Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Biodiversiteit op je Bord van start in Noord-Holland

Op 13 januari werd in Oostzaan het startschot gegeven voor het programma Biodiversiteit op je Bord door Dutch Cuisine, Caring Farmers, VHC Jongens, BIO NH, Zuivel van Reijer, de gemeente Amsterdam en Haarlem. Het doel is om nieuwe verdienmodellen te creëren voor voedselproducenten die een positieve bijdrage leveren aan behoud en/of herstel van biodiversiteit door het gebruik van ‘biodiversiteitvriendelijke’ producten via de horeca en catering te stimuleren. Daarbij zijn we per direct op zoek naar Noord-Hollandse boeren die graag deel willen nemen, en hun product graag in een mooi biodiversiteit versterkend gerecht geserveerd zien worden.

Biodiversiteit op je Bord

Het belang van biodiversiteit kennen we als Caring Farmers als geen ander. Ook onze ketenpartner Dutch Cuisine zet zich hiervoor in. Dutch Cuisine is een organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur op de kaart zet, waarbij restaurants en chefs een belangrijke rol vervullen in het verduurzamen van de eetcultuur. Maar, met het Biodiversiteit op je Bord programma gaan ze veel verder dan dat. Het programma streeft naar een menukaart waar de gast ook daadwerkelijk een goede keuze kan maken, een keuze vóór biodiversiteit. Dat doen ze door samen te werken met boeren, groothandels, restaurants, cateraars, cafés en hotels, kortom; de hele keten. Door producten die op een biodiversiteitvriendelijke wijze zijn geproduceerd op de menukaart te zetten kunnen horeca en cateraars bijdragen aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Dat is interessant voor de horeca, die hiermee haar gasten nieuwe interessante producten kan voorschotelen met een goed verhaal. Ook laat het programma de consument zien hoe natuur en landbouw verbonden zijn en met name hoe de voedselkeuzes die men maakt daar invloed op hebben. Niet voor niets is de subtitel van het programma “Eet je wereld mooier”.

Samenwerking met Caring Farmers

We zijn op zoek naar boeren die graag stappen willen zetten op het gebied van biodiversiteit of dat al in voldoende mate doen én direct biodiverse producten via de groothandel willen afzetten. We hebben nog ruimte voor vele verschillende producten, hoe diverser hoe beter. We willen de BOJB-chefs namelijk graag zo een interessant mogelijk aanbod geven voor hun nieuwe biodiverse gerechten. Dus, zit jij in omschakeling naar biologisch, teel je een product uit de Nederlandse Ark van de Smaak of wil je dit gaan doen, ben je net gestart met strokenteelt? Of heb je een voedselbos, pacht je natuurgronden, of kom je simpelweg niet aan die eerste stap toe maar wil je wel graag? Laat dan van je horen via josephine@caringfarmers.nl.

Over de samenwerking

Voortgekomen uit het Deltaplan Biodiversiteitherstel heeft Dutch Cuisine in 2021 samen met LTO Noord en de Natuur- en Milieufederaties het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het Biodiversiteit op je Bord programma. Een groot aantal organisaties heeft zich hierbij aangesloten, waaronder diverse overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen (o.a. Naturalis Biodiversity Center) en natuurbeschermingsorganisaties als WWF, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Dutch Cuisine zal in de komende periode nauw met het Deltaplan en de daarbij aangesloten partijen samenwerken om ‘Biodiversiteit op je Bord’ succesvol in de horecasector in te voeren. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland.

Waarom biodiversiteit in de horeca?

Het mooie van biodiversiteit is dat het via storytelling voor gasten heel aansprekend en ‘aaibaar’ is te maken. Door de keuze van gerechten kunnen zij natuur en landschap, onder andere in hun eigen omgeving, mooier eten. Sommige biodiversiteitvriendelijke producten zijn bijvoorbeeld door smaak, geur, kleur en textuur ook fysiek anders en daardoor een inspiratiebron voor de chef. Door je als horeca- of cateringondernemer bij ‘Biodiversiteit op je Bord’ aan te sluiten word je onderdeel van de oplossing van een probleem.

Het doel? Dit jaar nog 20 biodiversiteitsversterkende producten op de kaart bij de horeca in Amsterdam en Haarlem. Met het nieuwe door Dutch Cuisine ontwikkelde concept ‘Biodiversiteit op je Bord’ kunnen restaurateurs en cateraars zich bij gasten, personeel en andere partijen positief onderscheiden en bovendien veel impact genereren. Daarbij hebben onder andere horecagroothandels die momenteel deelnemen aan een koplopertraject een sleutelrol.