Farmers aan 't woord

Bart-Pijnenburg-Tuinderij-de-Es-raapstelen-750x350

Bart Pijnenburg

tuinderij
Haaren

Samen met mijn vrouw Daniëlla de Winter runnen wij een mooie tuinderij op de esgronden aan de rand van het Brabantse dorp Haaren. We telen daar biologische groente die we zo veel als mogelijk in de korte keten en lokaal afzetten. Daarnaast begeleiden we mensen met een zorgvraag.

Wij besteden veel aandacht aan bodemgezondheid. Wij hanteren een zeer ruime vruchtwisseling. Daarmee houden we de bodem in balans en ziektes op afstand. We telen op vaste verhoogde bedden, die we niet betreden waardoor we een prachtige structuur behouden. We gebruiken eigen compost en mest van biologische veehouders uit de buurt. Wij voeden daarmee het bodemleven en de planten pikken daar weer uit wat zij nodig hebben. We besteden extra aandacht aan de bodemvruchtbaarheid en dat proef je. Ook geven we elk jaar cursussen; bodemkunde en groente telen op basis van permacultuur principes. We telen biologisch en dus al bijna 40 jaar geen chemie op onze grond.

We delen onze kennis graag, bijvoorbeeld door diverse cursussen, aanschuifmaaltijden in combinatie met rondleidingen op de tuinderij. Een keer per jaar is het groot feest; het Food Festival; dan vieren we met ongeveer 1000 bezoekers het goede eten. Wat ons bedrijf verder uniek maakt is dat de grond deels eigendom is van 100 ‘portiehouders’. Deze betrokken mensen hebben 1000 euro per portie geïnvesteerd en krijgen elk jaar een rendement, in cash of in natura. De meesten kiezen voor deelname aan het jaarlijks portiehoudersdiner.

Waarom Caring Farmers

Wij zijn graag onderdeel van een brede beweging die werkt aan gezond, lokaal, duurzaam eten van gezonde bodem. Kijk op onze site www.tuindees.nl hoe je mee kan doen met de tuinderij of sluit je aan bij Caring Farmers.

Hoe nu verder?

Wij zijn altijd op zoek naar variëteiten van gewassen die zich onderscheiden qua smaak ook al leveren ze minder kilo per vierkante meter op. Fruit wordt rijp geoogst zodat ze hun volle smaak krijgen. Wat wij inkopen doen we bij voorkeur bij onze collega telers in de regio, als het daar niet beschikbaar is, dan pas van andere Nederlandse telers en dan pas van andere Europese biologische leveranciers. Ons aanbod volgt de seizoenen. We zorgen ervoor dat hetgeen we verkopen minimaal milieuklasse A of B heeft volgens de Groente en Fruit Kalender van Milieu Centraal. In de praktijk betekent dat geen luchtvracht en geen producten uit sterk verwarmde kassen. Wij zijn toekomstgericht en streven naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Dat doen we graag op een positieve manier, door anderen te inspireren.