Caring Farmers zijn bijna 250 boeren die niet afwachten, maar op reis gaan. Op weg naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw, waar de biodiversiteit ieder jaar toeneemt, alle dieren buiten lopen en waar boeren goed contact hebben met hun klanten.
Caring Farmers en Lekker Boer organiseerde daarom de foodcamps: met het hele gezin bootcampen met sportcoach en zo het hele erf ontdekken. Vervolgens oogst je zelf je eten bij elkaar met de boer, wat je klaarmaakt met echte chefkok. Ook vertelt de boer alles over zijn bedrijf: waarom in de bodem zo belangrijk? Waarom is hij op deze manier gaan boeren? Ook leuk voor de kids: zij gaan op beestjes speurtocht!
De video’s zijn gemaakt door E. Cohen Stuart.
Geniet na van de foocamps!
We waren op bezoek bij Fruit van Nien in Zwolle op 11 september. Een echt kinderfeest, kids renden samen met papa en mama door de hele tuin. Boerin Jeannine kon met de ouders in gesprek waarom ze natuurinclusief boert: met Meer Bomen Nu heeft ze een natuurrand van bloemen ingezaaid en bomen beplant aan de rand van haar pluktuin. Ook heeft ze er sinds kort kippen lopen; deze helpen met natuurlijke plaag bestrijding. Ondertussen gingen de kids met Valerie op de bonnefooi, en hebben ze geteld hoeveel wormen er wel niet in de bodem zaten. Met loepjes konden ze deze eens goed bekijken. Ondanks een buitje, was de sfeer heel gezellig. Dank ook aan Maaike van sportcoachservice Zwolle, en onze chef Jaap Smoker!
Op 18 september waren we in Ens, bij NO SHIT boer Joost van Stien, op boerderij Zonnegoed. Boer Joost is een pionier: hij is de eerste bio-cyclic vegan boer in Nederland. Ze boeren zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstmest én zonder dierlijke mest. Helemaal zonder shit dus. Ze mengen zelf plantaardige mest die de bodem en de planten ten goede komt. Een klimaatneutrale methode die voor het eerst geheel diervrij is. Hoewel, er scharrelden ook nog een gezellig stel kippen rond.
Na het bootcampen met de pompoenen mochten de deelnemers de trekker op om te gaan oogsten. Terwijl de kids trots een cocon lieten zien, begeleidde Boer Joost groepen over het terrein. Terwijl hij bij de ene groep diep in ging op de voedingsstoffen die elke plant op welk punt in zijn groeiperiode nodig had, leidde in een andere groep de vragen ertoe dat ze over het toekomstige voedselbos terrein liepen.
Een versie van Joost zijn verhaal is volledig gefilmd. Deze zal hier spoedig verschijnen. Dank aan chefkok Lobke en sportcoach Kjell van Optima Forma Emmeloord!
Op 25 september stonden we met prachtig weer in de tuin van Boer Henk. Bijzonder Brabants teelt meet dan 100 vergeten groenten en 70 kruiden. Samen met Wencke van Kuijpers Personal Training sprongen we tussen de pompoenen, lauki’s, gele courgettes en dropjesbloemen door. Ja echt, er waren bloemen die smaakten naar dropjes! Boer Henk leidde ons vervolgens rond om bij iedere rij wel een groente voor te stellen waar we nog nooit van hadden gehoord. De groenten stonden in rijen naast elkaar volgens stategisch plan; zo zette hij prei naast zijn wortelen omdat er dan een vliegje geen eitjes zou leggen in zijn wortels. Dit vliegje vindt prei namelijk ‘stinken’.
Boer Henk vertelde zo ook over zijn lupine velden: eiwitrijke bonen die het fantastisch doen op Nederlandse bodem. Dit zou potentieel de soya uit de regenwouden kunnen vervangen. Tijdens de rondleidingen oogssten we boontjes, knollen, wortels, paprika’s en eetbare bloemen om deze met chefkok Paul klaar te maken met lupine-humus. Heerlijk!
Dank aan Gabriela Hengeveld voor de prachtige foto’s en Eslin Cohen Stuart voor de video.
Op 9 oktober, aan de start van de Dutch Food Week waren we op Landgoed Rorik bij boer Kasper. Met nog 5 andere jonge agrarische ondernemers zit hij op het landgoed. Een gebied vol natuur, recreatie en landbouw. Met Maartje en Atse (ook van Landgoed Rorik) gingen de gezinnen over het hele terrein: springen, rennen, met skelters, en met teamwork deden ze allerlei oefeningen. Met boer kasper gingen ze vervolgens het veld in, om onder andere pompoenen te oogsten. Hier maakte ze met kok Lennart heerlijk verse ravioli van. Ook speurde de kids naar beestjes, zowel onder als boven de grond. Ijmond TV was erbij!
Op 16 oktober waren we bij biologisch melkveehouderij Hoeve Ackerdijk van boer Arie en zoon Bas. Met sportcoach Gertjan zijn we het hele erf over gerend. Boer Bas heeft ons meegenomen de melkkamer in, langs de kalfjes en de kippen waar we een lekker eitje hebben geraapt. Hij vertelde hier ook over hun toekomstplannen met een mobiele kippenkar. Met kokende jager Dirkjan maakte ze vervolgens allerlei gerechtjes klaar. Waaronder een biologisch vleesstoofpotje met gans erin. Ganzen worden in de natuurgebieden waar boer Arie graast soms afgeschoten en verdwijnen normaal gesproken bij het afval. Duurzaam vlees dus! Boer Arie verzorgde de laatste ronde; en vertelde ons alles over boeren op veen, de bodem, zijn weidevogelbeheer en het laten grazen van jongvee met Natuurmonumenten. Naast allerlei vliegende beestjes vonden we ook mosselen!