Farmers aan 't woord

David-Luijendijk-750x350

David Luijendijk

biologische groentenkweker
Roelofarendsveen

Ik ben David Luijendijk, gangbaar geschoold en opgegroeid in het Westland “De Lier” 43 jaar en sinds 2007 run ik biologische groentekwekerij Eko-Logisch, gevestigd in Roelofarendsveen. Ik teel 30 verschillende soorten groenten voor Ekoplaza, export en onze eigen boerderijwinkel. In de vollegrond 1,4 ha en koude kas 0,3 ha. We zijn sinds 2018 ook Demeter gecertificeerd. Maar vanaf 2016 gebruik ik zelfs geen biologische bestrijdingsmiddelen, dus doorschakelen was niet erg ingewikkeld.  Wel gebruik ik goede compost en wat lavameel. Vanaf mei 2020 voorzien we hopelijk in onze eigen energie d.m.v. zonnepanelen met accu’s.

Caring Farmers en kringlooplandbouw

Ik zocht al langer naar een groep mensen die vanuit diverse achtergronden (vee, melk, eieren, groenten etc.) zonder eigenbelang voorop te stellen, meningen bundelt over hoe je op een verantwoorde manier met respect voor al dat leeft. Via facebook viel Caring Farmers op en ik heb me meteen ingeschreven.

Ik zou graag mezelf overbodig maken. Dat eenieder in zijn eigen achtertuin, balkon, gemeente plantsoen, daken, voedsel gaat produceren.  Ook zou ik met het bedrijf nog meer zelfvoorzienend (kortere kringloop) willen worden. Eigen mest, eigen eieren en vooral laten zien dat je met weinig middelen een mooi lekker product kan oogsten.

Hoe nu verder?

Ik denk dat ik vooral tijd nodig heb. Na 10 jaar is het eindelijk gelukt om bij het bedrijf te wonen. Langzaamaan komen alle puzzel stukjes op hun plek. Nu kunnen er ook kippen, en wat varkens komen. Fruitbomen zijn al aangeplant. Wat volgt is uitbreiding van de winkel met keuken/ijsmakerij/bierbrouwerij.

Ik heb voldoende plannen, financieel gaat het voor de wind. Wat rest is tijd en genieten van lekkere eigen producten.