Farmers aan 't woord

Dirk-de-Bruin-zorgnatuur-750x350

Dirk de Bruin

natuurboer
Assen

Ik ben Dirk de Bruin en ik denk dat wij al volledige kringlooplandbouw bedrijven. We beheren gescheperde (gestuurd door de herder) en ongescheperde kuddes van zo’n 300 runderen (Angus, Limousine en Schotse hooglanders), schapen en Exmoor Pony´s in 2000 hectare natuur-bos-duingebied lopen. In de hele natte periodes komt een gedeelte daarvan op stal, dan staan ze op gemaaide pitrus en eten gras. En ze eten bostel, het restproduct van een lokale bierbrouwerij. Het vlees vermarkten we zelf.

Over mijzelf kan ik zeggen dat ik een bonk tomeloze energie ben, vol werklust met een groot sociaal bewogen hart. Geboren in 1983 in de bloesemrijke Betuwe, onder de rook van Tiel. Mijn wieg (en dat van 4 broers en 6 zussen) stond in het oudste dorp van Nederland: Wadenoijen. Nummertje 9 ben ik in dit grote arbeidersgezin. En dat betekent al heel jong aanpakken! Met veel hongerige monden en niet veel geld moet je vooral heel praktisch zijn. 

Het reilen en zeilen van het gezin De Bruin is daarom al behoorlijk ‘circulair’ georganiseerd. Ver voordat iemand begrijpt wat circulair precies betekent. Een grote moestuin voorziet in verse groente en fruit. Natuurlijk wordt er niks weggegooid, de kinderen helpen dan ook al jong mee met wecken, sap maken, drogen en invriezen. Het toompje kippen om het huis garandeert verse eieren en er scharrelen ook een kalkoen en wat konijnen in de ren. De kinderen mogen er rustig mee knuffelen, maar de boodschap is duidelijk: raak er niet teveel aan gehecht, want ze gaan net als Flappie op een bepaald moment echt aan een spijker in de schuur… We zeiden het al, praktisch.

Huize De Bruin koopt vier keer per jaar een half rund bij een lokale biologische boer. De koe gaat vervolgens naar de slacht bij een plaatselijke slager en, helemaal volgens de ‘van kop tot staart’ filosofie, worden echt alle delen van de koe gebruikt. Iedereen helpt mee om het vlees in kleine stukken te verpakken en in te vriezen. En hetzelfde gebeurt ook een paar keer per jaar met een varken!

Nu vele jaren later heb ik samen met mijn Compagnon Bernie de Weerd de zorgboerderij V.O.F. Zorg&Natuur. We begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, 24 uurs zorg/ Ambulant en dagbesteding.

Caring Farmers en kringlooplandbouw

Ik kwam bij Caring Farmers terecht omdat ik een tegengeluid zocht.

Hoe nu verder?

Meer duurzaam zit hem voor ons in: we zouden graag investeren in waterstof auto’s en tractoren.

Ik zou graag in de maatschappij meer aandacht zien voor verspilling van dieren. Als we stierkalveren, bokjes en haantjes gaan eten, en van alle dieren zorgen dat we het hele dier eten, in plaats van alleen de biefstukken, filets etc, kunnen we veel minder dieren houden en veel verspilling voorkomen.