Farmers aan 't woord

De Ekonoom 1

Liesbeth de Jong en Peter van Kampen

tuinder en winkel
Noordwolde

Wij zijn Liesbeth de Jong en Peter van Kampen en wij verbouwen in het Groningse Noordwolde op biologische wijze ongeveer 40 soorten groente die we zoveel mogelijk direct aan de consument leveren.

We zijn het bedrijf in 2001 gestart met de verkoop van groentepakketten. Hoewel op de Hogere Landbouwschool is geleerd om zo efficiënt en zoveel mogelijk te produceren, was dat toch niet onze ambitie. De verkoop van de groentepakketten zijn een beginpunt geweest om toch wat geld in het laatje te krijgen. Tegelijkertijd hadden we de gelegenheid om de vette kleigrond rond onze boerderij te bewerken. Vanaf 2003 zijn we gestopt met ploegen en toen we zagen hoe in Amerika en Canada met compost wordt gewerkt, hebben we dat ook op onze grond toegepast. Dat gebeurt met GFT-afval (uit de onlinewinkel) aangevuld met takken en snippers en dat werkt prima, al is het best een enorme hoeveelheid. Vanaf 2018 telen we nu ook zelf wel 40 soorten groente, variërend van bladgroente, broccoli, komkommers, paprika’s, tomaten, knoflook, peultjes, tuinbonen, etc.

We werken met vaste bedden en wat diepere paden in verband met de kleigrond. Vanwege de kleinschaligheid kunnen we steeds snel reageren, ook bij eventuele plagen. Lieveheersbeestjes helpen ons in de kas ook bij de bestrijding van luizen en natuurlijk vliegen in de kas ook de hommels vrolijk rond voor de bevruchting.

Onze microgroente zijn onze specialiteit. Na 1-2 weken worden de jonge scheuten, die onder LED-licht groeien, geoogst en vinden deze kiemen, die bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen, hun weg naar de klant. Wellicht kom jij ze wel tegen op jouw mooi opgemaakte bord in een restaurant.

De verkoop van onze producten houden we graag in eigen hand door direct aan de consument te leveren. Tussen april en november werken we met een eigen kraam aan huis en daarnaast werken we met een groente-automaat. Onze klanten kunnen ook via onze eigen online biologische winkel bestellen en krijgen de bestelling door ons thuisbezorgd. We onderzoeken nu of we in de stad Groningen een nieuw verkooppunt kunnen opstarten. Hopelijk lukt dat op korte termijn. Ondertussen werken we samen met onze vier medewerkers verder aan het versterken van onze werkwijze, de kwaliteit van de producten en de verkoop ervan. Het is belangrijk om te blijven werken aan de PR en marketing.

Caring Farmers

We voelden ons altijd al een ‘caring farmer’, een goede reden dus om aan te sluiten. Graag dragen we een steentje bij aan de productie van biologisch voedsel. Nu de overheid nog!!! Onze oproep aan hen: Ga doen wat al 20 jaar gepredikt wordt. Haal de BTW af van biologische producten!