Farmers aan 't woord

De Boerderij van Bertus en Riek

Else-Mein Jochems

Gemengd bedrijf
Beekbergen

Graag zouden wij ons even voorstellen, wij zijn Familie Jochems en runnen een gemengd agrarisch bedrijf in Beekbergen, nabij Apeldoorn.

In 1950 zijn onze grootouders (Bertus en Riek) op deze plek komen wonen, en zijn toen het gemengd agrarische bedrijf gestart. Door de jaren heen is de boerderij blijven bestaan, maar heel actief was die niet altijd. In de zomer van 2018 hebben wij, de kleinkinderen, de kans gekregen om de boerderij voort te zetten. Op dezelfde plek als waar onze grootouders zijn begonnen, met dezelfde boerderij. De naam hebben wij enkel aangepast naar: De Boerderij van Bertus en Riek.

Dit als eerbetoon aan beide grootouders, die al een tijdje niet meer onder ons zijn.

Wij hebben een gemengd agrarisch logisch bedrijf, dit wil zeggen dat wij zoveel mogelijk in eigen hand houden en weten wat we doen. Wij verbouwen bijv granen, voldoende om onze dieren een jaar lang daarmee te voeden. Wij weten dus wat onze dieren eten. Daarnaast hebben wij onze gronden in een straal van 1 kilometer rondom onze boerderij, hierdoor leggen wij weinig tot geen kilometers af en daardoor zo min mogelijke belasting voor de natuur. Op onze gewassen, zowel akkerbouw als tuinbouw, gebruiken wij geen chemische bestrijdingsmiddelen, tevens geen enkel gebruik van kunstmest. Onze varkens gaan nadat het gewas geoogst is over de landbouwgrond heen zodat de restjes opgegeten worden, de grond belucht en bemest.

Wij hebben ook bewust gekozen voor dieren die vermeld staan op de zeldzame (huis-)dierrassen, namelijk de Bonte Bentheimer varkens en de Welsumer kippen. Onze dieren lopen altijd buiten, krijgen dus voeding van eigen bodem en daardoor zijn zij kerngezond. Preventief medicatiegebruik en of groeihormonen gebruiken wij niet bij onze dieren.

Wat betreft duurzaamheid, zoals aangegeven ligt onze grond in een directe straal rondom onze boerderij, daarnaast maken wij gebruik van mechanische machines die al jaren meegaan. Een nieuwe machine kopen doen wij dan ook niet, de milieubelasting voor het ontwerpen en bouwen van de machine is zoveel meer dan dat wij ooit zouden kunnen goedmaken. Daarnaast functioneren de oudere machines nog steeds naar behoren, dus waarom weg doen?

De duurzaamheid komt ook terug in onze dierhouderij, onze dieren zijn hun hele leven bij ons op het erf, en bijv. de varkens laten wij slachten bij de lokale slager om vervolgens van kop tot staart zelf te vermarkten.

Waarom Caring Farmers?

Tijdens onze zoektocht naar medestanders wat betreft bewust boeren, kwamen wij de Caring Farmers tegen. Dit sprak ons direct aan juist ook vanwege die kringlooplandbouw. De kringlooplandbouw is iets dat wij al jaren doen. In onze omgeving zijn er weinig actieve boeren die ook de kringlooplandbouw toepassen, en daardoor is onze zoektocht uitgebreid over het internet.

Een doel van ons is; bewustwording bij de consument, weten wat zij eten.          

Wij hebben een kleine boerderijwinkel aan huis, en verkopen daar onze eigen producten rechtstreeks aan de klant. Daarnaast werken wij samen met andere boeren, en ook hun producten staan bij ons in de winkel. Doordat wij direct contact hebben met de consument hebben wij de gelegenheid hen iets meer bij te brengen over eerlijk boeren, hoe de dieren leven, over hoeveel werk er gedaan moet worden voordat er een karbonade op het bord ligt, dat een mooi eerlijk product zijn geld waard is, maar ook hoeveel schade wij als mens aanbrengen op deze wereld. 

Dat proberen wij te doen door altijd direct contact te houden met de consument, hen soms eens mee te nemen met het voeren van de varkens. Maar ook contact zoeken met bijv scholen, zodat er jong al educatie gegeven kan worden over een eerlijk product, het boerenleven, etc.

Wij zijn zeer actief op social media en daarmee bereiken wij aardig wat mensen, de groep volgers neemt steeds toe. En door juist op de social media meer te vertellen wat wij doen, beginnen de mensen het ook steeds meer te begrijpen. Daarnaast hebben wij een uitgebreide website waarin wij meer informatie proberen uit te leggen.

Wat betreft duurzaamheid en ons doel, de bewustwording; wij vragen onze klanten om een klein beetje bij te dragen aan de duurzaamheid. Al is het maar het terugbrengen van de eierdoos of het potje voor de jam zodat deze hergebruikt kan worden. Hierdoor creëren wij een klein beetje bewustwording van de duurzaamheid bij de consument.