Farmers aan 't woord

Bart

Rianne en Bartele Holtrop

Boer Bart
Rotstergaast

Wij zijn Rianne en Bartele Holtrop en hebben in Rotstergaast een biologische boerderij gecombineerd met een speelboerderij. We zijn in 2015 met deze boerderij gestart. Als zoon van een veehouder en opgeleid aan de Agrarische Hogeschool in Dronten kreeg ik de kans om een bestaande boerderij over te nemen en samen met Rianne, jeugdverpleegkundige, te gaan werken aan ons ideaal: Een duurzame boerderij waarin we samen werken met de natuur om over 1000 jaar nog steeds te kunnen boeren.

We volgen zoveel mogelijk de natuur en passen onze bedrijfsvoering hierop aan. Zo kalveren de koeien in het voorjaar omdat ze dan de beste melk krijgen en de koe natuurlijk het beste gras van het jaar. De koeien zijn zoveel mogelijk buiten; alleen in de wintermaanden staan ze in de (buiten)stal.  We werken bewust met Jerseykoeien. Die geven zoveel mogelijk melk voor een relatief klein rantsoen.  Op dit moment melken we ongeveer 60 koeien en hebben we 40 stuks jongvee. We werken op 40 hectare grond wat allemaal aan de boerderij grenst. We delen, in een studiegroep, onze kennis en ervaring met andere boeren die ook Jerseykoeien hebben.

Ons motto is: “We gaan het doen en als het niet werkt doen we het anders.” Zo leren we al doende.  In het begin zetten we een kalfje samen met de koe in een aparte wei. Maar omdat de kalfjes daardoor wat schuw werden laten we ze nu gewoon met de koeien meelopen en dat werkt prima. Een ander voorbeeld is dat we eerst met een melkmachine achter de koeien aangingen om ze in het weiland te melken. Voor de koeien is dat het meest rustig. Maar het heen en weer rijden met de melkmachine kost diesel en vraagt om betonnen paden in het weiland. Nu laten we de koeien weer teruglopen naar de boerderij en sparen we daardoor diesel uit. Onze kippen gaan nog wel achter de koeien aan het weiland in. Hiervoor hebben we een kippencaravan. Op deze manier verspreiden de kippen de koeienmest en hoeven we dat niet zelf te doen. We werken geheel biologisch en hebben ook het bijbehorende keurmerk.

In 2019 zijn we gestart met de speelboerderij. Als gezin met jonge kinderen, inmiddels is ook de vierde zoon geboren, misten we een plek waar de kinderen lekker veilig konden spelen en wij als ouders konden bijkletsen. Onder het motto “We doen het” hebben we besloten om zelf zo’n plek te creëren. Buiten is een prachtige speeltuin gemaakt en de deel is verbouwd tot een restaurant met keuken waar ook groepen gebruik van kunnen maken. Dit is voor ons een onmisbare tak waar we met volle energie aan werken. Hierdoor kunnen we biologisch boeren. We werken zoveel mogelijk met duurzame biologische en lokale producten. Zo komt bv. het meel van de molen Het Lam in Woudsend en het spek van “eerlijk vlees” of een ambachtelijke slager uit de buurt. En onze eigen eieren en melk gaan natuurlijk in de pannenkoeken. Wat we niet zelf gebruiken verkopen we via andere wegen.

Al deze activiteiten doen we samen met anderen. Het is soms best druk aan de grote keukentafel en dat vinden we fijn.  We hebben twee vaste medewerkers, een zzp-er op de boerderij maar ook 6 oproepkrachten en 5 vrijwilligers. We willen er ook zijn voor mensen die in onze maatschappij niet altijd mee kunnen komen. Ze vinden hier even rust om daarna weer verder te kunnen.

We hebben ervoor gekozen om ons bij Caring Farmers aan te sluiten omdat dit een platform is voor boeren die het anders willen doen. We willen de stemmen zoveel mogelijk bundelen.

 

Meer weten: http://www.boerbart.nl