Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Foodcamp voor jongeren bij Caring Farmers CSA Middenland en Landlust onderstreept belang boer-burger binding

Leerlingen maken french toast van hun zelfgeoogste zuivel, eieren en kruiden in de foodtrailer van Lekker Boer, 4 april 2022

The International School of The Hague waren maandag op bezoek bij Boerderij Landlust en voormalig Moestuinderij Het Middenland om te leren over kringlooplandbouw. Tijdens het oogsten en koken, vertelden boer, tuinder en kok Isa van Smaak van der Waard, hen meer over regeneratieve landbouw, het belang van wormen, hoe belangrijk hoorns zijn voor koeien, en het nut en noodzaak van gezond en lokaal voedsel. Docent Wieneke: “De perfecte mix van leuk en leerzaam, we blijven bij caring farmers op bezoek komen voor onze lessen”.
 
Caring Farmers en Lekker Boer organiseren in 2021 en 2022 Foodcamps om burgers meer te betrekken bij hun voedsel. Eerdere Foodcamps waren bij Fruit van Nien, Bijzonder Brabants, Boerderij Zonnegoed, Hoeve Ackerdijk en Landgoed Rorik.
 
CSA Middenland en Boerderij Landlust
Boerderij Landlust is door Boer Roel in 2015 gestart op de oude boerderij en land van zijn Opa. Hij kon kiezen uit schaalvergroting of verduurzaming Roel koos voor het laatste en sprong in op de veranderende voedselvraag naar meer transparantie, en vers en lokaal voedsel. Door te kiezen voor Jersey koeien die hun horen mogen en houden en hen zoveel mogelijk te laten grazen op oude biodiverse weides en in de winter hooi te geven en minimaal krachtvoer en op het land geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken is hem dit goed gelukt. In 2021 is hij gaan samenwerken met tuinder Bas van Moestuinderij het Middenland. Hierdoor is de kringloop op het bedrijf nog verder gesloten door de koemest ook te gebruiken op de tuinderij , is de biodiversiteit toegenomen en is de betrokkenheid van burgers bij beide bedrijven en het landschap van Midden-Delfland ontzettend gegroeid. Moestuinderij Het Middenland is namelijk op gezet als een CSA. CSA staat voor “Community Supported Agriculture”. In dit model worden burgers, hier oogstgenoten genoemd, actief betrokken bij de opzet van een bedrijf, de producten en het landschap. Een heel netwerk van zulke tuinderijen ontstaat door heel Nederland en kan helpen kringlopen en keten korter te maken, en jonge, frisse boeren startmogelijkheden te geven.
 
CSA Middenland: wij willen een vliegende (her)start in 2023!
CSA Het Middenland kon in 2022 helaas niet blijven wegens belemmeringen in het bestemmingsplan Ondanks een groep van 150 oogstgenoten en een nog grotere fanbase. Maar voor 2023 is er nog hoop. De hoop ligt er vooral bij de politiek. Vele partijen in de Gemeente Midden-Delfland zien de meerwaarde. De vraag is of zij vaart willen en kunnen maken om dit dit jaar nog de randvoorwaarden te regelen voor een goede doorstart in 2023. In de komende tien jaar heeft de landbouw een enorme opgave. Om in 2030 overgeschakeld te zijn op natuurinclusieve kringlooplandbouw moeten we vaart maken. De gemeente heeft hier een grote rol in. Het vraagt om flexibiliteit, in gesprek gaan met de boer en kansen die uit de samenleving komen met beide handen aan te pakken. In deze brief vragen we als Caring Farmers om het Het Middenland bij Boerderij Landlust een vliegende herstart te geven in 2023.
 
Gemeente: steek je nek uit voor duurzame landbouw
Het laatste IPCC rapport over klimaatverandering, de stikstof en biodiversiteitscrisis, vogelgriep, stijgende prijzen voor gas en graan door de oorlog in Oekraïne zijn allemaal redenen waarom we een snellere voedseltransitie nodig hebben. Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, is het tijd voor gemeenten om aan het werk dat gaan. En als het aan Caring Farmers ligt staat de voedsel- en landbouwtransitie bovenaan de prioriteitenlijst. Een Caring Farmers 10 punten plan biedt de gemeente handvaten om samen met de lokale boeren te versnellen.
 
 
image