Farmers aan 't woord

over-ons

Jeannine Lamain

Fruitteler
Zwolle

In 2018 ontstonden de Zwolse Standslanderijen, waar de Fruittuin van Nien sinds 2019 een onderdeel van uitmaakt. Boerin Jeannine teelt hier 9 soorten laagstam fruit, en 10 soorten groente en nog een aantal kruiden. Samen met een fruitteler, een koeienherderin en andere biologische boeren binnen een straal van 30 km verkopen ze hun producten op de boerderijwinkel naast de boomgaard. 

Boerin Jeannine heeft een  missie: de consument weer dichter bij de boer en de natuur brengen. ‘Ik had altijd al een passie voor dieren en natuur. Als kind bracht ik altijd zwakke en zieke diertjes mee naar huis om ze te verzorgen. Maar ik was ook creatief dus ik ben eerst die weg ingeslagen. Totdat ik merkte dat ik de verbinding tussen mens en natuur zo erg miste. Toen deze kans kwam heb ik het daarom met beide handen aangepakt”. 

“De mens moet weer weten waar het eten vandaan komt. Kinderen moeten weer leren hoe een plantje groeit en beseffen wat er allemaal aan vooraf gaat voordat er iets op hun bord ligt” – Boerin Jeannine over haar missie. 

Waarom Caring Farmers?

“Ik ben Caring Farmer geworden omdat we echt beter voor de aarde moeten gaan zorgen. We kunnen niet alleen maar blijven vragen van de aarde zonder te geven.” Om deze reden heeft Jeannine expres een boomgaard aangelegd met verschillende soorten fruit door elkaar heen in stroken. Normaal gesproken zijn akkers, boomgaarden en tuinen monoculturen: er staat één soort. Echter, hoe meer diversiteit, hoe meer leven in je bodem, en hoe meer er een ecosysteem kan vormen dat weerbaar is.  “We gebruiken geen monoculturen, geen landbouwgif, maar juist caring zijn voor de aarde” – vertelt boerin Jeannine. 

Met Caring Farmers hoopt Jeannine de consument te bereiken. Dat is haar missie. Dat kinderen weer leren: “oh een framboos groeit zo, een aarbei op deze manier, en zo voorts”. Om deze reden pionier boerin Jeannine ook met boerderijlessen op het erf. Basisschoolkinderen telen in 10 weken uitjes of andere kleine groente terwijl ze hierover leren. In 5 jaar hoopt boerin Jeannine dat het gros van de mensen weer lokaal eet, met een zo klein mogelijke voetafdruk, met zo min mogelijk tussenkomst van de groothandel. “Ik hoop dat caring farmers consumenten kan bereiken en motiveren voor lokaal en caring te kiezen, zo hebben zowel boer als consument een eerlijke prijs”, vertelt Boerin Jeannine. 

Toekomstplannen

Over een aantal weken komen er ook kippen in de boomgaard. Deze voorzien van mest en eten parasieten op; natuurlijke plaagbestrijding dus! De eieren zullen ook in de boerderijwinkel worden verkocht. Ook een manier van ‘caring’ zijn, vindt Jeannine; vaak hebben jongeren geen plek om een bedrijf te beginnen dus dit is ook mooi om een jonge ondernemer een plek te geven met zijn kippen. Een win-win!

Ook hoop ik in de toekomst meer lagen toe te voegen. We hebben nu vooral laagstam, deze produceren het snelst fruit en zijn goed zelf door burgers te plukken. We hebben nu een pachtcontract van 5 jaar, maar als dit wordt verlengd en we kunnen meer grond krijgen zou ik ook middelhoog en hoogstam fruitbomen willen. En zo verder uitbreiden. Een hoogstam boom is al snel een investering van 10 jaar, dat is nu nog erg risicovol. Dit is wel de droom – elke keer meer takken en lagen toevoegen totdat je een voedselbos hebt. 

Met de actie van Meer Bomen Nu heeft ze al een begin gemaakt: door zaailingen te planten en er inheems bloemenzaad doorheen te zaaien brengen we nog een laag, nog meer biodiversiteit in het bedrijf!

Boerin Jeannine is te bezoeken op 21 Augustus 2021 met een foodcamp: spelen, oogsten, koken en eten op de boerderij. Een uitje voor het hele gezin! Ben jij erbij?