Dierenwelzijn

Home  /  Thema's  / 

Vanaf het begin van het Mansholttijdperk zijn we massaal dieren gaan fokken en houden ten behoeve van de productie van dierlijke eiwitten. Het dier werd aangepast aan zijn omgeving en doorgefokt op hoge productie.

Tegenwoordig is er echter veel wetenschappelijk ethologisch onderzoek bekend over het gevoelsleven en de intelligentie van dieren. Dat verplicht ons om anders met dieren om te gaan en het dierenwelzijn los te zien van diergezondheid.

Dieren die in de kringlooplandbouw nog wél benut worden, dienen met zoveel mogelijk respect te worden behandeld. Ook dieren willen eigenlijk gewoon een beetje lol maken. Het zijn af en toe net mensen.

Als Caring Farmers streven wij dit einddoel na voor de dieren:

  • Dieren moeten minimaal toegang hebben tot een uitloop in de frisse buitenlucht.
  • We kiezen voor rassen die niet zijn doorgefokt op de hoogste productie.
  • We halen niet de maximale opbrengst uit ieder dier, maar zetten diergezondheid én dierenwelzijn voorop. Zo voorkomen we ook medicijngebruik zoals antibiotica.
  • Dieren horen gewoon dier te zijn. We passen niet het dier aan aan de omgeving. Ingrepen horen er dan ook niet bij.
  • Transport is stressvol voor dieren en dienen we te voorkomen.
  • Diervriendelijk of ‘humaan’ slachten bestaat niet. Het enige wat we kunnen doen is het lijden van dieren tot een minimum te beperken: bij vangen, bij transport en bij slacht.
  • Wij zetten ons in om het hele dier te gebruiken en verspilling te voorkomen.
  • Waar wij kansen zien, pakken wij die aan om dierenwelzijn te verbeteren. Wij laten ons daarbij graag adviseren door de wetenschap.

Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerd nieuws

kipeigen

De kleinschalige pluimveehouderij moet groot worden

De kleinschalige pluimveehouderij moet groot worden. Dat klinkt een beetje raar, maar daarmee bedoelen we niet dat kleinschalige houderijen groter moeten worden, maar dat het hoog tijd is dat de kleinschalige pluimveehouderij erkenning, stimulering en eigen regelgeving krijgt.  Lees onze oproep aan Den Haag.
IMG_5433

Kalveren bij de koe, maar hoe?

Koskamp van Boerderij Ruimzicht en Corné Ansems van de Ruurhoeve zijn beiden pioniers op dit vlak en horen bij de weinige boeren in Nederland waar de kalfjes drie maanden lang zogen bij de moeder. Hoewel kalveren bij de koe houden zo natuurlijk is, is de kennis eromheen verdwenen. Deze website is een eerste stap van een langdurig project om kalveren weer bij de moeder te houden en te gaan voldoen aan de vernieuwde Wet Dieren.
voer de wet dieren uit

Voer de Wet Dieren uit

Een beter dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Iedereen heeft een rol, de consument, winkel, boer, reclamemaker, dierenarts. Maar de overheid moet de eigen Wet Dieren uitvoeren en naleven. Help je mee om de videoboodschap te verspreiden op Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube of Instagram? 
caring congres

Caring Congres: zet dierenwelzijn centraal

'Geef dierenwelzijn een grotere rol in beleidsvorming en voer de vernieuwde Wet Dieren uit’, is de boodschap van Caring Farmers en Caring Vets. Om deze boodschap te benadrukken organiseren de twee organisaties het Caring Congres op 9 oktober in Blue City Rotterdam. Vier gerenommeerde hoogleraren - Frans de Waal, Roos Vonk, Thijs Kuiken en Imke de Boer - gaan in op de bredere betekenis van dierenwelzijn en benadrukken daarbij ook de kansen voor maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en maatschappelijke ongelijkheid.
kip-1

WIE KOMT ER OP VOOR DE UITLOOPKIP?

De vrije uitloop- en biologisch-(dynamische) pluimveehouders aangesloten bij Caring Farmers vragen samen met dierenwelzijnsorganisatie CIWF en de Caring Vets actie van het kabinet voor de uitloopkip. Al 34 wekenlang zitten alle kippen binnen opgesloten vanwege vogelgriep. Op sommige bedrijven gaat het erg slecht met de kippen, en begint pikgedrag en stress ernstige vormen aan te nemen. Bovendien begint er oneerlijke concurrentie te ontstaan omdat de ophokplicht in de omringende landen al is opgeheven. Vrije uitloophouders beginnen klanten te verliezen en bij sommigen staat het water aan de lippen.
IMG_3851

Themabijeenkomst Kalf bij Koe bij Remeker

16 jaar geleden gooide Jan Dirk vd Voort het bedrijf om. De koeien werden niet meer onthoornd, hij ging ‘op de pens voeren’ (geen mais en soja meer) en álle vaarskalfjes bleven bij de koe.
dierenwelzijn

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl