Farmers aan 't woord

SAMSUNG CSC

De Tuin van Best

Stadstuinderij
Best

De Tuin van Best is een stadstuinderij in Best die direct teelt voor zowel de consument als de horeca. Dat doen ze met zorg en respect voor bodem, mens, dier en natuur. De werkwijze is ecologisch om zo een eerlijk, duurzaam en vooral kwalitatief hoogwaardig product af te leveren. Dat houdt in dat De Tuin van Best geen kunstmest gebruikt of chemische gewasbeschermingsmiddelen. De bodem wordt gevoed met groencompost en bokashi. Ook wordt er actief gewerkt om een grote diversiteit aan planten en dieren in de tuin te krijgen voor balans in het tuin-ecosysteem.

Korte Keten

De tuinderij levert direct bij de consument en aan horecabedrijven in de buurt. Om te kunnen telen delen wij graag verantwoordelijkheid, dit doen wij door oogstaandelen te verkopen aan het begin van het jaar en dus vóór de start van het teeltseizoen. Daarmee worden de productiekosten gedekt maar het zorgt ook voor een degelijk loon voor de tuinders. Onnodig gesleep met onze producten en veel transportbewegingen willen wij voorkomen, daarom kunnen de groentepakketten worden afgehaald op de tuinderij of bij een van de lokale afhaalpunten. Zo gaan onze groenten snel en vers van ‘grond naar mond’!

Wij vinden het belangrijk om een groene oase van onze tuinderij te maken geheel in samenhang met de omgeving, waar het prettig is om te zijn en te werken en wij een persoonlijke band met onze klanten kunnen opbouwen. Dus werken we niet alleen aan de korte keten in fysieke afstand, maar zorgen we ook dat de consument de tuinder kent en een binding met de plek kan opbouwen. Dat is wat ons betreft pas écht een korte keten.

Waarom Caring Farmers?

Jan Vroomans is opgeleid tot biologisch dynamisch tuinder en gebruikt zijn kennis graag om mensen mee te nemen naar en weer betrokken te laten raken bij het boeren op kleine schaal. De aansluiting bij de Caring Farmers past daar goed bij.

Jan: “Ik wil voorbij aan de steeds maar groter vraag naar groei van alles en nog wat waarbij geen aandacht meer is voor het kleine. Kleinschalig boeren biedt mij de mogelijkheid en energie om mijn directe omgeving te laten zien dat het ook anders kan.”