Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Kabinet kiest voor hoge zorgkosten

Opinie Caring Movement over het regeerakkoord van het kabinet: ‘we kunnen ook kiezen voor gezondheid en welvaart’.

Voor 2025 zijn de zorgkosten geraamd op het gigantische bedrag van 115 miljard euro. Een grote kostenpost die drukt op de samenleving en op de portemonnee van de Staat en haar burgers. Dit lijkt onvermijdelijk, maar is in werkelijkheid een bewuste keuze. Diverse Rutte-kabinetten hebben deze koers uitgestippeld, en het huidige kabinet versterkt deze lijn. Dit beleid leidt ertoe dat burgers steeds meer moeten betalen voor zorg, terwijl de gemiddelde gezondheid achteruitgaat. Een keuze voor een neerwaartse spiraal.

Het probleem zit in de focus van de zorg; het genezen van ziekten in plaats van het voorkomen ervan. In plaats van obesitas te voorkomen, bieden we maagverkleiningen aan. Als diabetes toeneemt, ontwikkelen we hulpmiddelen om het leven van patiënten te vergemakkelijken. En bij ziekten zoals Parkinson richten we ons op levensverlengende medicatie.

Er is echter een andere route mogelijk. Door in te zetten op het bevorderen van gezondheid en preventie van ziekte kunnen we miljarden besparen en mensen gezonder en gelukkiger maken. We kunnen sporten goedkoper maken en een gezonde voedselomgeving stimuleren, waarin supermarkten meer groenten en fruit aanbieden en minder (bewerkt) vlees, snoep en snacks.

Minder vlees eten vermindert het aantal gehouden dieren, waardoor er minder mest, ammoniak, stikstof en fijnstof vrijkomt. Dit zorgt voor schonere lucht en water, wat de gezondheid van mensen verbetert. Tegelijkertijd zorgt het voor een beter dierenwelzijn doordat er geen dieren meer in intensieve veehouderijen hoeven te leven.

Laten we sturen op gezond voedsel van een gezonde bodem. Dat is goed voor klimaat en biodiversiteit, maar het is ook steeds duidelijker dat er een link is tussen bodemgezondheid, voedsel en darmgezondheid. Al met al kan een gezonder dieet op termijn zes (RIVM) tot wel 50 miljard euro (FAO) besparen.

Daarnaast kunnen we inzetten op een schoner milieu door meer bomen en struiken te planten, die schaduw en koeling bieden voor mens én dier, en leefruimte geeft aan vogels en insecten. Dit helpt niet alleen tegen hittestress, maar heeft ook een positief effect op de geestelijke gezondheid van mensen. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat mensen gelukkiger worden van vogelgeluiden. En in groene wijken zijn de zorgkosten aantoonbaar lager.

Het kabinet kiest echter een andere weg. Miljarden die bedoeld waren voor een schoner platteland worden nu ingezet voor goedkopere diesel voor boeren, op meer vliegbewegingen en 130 km/u rijden op de snelweg. Het bedrijfsleven wordt ontzien, terwijl de burgers de gevolgen ondervinden.

Steeds meer mensen uit verschillende beroepsgroepen zien dat er integrale oplossingen nodig zijn om gezondheid en welzijn van mens en dier te verbeteren. De Caring Movement – een samenwerking van artsen, dierenartsen, boeren, docenten, verplegers en diëtisten – zet zich in voor een duurzaam voedselsysteem. Met vele gezamenlijke activiteiten zoals Caring Dinners en een Caring Congres doen wij wat de overheid nalaat: opkomen voor een gezonde planeet, gezonde mensen en gezonde dieren.

Lees ook in het AD: https://www.ad.nl/opinie/opinie-caring-movement-zorgkosten-kunnen-veel-lager-met-andere-keuzes~ae7c6ea5/

Namens de gehele Caring Movement.