordt al erkend dat Parkinson een beroepsziekte is onder boeren. Ook in Nederland neemt de ziekte toe.
  • Eiwittransitie: In Nederland eten we teveel dierlijk eiwit en te weinig groente en fruit. Als boeren produceren we graag meer groente, fruit en eiwitten voor de lokale markt. Dan moet ons dieet wel veranderen, net als het gedrag van de winkels. Gemeenten kunnen daarbij helpen door lokale duurzame plantaardige afzet te bevorderen. Stem op een partij die een vleestax wil invoeren en de BTW op groente en fruit wil afschaffen.
  • Inzetten op meer biologisch: de biologische en bio-dynamische boeren worden nauwelijks genoemd door sommige partijen die zich zelf wel boerenpartijen noemen. Terwijl deze boeren juist klimaatvriendelijker boeren omdat ze minder mest en kunstmest gebruiken en dus ook minder afhankelijk zijn van buitenlands gas.
  • Dierenwelzijn: dieren zijn emotionele en intelligente wezens. Dus behalve voor het klimaat, zijn we het de dieren verplicht om ze te behandelen zoals de wet voorschrijft: vrij van pijn en leed en zodat zij hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Het is ook belangrijk voor ons, want ongelukkige dieren krijgen meer medicijnen en antibiotica. Stem op een partij die dierenwelzijn wil verbeteren.
  • Meer ruimte voor boeren: we willen meer woningen, meer zonnepanelen, meer natuur en dat alles dreigt ten koste te gaan van boeren. De discussie om boeren uit te kopen is in volle gang. Sommige boeren hebben geen opvolger, dus soms is uitkopen prima. Maar de meeste boeren en landbouwgrond willen we behouden, want boeren produceren ons voedsel en zijn onmisbaar. In een kringlooplandbouw komt er ruimte vrij omdat we minder mais en graan verbouwen voor dieren en we gaan minder exporteren. Maar we gaan ook minder importeren en extensiever met de natuur mee boeren. En dat kost ruimte. Ruimte die we met de natuur en mensen eromheen steeds mooier maken. We willen méér boeren, minder dieren, evenveel ruimte en dat de grens tussen voedselproductie en natuur vervaagt.
  • Gezonde omgeving: meer bomen, bloemrijke bermen, schoon water, gezonde lucht. Stem voor een partij die natuur voorop zet. Liever natuur dan nieuwe wegen, liever gezonde landbouw dan het zoveelste bedrijventerrein. Meer wind- en zonne-energie, besparen en géén biomassa centrales en mestfabrieken. Let bij het stemmen op deze waarden waar toekomstige generaties je dankbaar voor zullen zijn.