Farmers aan 't woord

WhatsApp-Image-2021-03-03-at-12.46.57|image002|image001

Landgoed Rorik

Gemengd bedrijf
Beverwijk

Landgoed Rorik

Kasper, Rubie, Eise, Anne en Aisha zijn de landbouwondernemers van Landgoed Rorik, een kersvers nieuw landgoed in Beverwijk. In 2018 won Kasper met Studio Valkenier en Atse Hamers een tender van het recreatieschap Alkmaarder-en Uitgeestermeer, en ‘Landgoed Rorik’ was geboren. Het wordt een plek waar verschillende ondernemers samenwerken om een ecologisch rijk, duurzaam, circulair en recreatief gebied te creëren waar je kunt ontspannen, ondernemen en geïnspireerd kunt worden. Denk aan een zelfvoorzienend restaurant, kleinschalige camping, vogelweide, natuurinclusief festivalterrein, tuinderij, boomgaard en wijntuin. Straks kan je bij Rorik biologisch eten (kopen) uit de tuinderij, slapen in een stompboerderij en genieten van de rust bij een knapperend haardvuur of in een hangmat bij de waterkant.

Landgoed Rorik staat nog in de kinderschoenen. Afgelopen jaar is de eerste groente verkocht onder de noemer de ‘De Groente Amsterdammer’, zijn de eerste delen van de boom -en wijngaard opgebouwd en zijn contouren van de eerste huisjes ontstaan. We werken ook hard om de biodiversiteit te vergroten. We bouwen zelfvoorzienend en boeren volgens biologisch uitgangspunt. We werken samen met de natuur en elkaar: we delen “reststromen” zoals mest, valfruit, maaisel, etc. Deze zomer hoopt Rorik haar deuren te openen en de eerste gasten te ontvangen.

Caring Farmers

Wij, Kasper, Rubie, Eise, Anne en Aisha, voelen ons door en door caring farmer en hopen door Caring Farmers geïnspireerd te raken maar ook te inspireren. Want we zijn jonge ondernemers die experimenteel, vernieuwend en idealistisch wensen te werken. De tijd is rijp, maar dit kunnen we niet alleen. We hopen dus op een netwerk waarin kennisuitwisseling centraal staat en waarin zij in contact kunnen komen met meer ervaren ondernemers. Enkel in samenwerking kan de landbouw echt veranderen.

Perenbomen van Meer Bomen Nu

De eerste samenwerking vinden we al geweldig: sinds afgelopen zomer helpen we de campagne Meer Bomen Nu waar Caring Farmers mede-initiatiefnemer van is. In de hittegolf redden we samen 16.000 perenbomen van de verbrandingsoven door ze op ons veld in te kuilen. De meeste bomen zijn inmiddels uitgedeeld en in ruil voor onze hulp, kunnen we nu onze eigen perenboomgaard planten en hebben we veel bomen gekregen om heggen en windhagen aan te planten. Op naar meer samenwerking en kringlooplandbouw!

Toekomstplannen

We bouwen met elkaar steeds verder uit. Er komt een restaurant, we werken verder aan de boomgaard en ook directe verkoop van onze groenten aan consumenten loopt verder. 

Wil jij komen kijken en proeven op landgoed rorik? Kom naar hun foodcamp op 9 oktober 2021! Een uitje voor het hele gezin; je speelt, leert, oogst, kookt en eet met elkaar op de boerderij! Ben jij erbij?