Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

2 maart: debat Pakhuis de Zwijger

Volksgezondheid en kringlooplandbouw

De centrale vraag in dit debat: waarom trekt het ministerie VWS niet harder aan kringlooplandbouw? Door de stikstof-, klimaat- en biodiversiteitscrisis wordt er in aanloop van de verkiezingen veel gesproken over de landbouw. Naast effecten op milieu en klimaat heeft de landbouw ook direct en indirect effect op onze gezondheid. De sector levert ons voedsel, maar kan ook bijdragen aan gezondheidsproblemen als gevolg van fijnstof, zoönosen en landbouwgif. Caring Farmers stelt gezondheidswoordvoerders de vraag: waarom zet het ministerie van VWS niet meer in op kringlooplandbouw? Hebben we een minister van Voedsel nodig?

Kijk het debat terug op dezwijger.nl/programma/de-kringlooplandbouwkieswijzer

Tjeerd de Groot (D66), Bart van Bruggen (PvdA) en Leonie Vestering (PvdD) gaan met elkaar in debat aan de hand van een inleiding en drie stellingen over of volksgezondheid een grotere rol zou moeten spelen in de transitie naar kringlooplandbouw.

  1. Inleiding door chirurg en oprichter van Artsenforum Gezondheid, Natuur & Milieu, Ignas van Bebber: welke gevolgen heeft de huidige landbouw op onze gezondheid?
  2. Natuurinclusieve kringlooplandbouw, wat is het en wat zijn de kansen voor onze gezondheid? Door Ruud Zanders, voorzitter Stichting Caring Farmers.
  3. Drie stellingen door 3 caring farmers:

Biodynamisch akkerbouwer Tineke Alberts: Zou het voorzorgsprincipe niet leidend moeten zijn als het gaat om bestrijdingsmiddelen? Kijkend naar de waarschuwing van wetenschappers dat er een Parkinson epidemie in aantocht is?

Pluimveehouder Roy Tomesen: Wordt vogelgriep de nieuwe pandemie of gaan we werken aan preventieve maatregelen zoals kippen vaccineren?  uit voorzorg voor vogel en mens? Deze grootschalige kippenhouder moet er niet aan denken dat zijn kippen slachtoffer worden, en wil dolgraag starten. 

Dierenarts en varkenshouder Kees Scheepens: Antibiotica gebruik is in 10 jaar gehalveerd maar nog steeds heel hoog. Dat kan alleen lager als we dieren een beter leven geven. Staat een beter leven voor verdere reductie op de agenda van de gezondheidszorg?