Dierenwelzijn

Home  /  Thema's  / 

Vanaf het begin van het Mansholttijdperk zijn we massaal dieren gaan fokken en houden ten behoeve van de productie van dierlijke eiwitten. Het dier werd aangepast aan zijn omgeving en doorgefokt op hoge productie.

Tegenwoordig is er echter veel wetenschappelijk ethologisch onderzoek bekend over het gevoelsleven en de intelligentie van dieren. Dat verplicht ons om anders met dieren om te gaan en het dierenwelzijn los te zien van diergezondheid.

Dieren die in de kringlooplandbouw nog wél benut worden, dienen met zoveel mogelijk respect te worden behandeld. Ook dieren willen eigenlijk gewoon een beetje lol maken. Het zijn af en toe net mensen.

Als Caring Farmers streven wij dit einddoel na voor de dieren:

  • Dieren moeten minimaal toegang hebben tot een uitloop in de frisse buitenlucht.
  • We kiezen voor rassen die niet zijn doorgefokt op de hoogste productie.
  • We halen niet de maximale opbrengst uit ieder dier, maar zetten diergezondheid én dierenwelzijn voorop. Zo voorkomen we ook medicijngebruik zoals antibiotica.
  • Dieren horen gewoon dier te zijn. We passen niet het dier aan aan de omgeving. Ingrepen horen er dan ook niet bij.
  • Transport is stressvol voor dieren en dienen we te voorkomen.
  • Diervriendelijk of ‘humaan’ slachten bestaat niet. Het enige wat we kunnen doen is het lijden van dieren tot een minimum te beperken: bij vangen, bij transport en bij slacht.
  • Wij zetten ons in om het hele dier te gebruiken en verspilling te voorkomen.
  • Waar wij kansen zien, pakken wij die aan om dierenwelzijn te verbeteren. Wij laten ons daarbij graag adviseren door de wetenschap.

Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerd nieuws

Caring Congres

Caring Congres voor een veranderende wereld

8 oktober is het Caring Congres in Antropia, Driebergen. In een veranderende wereld, duiken Caring Farmers en Caring Vets de verandering in. Met inspirerende sprekers zoals hoogleraren Margriet Sitskoorn, Maarten Reesink en Machteld Huber en Urgenda directeur Marjan Minnesma, Met de vakbond voor Dieren, boerin Julia, Avalon directeur Martien Lankester en bodemadviseur Theo Mulder en de zaal praten we onder leiding van Lotte Sluiter hoe we de informatie uit de lezingen kunnen omzetten in praktijk.
alex-3-aug

Stalaanpassingen om kalf bij de koe te houden

Wat heb je nodig om kalveren bij de koe te houden? Van Hall Larenstein studente Aleksandra deed onderzoek in opdracht van Caring Farmers en presenteerde haar bevindingen aan boeren, ministerie, NGO's en andere geïnteresseerden.
th

Communiceren met Dieren

In de Taalwetenschappen is steeds meer bekend over communicatie van dieren, maar deze wetenschap bereikt nog nauwelijks de veehouderij. Ook boeren weten heel veel. Maar de ene boer weet meer dan de ander en de een weet andere dingen dan de ander. Als Caring Farmers willen deze informatie bundelen en samen leren, met als uitgangspunt dat wetenschappelijke kennis gelijk staat aan praktijkkennis. En al deze kennis nemen we graag mee in de opmars naar een Dierwaardige Veehouderij.
154493597_1682907865224689_8444987681423228235_n

WIE MOET AAN TAFEL BIJ CONVENANT DIERWAARDIGE VEEHOUDERIJ

Een oproep aan minister Staghouwer, Zet alstublieft vooruitstrevende en dierwaardige mensen aan tafel voor het Convenant Dierwaardige Veehouderij. Namens 23 dieren- en landbouworganisaties.
kalfjes-bij-de-koe-header

Alle koeien in de wei, óók op 30 mei

De gehele maatschappij wil koeien méér in de wei: van LNV tot LTO tot burger. Hoe meer weide uren hoe beter voor natuur, klimaat en dier. Bij sommige boeren heerst het idee dat vanuit de stikstofproblematiek de koeien niet meer in de wei zouden mogen, Niets is minder waar. Uiteindelijk zal de PAS-rechtszaak leiden tot meer weide uren per bedrijf en per koe. En dat vinden Caring Farmers goed nieuws.
kipeigen

De kleinschalige pluimveehouderij moet groot worden

De kleinschalige pluimveehouderij moet groot worden. Dat klinkt een beetje raar, maar daarmee bedoelen we niet dat kleinschalige houderijen groter moeten worden, maar dat het hoog tijd is dat de kleinschalige pluimveehouderij erkenning, stimulering en eigen regelgeving krijgt.  Lees onze oproep aan Den Haag.
dierenwelzijn

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl