Door: Heidi Leenaarts, United Economy
Circulair denken en doen. Winny en Arjen van Buuren passen dat op alle denkbare manieren toe met hun boerderij, Landgoed Velhorst in Lochem. Om hun verhaal te vertellen, neemt Caring Farmer Winny me mee het erf op. Naar de nieuwe schuur waar het graan verwerkt wordt.
Hieronder breng ik vele samenhangende kringlopen die Winny me laat zien over via een lineair medium als het geschreven woord.
In de werkplaats wordt het graan en andere oogst verwerkt. Een schoningsmachine scheidt letterlijk het kaf van het koren. Meteen een eerste voorbeeld van circulariteit, want het kaf en de andere reststromen van het schonen, worden niet als afval behandeld, maar als voer voor de varkens van het landgoed.
Maar er is meer, veel meer. De boerderij draait op lokaal opgewekte duurzame energie van het Twentse bedrijf Pure Energie. De rekening voor die energie betaalt Winny met circulaire euro’s. Wanneer Winny verder vertelt, blijkt dat de circulaire euro’s als een rode draad door hun hele bedrijfsvoering (en keten) lopen. Niet geheel verbazingwekkend trouwens, want het speciale van circulaire euro’s is dat ze de verbinding leggen tussen duurzaam gemotiveerde mensen en bedrijven. En precies dat – duurzame verbindingen leggen – is waar Arjen en Winny op vele manieren in uitblinken.
Zo leveren ze meel en bloem aan Bakkerij Driekant in Zutphen en krijgen daar in circulaire euro’s voor betaald. Waarbij op hun beurt Arjen en Winny ook weer brood en ander lekkers bij Driekant kopen.
Opvallend aan Landgoed Velhorst is dat het zowel bedrijven bedient als een uitgebreid assortiment heeft voor consumenten. Hoge stapels met zakken graan liggen klaar om naar klanten te worden gebracht. Ook bij de verpakkingen die daarvoor nodig zijn, is de circulaire gedachte doorgevoerd. Geen plastic, maar papieren zakken die met aandacht voor mens en milieu geproduceerd zijn. Eén van de leveranciers daarvan is Moonen Packaging, waar wederom de circulaire euro’s van pas komen.
We sluiten onze ochtend af met een bezoekje aan de varkens. Overduidelijk doen zij het geweldig op de restproducten, die voor hen niet te versmaden zijn. In de grote weide liggen ze er zó genoeglijk bij!
Naar het voorbeeld van de varkens heb ik van mijn terugreis ook maar een feestje gemaakt. Met de OV-fiets door het Lochemse land gefietst en vervolgens op de best denkbare plek gaan zitten om deze tekst uit te werken: Bakkerij Driekant in Zutphen. Het leven is goed in het circulaire web van Landgoed Velhorst!