Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Nog 2 Reroot projecten van start

In augustus 2020 wonnen hoogleraar dierlijke productiesystemen Imke de Boer en onderzoeker Evelien de Olde een internationale prijs voor hun Food Vision: Rerooting The Dutch Food System. Het Rockefeller instituut beloonde de voedselvisie met €150.000 om direct in te zetten, om de visie waar te maken.

Verschillende Caring Farmers hebben projecten ingediend. Er waren al 2 projecten goedgekeurd: de Foodcamps met Lekker Boer en het Grond Verbond met MOMA. Dat lees je hier.

Nu zijn er nog twee projecten uitgekozen! 

De Groene Griffioen: Vers aan de Vecht

Vers aan de Vecht is een stichting die burgers betrekt bij hun voedselproductie, door hen tegen een jaarlijkse vergoeding toegang geeft tot een tuinderij waar de mensen samen met professionele tuinders hun eigen groente, kruiden en bloemen telen, oogsten en eten. Komend jaar starten zij zo’n gezamenlijke groentepluktuin bij biologische boerderij en caring farmer De Groene Griffioen in Weesp.

Caring Farmers en Vers aan de Vecht willen samen ook andere boeren laten ervaren en leren hoe het is om zo’n tuin te starten en jaarrond burgers te betrekken bij je bedrijf. Dank zij de bijdrage van Reroot our Food kunnen we vele boeren meenemen in deze ontwikkeling naar een nóg kortere keten.

Boerderij Ruimzicht: Agrarisch onderwijs over Kalf bij de Koe

De kalverhouderij moet op de schop. Een recentelijk – gelekte eerste versie van – een rapport in opdracht van minister Schouten stelt drie scenario’s om het dierenwelzijn te verbeteren. De scenario’s variëren van enkel de import aanpakken, tot alle kalfjes bij de moeder en een einde aan de kalverindustrie. De geijkte partijen zoals LTO roepen moord en brand want dieren bij hun eigen moeder? Dat “is buiten alle realiteitszin”. 

De Caring Farmers zien dat anders. Wat buiten alle realiteitszin is, is dat momenteel jaarlijks 750.000 zoogdieren van verre landen naar Nederland worden gesleept, waar ze niet mogen zogen, met veel vervuiling en antibioticagebruik worden gehouden, voor een ongewenst product. Nederlanders eten geen kalfsvlees, dat verdwijnt weer voor 90% naar het buitenland. Het moet en kan anders. Sommige Caring Farmers doen dat al en de Dierenbescherming onderzoekt hoe kalf bij de koe op te nemen in het  Beter Leven keurmerk voor melkvee. Maar voor boeren is dat een grote stap waar zij hulp bij nodig hebben.

Gerjo Koskamp van boerderij Ruimzicht is pionier en heeft de afgelopen jaren met vallen en opstaan op allerlei manieren kalveren bij hun moeder gehouden. Al deze kennis is van onschatbare waarde voor andere boeren. Met dank aan de bijdrage van Reroot our Food en samenwerking met de Dierenbescherming en EcoFields gaan we deze kennis helder uitbeelden op film en in een manual die ook voor agrarisch onderwijs gebruikt kan worden.