Farmers aan 't woord

IMG_9318.jpg

De Lankerenhof

Pluimveehouderij
Voorthuizen

Wij zijn Chris en Marjanne Borren, pluimveehouders in Voorthuizen. Sinds 1999 hebben wij biologische legkippen die vrij kunnen rondlopen in een grote uitloop. De uitloop staat vol met bomen, struiken en houtwallen en wordt naast onze kippen ook bewoond door veel andere vogels zoals mussen, vinken, merels, winterkoninkjes, roodborstjes, Vlaamse gaaien en helaas ook door haviken en buizerds die regelmatig een kip vangen. Wij hebben geen landwinkel, maar als wij thuis zijn, zijn wij wel open voor huisverkoop. Ook bieden wij onze producten aan via verschillende webshops die op onze website vermeld staan. Daarnaast verzorgen wij met onze “Bleieren” een eier-abonnement in de regio en werken wij mee aan kip-cadeau/Adopteer een kip. Bovendien hebben wij een bezoekersruimte voor vergaderingen en besprekingen met bijvoorbeeld kringlooppartners en consumenten. Voor meer verbinding met de consument zitten wij op Facebook en Instagram.

Connectie met consument

Voor ons is de connectie met de consument heel belangrijk, waarbij we op meer waarden willen inspelen dan alleen economisch (financieel) voordeel. Op het moment merken wij dat het biologisch eten bij de meeste consumenten nog geen gemeengoed is en dat veel consumenten hier nog geen (extra) geld voor over hebben. Maar zonder een toename van de vraag naar biologische producten kan het lastig worden voor boeren die willen overstappen op een biologisch landbouwbedrijf.
Om de boer dichter bij de consument te brengen, hebben wij meegeholpen aan het opstarten van Eerlijk eten uit de Streek en zijn wij nu nog steeds een afhaalpunt en leverancier van Eerlijk eten uit de Streek.
Het hele huidige systeem is te commercieel geworden en staat te ver af van de consument. Volgens ons moet je burgers meer verantwoordelijk maken voor en betrekken bij hun voedsel en voedselkeuzes, zodat zij bewuster gaan handelen. Door zelf een schakel in het proces te zijn kom je achter de mogelijkheden en wat er voor nodig is/wat het kost om het dagelijks voedsel te produceren.
Onze persoonlijke missie als voedselproducent is om zo veel mogelijk kringlopen dicht bij huis te sluiten.

Waarom Caring Farmers

Met Caring Farmers willen we een duidelijkere communicatie naar de consumenten bereiken. Hierdoor hopen wij het kennisniveau over en de verbinding met voedsel te herstellen, weer waardering voor de landbouw te scheppen en in gesprek te gaan over de waarde die dit heeft voor de lokale gemeenschap. Het gaat erom dat consumenten mede bepalen hoe hun omgeving eruit ziet, door voedsel te kopen dat past bij wat zij belangrijk vinden (o.a. biologisch, dierenwelzijn, bijdragen aan biodiversiteit en kwaliteit van het landschap).
Wij vragen aan Caring Farmers om ons en anderen te helpen bij het betrekken van burgers bij de boer(derij) en de voedselketen. We moeten echt toe naar een ander economisch systeem, waarin de consument meer te vertellen heeft en ook meer invloed heeft op: het product, de prijs en de logistiek.