Vanaf 30 september kan elke boer zich weer inschrijven voor gratis bomen en struiken bij de campagne Meer Bomen Nu
De burgerbeweging Meer Bomen Nu heeft al 1,6 miljoen gratis bomen weggegeven. Op 30 september is het nieuwe seizoen gestart en kan iedereen weer gratis bomen en struiken aanvragen én helpen verplanten. Zo krijg een berk die weg moet van de heide een tweede kans in een houtwal, windsingel of anderzijds nieuwe agroforestry project.
“Tweedehands” bomen zijn er altijd
Elke boom produceert jaarlijkse honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Omdat ze bijvoorbeeld opkomen op de heide. Of ze worden afgemaaid omdat ze te dicht bij de weg groeien. In samenwerking met tal van boswachters en groenbeheerders schept de Meer Bomen Nu campagne met duizenden vrijwilligers deze kansarme boompjes uit, om vervolgens gratis weg te geven via een netwerk van ‘bomenhubs’.
De methode is onbeperkt schaalbaar, in heel Europa, want elke boom maakt jaarlijks zaailingen. De plantlocaties van nu, zijn over enkele jaren weer oogstlocaties voor nieuwe jonge zaailingen. De campagne versnelt vergroening, en dat is klimaatwinst.
Iedereen kan meedoen voor gratis bomen
Iedereen kan zich aanmelden als plantlocatie. Dat kan online via www.meerbomen.nu/ikwilbomen en/of via de app, te verkrijgen via www.meerbomen.nu/app
Na aanmelding krijg je overzicht van alle oogst- en uitdeel evenementen in een radius van 25 km om je heen. Een oogstdag is het moment wanneer vrijwilligers zaailingen verzamelen voor een tweede kans. Je kan je inschrijven om deze boompjes direct aan het einde van de dag mee te nemen. Omdat de boompjes zo weer het snelst geplant worden, hebben deze vaker een iets hoger slagingspercentage. Ook leg je gelijk leuk contact met de vergroeners die bezig zijn, en kan je vaak veel bomen meenemen in één keer. Op een uitdeeldag schrijf je je in voor specifiek tijdslot, bij een bomenhub: een verzamelplek van zaailingen. Zaailingen die niet direct van een oogstdag worden opgehaald worden hier ingekuild en zorgvuldig bewaard, totdat ze in een diverse mix worden verdeeld onder de ophalers.
Welke boompjes zijn verkrijgbaar
Een zaailing is tussen de 50 en 150 cm lang. Slieten kunnen tot 300 cm lang zijn. De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit. Soorten als zwarte els, alle wilgensoorten, berken, veld-, noors- en gewone esdoorns, en vlierenstekken zijn er overal in overvloed, soorten als beuken, (zomer)eiken, vuilbomen en naaldbomen zijn er in bepaalde regio’s in overvloede. Soorten als meidoorn, sleedoorn, en inheemse best- en struiksoorten zijn ook beschikbaar, maar wat minder vaak. Dat komt omdat deze minder in overdaad groeien dan wel kansarm in de natuur. In totaal zijn er meer dan 100 soorten bomen en struiken die in lokale bomenhubs een nieuw thuis vinden.