Caring Farmers

Eemlandhoeve

jan huijgen combi

Wat gebeurt er niet op de Eemlandhoeve? Van proeflokaal tot vleesvee-koeien, van natuurobservatorium tot Eemvallei Voedselcampus. Lees meer.

Boer Jan Huijgen van de Eemlandhoeve:
Care/Zorg voor bodem, biodiversiteit, dieren en mensen

De Eemlandhoeve ligt aan de Bisschopsweg, aan de rand van Bunschoten, Utrecht. Hier heeft Jan Huijgen een biologisch vleesveebedrijf met 30-40 rode en zwarte Lakenvelders, 
Blaarkoppen en nog wat Blonde d’ Aquitaine koeien. Een mooie gevarieerde veestapel met ‘zeldzame huisdierrassen’. 

De runderen lopen ’s zomers rond op het land rondom de boerderij. In de winter staan ze in de potstal midden op het erf. De kalveren blijven een half jaar bij de koe. Naast de koeien zijn er op het erf van de Eemlandhoeve ook schapen, een uitgebreide moestuin, een voedsellandschap en een winkel met lokale streekproducten. Ook verdient de Eemlandhoeve aan de verhuur van kantoor- en vergaderruimtes, is er een sociale functie voor mensen met dementie en kun je ’s zomers terecht op de camping en voor vieringen van trouwen tot rouwen in de nieuwe kapel. Mensen zijn welkom om langs te komen voor een rondleiding of gewoon uit interesse. Het terrein is als het ware een minidorpje met een heuse dorpsstraat en een brink en naar achteren een heuse kalverstraat. Daarin blijven de veertig koeien wel het hart van het bedrijf, in de potstal midden op het erf. 

Inmiddels heeft de Eemlandhoeve het land en de schuur van de buurman overgenomen voor de ontwikkeling van een Eemvallei Voedsel Campus. 

Terug naar de multifunctionele boerderij van zijn opa
Jan was als jongen erg leergierig en is daarom in Wageningen gaan studeren. Hier kwam hij in aanraking met de filosofie. Echter had hij te veel boerenbloed in zich om het boeren volledig los te laten. Toen zijn vader vroegtijdig overleed heeft hij de keuze gemaakt om het bedrijf over te nemen. De boerderij lag van oorsprong middenin het dorp, maar daar werd boeren steeds lastiger. Daarom is hij toen verhuisd naar een locatie buiten het dorp, waar de huidige Eemlandhoeve ligt.  Toen moesten er ook beslissingen gemaakt worden over hoe het boeren voortgezet zou worden. De trend was steeds intensiever boeren met meer koeien, meer, meer, meer. Dat was ook de weg die zijn vader was ingeslagen. Jan zag echter liever een multifunctionele boerderij van zijn opa, waar naast dieren er ook ruimte is voor een moestuin en fruitbomen en de boerderij ook een sociale functie heeft. 

Zijn keuze om breder in plaats van groter te gaan boeren werd toen (ruim 30 jaar terug) wel als vreemd gezien. Hij had sterk het gevoel dat het anders moest, maar hoe wist hij toen nog niet precies. Direct met het verhuizen is er wel al een voorhuis en een potstal gebouwd. Het doel was om meerdere functies van de boerderij te combineren, zoals de boerderij van zijn opa – middenin het dorp – die ook had. Daar kwamen de kinderen uit het dorp langs en er werd samen gekookt en gewerkt, het was een cultuur. De filosofie van de Eemlandhoeve is om de cultuur in de agri-cultuur te herontdekken. 

Toekomst
Hoewel zijn bedrijf al multifunctioneel is, is Jan nog lang niet klaar – achter op zijn terrein is hij bezig om een natuurobservatorium te bouwen: een soort oaseplek  waar mensen tot rust kunnen komen, met een uitkijktorentje midden in het landschap. Met het bouwen van dit natuurobservatorium werkt Jan aan een van zijn twee dromen, namelijk verdieping en verbreding. In de maatschappij lopen we tegen steeds meer problemen aan gerelateerd aan onder andere stikstof, natuur en agricultuur. Hij zou graag zien dat er een betere samenwerking komt tussen boeren, burgers en regionale bestuurders, om zo de verantwoordelijkheid voor het voedsellandschap weer in handen te nemen. Verbindingen leggen tussen boeren en burgers, tussen stad en land is cruciaal om stappen vooruit te kunnen zetten. Door burgers actief mee aan het roer te krijgen, krijgt de boer de mogelijkheid om zich op allerlei vlakken te ontwikkelen. 

Om meer boeren en burgers met elkaar in contact te krijgen is hij de Eemvallei Voedsel Campus gestart. Hier worden kennis, ideeën en innovaties met elkaar gedeeld. In de oude schuur van de buurman is hij bezig om dit een fysieke plek te geven. Dit doet hij niet alleen, maar samen met zijn vrouw,  een van zijn kinderen en een heel team die op het bedrijf werkzaam zijn. Zo werken ze samen aan de toekomst van het Eemlandhoeve, met een Hoeve, Gasterij, Observatorium en een Campus. Samen op het Eemlandgoed in ontwikkeling. 

Waarom Caring Farmers?
Caring Farmers geeft nieuwe invulling aan de zorg voor voedsel, dier, omgeving, landbouw en gezondheid, mede door de samenwerking met Caring Vets en Doctors. Dat past goed in het bredere verhaal van de Eemlandhoeve: VOLG – leren weer integraal te denken hoe een boer weer echt tussen bodem en bord komt te staan – en goed eten de basis is voor goede gezondheid.

De omslag die boeren weer moeten maken in deze tijd vraagt om Proefplekken waar boeren loeren, buren gluren, kinderen weer opgevoed worden en bestuurders weer ruimte bieden aan nieuwe boeren. Op de Hoeve en Campus is dat alvast te zien en te leren, in het Observatorium en de Gasterije de innerlijke ruimte om dat te overdenken en genietruimte (proeflokaal) om dat te smaken.

Type bedrijf
  • boomgaard
  • gemengd bedrijf
  • overig vee
  • pluimvee
  • tuinders
  • vleesvee
Keurmerken
  • biologisch
Contactgegevens
Bisschopsweg 7
3752 LK
Bunschoten
Type bedrijf
  • boomgaard
  • gemengd bedrijf
  • overig vee
  • pluimvee
  • tuinders
  • vleesvee
Keurmerken
  • biologisch
Social media

Boer Jan Huijgen van de Eemlandhoeve:
Care/Zorg voor bodem, biodiversiteit, dieren en mensen

De Eemlandhoeve ligt aan de Bisschopsweg, aan de rand van Bunschoten, Utrecht. Hier heeft Jan Huijgen een biologisch vleesveebedrijf met 30-40 rode en zwarte Lakenvelders, 
Blaarkoppen en nog wat Blonde d’ Aquitaine koeien. Een mooie gevarieerde veestapel met ‘zeldzame huisdierrassen’. 

De runderen lopen ’s zomers rond op het land rondom de boerderij. In de winter staan ze in de potstal midden op het erf. De kalveren blijven een half jaar bij de koe. Naast de koeien zijn er op het erf van de Eemlandhoeve ook schapen, een uitgebreide moestuin, een voedsellandschap en een winkel met lokale streekproducten. Ook verdient de Eemlandhoeve aan de verhuur van kantoor- en vergaderruimtes, is er een sociale functie voor mensen met dementie en kun je ’s zomers terecht op de camping en voor vieringen van trouwen tot rouwen in de nieuwe kapel. Mensen zijn welkom om langs te komen voor een rondleiding of gewoon uit interesse. Het terrein is als het ware een minidorpje met een heuse dorpsstraat en een brink en naar achteren een heuse kalverstraat. Daarin blijven de veertig koeien wel het hart van het bedrijf, in de potstal midden op het erf. 

Inmiddels heeft de Eemlandhoeve het land en de schuur van de buurman overgenomen voor de ontwikkeling van een Eemvallei Voedsel Campus. 

Terug naar de multifunctionele boerderij van zijn opa
Jan was als jongen erg leergierig en is daarom in Wageningen gaan studeren. Hier kwam hij in aanraking met de filosofie. Echter had hij te veel boerenbloed in zich om het boeren volledig los te laten. Toen zijn vader vroegtijdig overleed heeft hij de keuze gemaakt om het bedrijf over te nemen. De boerderij lag van oorsprong middenin het dorp, maar daar werd boeren steeds lastiger. Daarom is hij toen verhuisd naar een locatie buiten het dorp, waar de huidige Eemlandhoeve ligt.  Toen moesten er ook beslissingen gemaakt worden over hoe het boeren voortgezet zou worden. De trend was steeds intensiever boeren met meer koeien, meer, meer, meer. Dat was ook de weg die zijn vader was ingeslagen. Jan zag echter liever een multifunctionele boerderij van zijn opa, waar naast dieren er ook ruimte is voor een moestuin en fruitbomen en de boerderij ook een sociale functie heeft. 

Zijn keuze om breder in plaats van groter te gaan boeren werd toen (ruim 30 jaar terug) wel als vreemd gezien. Hij had sterk het gevoel dat het anders moest, maar hoe wist hij toen nog niet precies. Direct met het verhuizen is er wel al een voorhuis en een potstal gebouwd. Het doel was om meerdere functies van de boerderij te combineren, zoals de boerderij van zijn opa – middenin het dorp – die ook had. Daar kwamen de kinderen uit het dorp langs en er werd samen gekookt en gewerkt, het was een cultuur. De filosofie van de Eemlandhoeve is om de cultuur in de agri-cultuur te herontdekken. 

Toekomst
Hoewel zijn bedrijf al multifunctioneel is, is Jan nog lang niet klaar – achter op zijn terrein is hij bezig om een natuurobservatorium te bouwen: een soort oaseplek  waar mensen tot rust kunnen komen, met een uitkijktorentje midden in het landschap. Met het bouwen van dit natuurobservatorium werkt Jan aan een van zijn twee dromen, namelijk verdieping en verbreding. In de maatschappij lopen we tegen steeds meer problemen aan gerelateerd aan onder andere stikstof, natuur en agricultuur. Hij zou graag zien dat er een betere samenwerking komt tussen boeren, burgers en regionale bestuurders, om zo de verantwoordelijkheid voor het voedsellandschap weer in handen te nemen. Verbindingen leggen tussen boeren en burgers, tussen stad en land is cruciaal om stappen vooruit te kunnen zetten. Door burgers actief mee aan het roer te krijgen, krijgt de boer de mogelijkheid om zich op allerlei vlakken te ontwikkelen. 

Om meer boeren en burgers met elkaar in contact te krijgen is hij de Eemvallei Voedsel Campus gestart. Hier worden kennis, ideeën en innovaties met elkaar gedeeld. In de oude schuur van de buurman is hij bezig om dit een fysieke plek te geven. Dit doet hij niet alleen, maar samen met zijn vrouw,  een van zijn kinderen en een heel team die op het bedrijf werkzaam zijn. Zo werken ze samen aan de toekomst van het Eemlandhoeve, met een Hoeve, Gasterij, Observatorium en een Campus. Samen op het Eemlandgoed in ontwikkeling. 

Waarom Caring Farmers?
Caring Farmers geeft nieuwe invulling aan de zorg voor voedsel, dier, omgeving, landbouw en gezondheid, mede door de samenwerking met Caring Vets en Doctors. Dat past goed in het bredere verhaal van de Eemlandhoeve: VOLG – leren weer integraal te denken hoe een boer weer echt tussen bodem en bord komt te staan – en goed eten de basis is voor goede gezondheid.

De omslag die boeren weer moeten maken in deze tijd vraagt om Proefplekken waar boeren loeren, buren gluren, kinderen weer opgevoed worden en bestuurders weer ruimte bieden aan nieuwe boeren. Op de Hoeve en Campus is dat alvast te zien en te leren, in het Observatorium en de Gasterije de innerlijke ruimte om dat te overdenken en genietruimte (proeflokaal) om dat te smaken.

Korte keten initiatief

Caring Farmers gaan voor een voedselsysteem met minder voedselkilometers, transparantie en goed contact tussen de boer en zijn/haar klanten. Dat is belangrijk, want bekend maakt bemind. Elke boer doet dit weer een beetje anders. Van de één liggen de producten herkenbaar in de supermarkt, de ander heeft een boerderijwinkel of verkoopt abonnementen of laat de burger zelf oogsten. Bekijk hier hoe jij producten kan kopen van deze boer:

Ik doe mee aan een korte keten via
  • boerderijwinkel
In de winkel
Bisschopsweg 7
3752 LK
Bunschoten

Recreatie

Veel Caring Farmers zoeken contact met burgers, en hebben daar vaak ook inkomsten van. Ze hebben een boerderijcamping, verhuren zalen of organiseren educatieve evenementen. Kom ervan genieten, organiseer een feest op de boerderij, ontmoet je collega’s, of slaap een nachtje bij deze boer:

Soorten recreatie
  • B&B
  • feest- en/of vergaderlocatie
  • horeca
  • huisje

Kringloop

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem waarin de kringloop van nutriënten wordt gesloten. Die is pas echt gesloten als humane mest teruggaat naar het land. Maar ondertussen zijn er erg veel verbeteringen door te voeren. Door in ieder geval meer lokaal te werken en geen kunstmest en krachtvoer uit ver buitenland aan te voeren.

In een kringlooplandbouwsysteem voer je (zo min mogelijk) nutriënten van buiten aan, en eten de dieren vooral reststromen en gras uit de regio. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf of bij een akkerbouwer in de buurt.

In kringlooplandbouw maakt de boer gebruik van diverse planten en rotaties om een gesloten stoffenbalans te creëren. Lees hier meer over kringlopen en bekijk hier wat deze boer doet om zijn/haar kringlopen te sluiten:

Natuur

Caring Farmers willen een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit toeneemt Hoe meer diversiteit, hoe meer soorten leven, hoe gezonder je omgeving. Elke vorm van leven heeft een taakje, die ook op het boerenbedrijf weer nuttig is.

Een grote diversiteit aan insecten houdt elkaar bijvoorbeeld in balans. En bomen en struiken geven schaduw aan dieren, ze voorzien van voedsel, en huizen ook weer vogels en insecten die plagen van het land weg houden. Meer biodiversiteit speelt ook een rol in de stoffenwisseling: de verschillende vormen zuiveren, filteren en zorgen dat het systeem goed werkt.

Lees hier meer over de natuurinclusieve methode en bekijk hier wat deze boer doet voor de natuur:

Dierenwelzijn

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem met een kleinere rol in het dieet voor dierlijk eiwit. En de dieren die we houden, houden we dierwaardig. We willen toe naar een veehouderij waarin alle dieren een gezond leven hebben met genoeg voeding, beweging, buitenlucht, spel, rust, plezier en de vrijheid om natuureigen gedrag uit te oefenen.

Dieren hebben intrinsieke waarde, en we erkennen hen als intelligente mede-dieren met emoties. Lees meer over dierenwelzijn en onze activiteiten hiervoor, en ontdek hier wat deze boer doet: