Farmers aan 't woord

WhatsApp-Image-2021-03-03-at-12.46.57|image002|image001

Landgoed Rorik

Gemengd bedrijf
Beverwijk

Landgoed Rorik

Kasper, Rubie, Eise, Anne en Aisha zijn de landbouwondernemers van Landgoed Rorik, een kersvers nieuw landgoed in Beverwijk. In 2018 won Kasper met Studio Valkenier en Atse Hamers een tender van het recreatieschap Alkmaarder-en Uitgeestermeer, en ‘Landgoed Rorik’ was geboren. Het is een plek waar verschillende ondernemers samenwerken om een ecologisch rijk, duurzaam, circulair en recreatief gebied te creëren waar je kunt ontspannen, ondernemen en geïnspireerd kunt worden.
Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Onder de noemer de ‘De Groente Amsterdammer’ worden de oogstaandelen verkocht. De boom -en wijngaard zijn net opgebouwd en de contouren van de eerste huisjes zijn er. Het team werkt ook hard om de biodiversiteit te vergroten.

We bouwen zelfvoorzienend en boeren volgens biologisch uitgangspunt. We werken samen met de natuur en elkaar: we delen “reststromen” zoals mest, valfruit, maaisel, etc. 

Caring Farmers

Wij, Kasper, Rubie, Eise, Anne en Aisha, voelen ons door en door caring farmer en hopen door Caring Farmers geïnspireerd te raken maar ook te inspireren. Want we zijn jonge ondernemers die experimenteel, vernieuwend en idealistisch wensen te werken. De tijd is rijp, maar dit kunnen we niet alleen. We hopen dus op een netwerk waarin kennisuitwisseling centraal staat en waarin zij in contact kunnen komen met meer ervaren ondernemers. Enkel in samenwerking kan de landbouw echt veranderen.

Perenbomen van Meer Bomen Nu

De eerste samenwerking vinden we al geweldig: sinds de eerste zomer helpen we de campagne Meer Bomen Nu waar Caring Farmers mede-initiatiefnemer van is. In de hittegolf redden we samen 16.000 perenbomen van de verbrandingsoven door ze op ons veld in te kuilen. De meeste bomen zijn inmiddels uitgedeeld en in ruil voor onze hulp, kunnen we nu onze eigen perenboomgaard planten en hebben we veel bomen gekregen om heggen en windhagen aan te planten. Op naar meer samenwerking en kringlooplandbouw!

Toekomstplannen

We bouwen met elkaar steeds verder uit. Er is nu een camping en een restaurant, we werken verder aan de boomgaard en ook directe verkoop van onze groenten aan consumenten loopt verder. 

Wil jij komen kijken en proeven op landgoed Rorik? Wees welkom op de camping of tuinderij