Dierenwelzijn

Home  /  Thema's  / 

Vanaf het begin van het Mansholttijdperk zijn we massaal dieren gaan fokken en houden ten behoeve van de productie van dierlijke eiwitten. Het dier werd aangepast aan zijn omgeving en doorgefokt op hoge productie.

Tegenwoordig is er echter veel wetenschappelijk ethologisch onderzoek bekend over het gevoelsleven en de intelligentie van dieren. Dat verplicht ons om anders met dieren om te gaan en het dierenwelzijn los te zien van diergezondheid.

Dieren die in de kringlooplandbouw nog wél benut worden, dienen met zoveel mogelijk respect te worden behandeld. Ook dieren willen eigenlijk gewoon een beetje lol maken. Het zijn af en toe net mensen.

Als Caring Farmers streven wij dit einddoel na voor de dieren:

  • Dieren moeten minimaal toegang hebben tot een uitloop in de frisse buitenlucht.
  • We kiezen voor rassen die niet zijn doorgefokt op de hoogste productie.
  • We halen niet de maximale opbrengst uit ieder dier, maar zetten diergezondheid én dierenwelzijn voorop. Zo voorkomen we ook medicijngebruik zoals antibiotica.
  • Dieren horen gewoon dier te zijn. We passen niet het dier aan aan de omgeving. Ingrepen horen er dan ook niet bij.
  • Transport is stressvol voor dieren en dienen we te voorkomen.
  • Diervriendelijk of ‘humaan’ slachten bestaat niet. Het enige wat we kunnen doen is het lijden van dieren tot een minimum te beperken: bij vangen, bij transport en bij slacht.
  • Wij zetten ons in om het hele dier te gebruiken en verspilling te voorkomen.
  • Waar wij kansen zien, pakken wij die aan om dierenwelzijn te verbeteren. Wij laten ons daarbij graag adviseren door de wetenschap.

Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerd nieuws

Maand van het kalf - afbeelding nieuwsbrief

Help mee, voor #kalfbijkoe op tv

Met grote dank aan de hele Caring Community én de Groenboerenplan achterban, zenden wij vanaf morgen de Groenboerenboodschap uit op tv! Samen gaan we voor een groene en gezonde verkiezingsuitslag!
IMG_5450

Oproep aan alle Kamerleden die meedoen aan het debat over de Tijdelijke wet Transitiefonds, Landelijk Gebied en Natuur  – 19 april

Op 19 april debatteert de Tweede Kamer over de verdeling van de 25 miljard euro, bestemd voor een landbouwtransitie om uit de stikstofimpasse te komen. Graag geven we de Kamer- samen met Caring Vets en Caring Doctors - enkele dringende aandachtspunten mee, die kunnen helpen voor een juiste verdeling van dit Transitiefonds.
Caring Congres

Caring Congres voor een veranderende wereld

8 oktober is het Caring Congres in Antropia, Driebergen. In een veranderende wereld, duiken Caring Farmers en Caring Vets de verandering in. Met inspirerende sprekers zoals hoogleraren Margriet Sitskoorn, Maarten Reesink en Machteld Huber en Urgenda directeur Marjan Minnesma, Met de vakbond voor Dieren, boerin Julia, Avalon directeur Martien Lankester en bodemadviseur Theo Mulder en de zaal praten we onder leiding van Lotte Sluiter hoe we de informatie uit de lezingen kunnen omzetten in praktijk.
alex-3-aug

Stalaanpassingen om kalf bij de koe te houden

Wat heb je nodig om kalveren bij de koe te houden? Van Hall Larenstein studente Aleksandra deed onderzoek in opdracht van Caring Farmers en presenteerde haar bevindingen aan boeren, ministerie, NGO's en andere geïnteresseerden.
th

Communiceren met Dieren

In de Taalwetenschappen is steeds meer bekend over communicatie van dieren, maar deze wetenschap bereikt nog nauwelijks de veehouderij. Ook boeren weten heel veel. Maar de ene boer weet meer dan de ander en de een weet andere dingen dan de ander. Als Caring Farmers willen deze informatie bundelen en samen leren, met als uitgangspunt dat wetenschappelijke kennis gelijk staat aan praktijkkennis. En al deze kennis nemen we graag mee in de opmars naar een Dierwaardige Veehouderij.
154493597_1682907865224689_8444987681423228235_n

WIE MOET AAN TAFEL BIJ CONVENANT DIERWAARDIGE VEEHOUDERIJ

Een oproep aan minister Staghouwer, Zet alstublieft vooruitstrevende en dierwaardige mensen aan tafel voor het Convenant Dierwaardige Veehouderij. Namens 23 dieren- en landbouworganisaties.
dierenwelzijn

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl