Farmers aan 't woord

106571330_1487109654804512_1069079694224364017_n

Esther Maarleveld

Circulaire Varkenshouderij
Vlaardingen

Ik ben boerendochter, opgegroeid op een biologisch fruitteeltbedrijf. Ik vind het boerenleven heel leuk, maar met planten had ik niet zoveel. Maar wel met dieren! Na verschillende omzwervingen bleef het boerenleven mij trekken. In mijn omgeving zag ik vooral grote rund en melkveehouders, maar zelf wilde ik dichter bij de natuur boeren, zoals het boerenbedrijf van vroeger. Toen er een stukje land op het bedrijf van mijn moeder vrijkwam, kocht ik twee biggetjes van een schoolboerderij in de buurt. 

We werken zo circulair mogelijk; we voeren de biggen op reststromen. We gaan met een karretje langs onze bakker, maar ook nemen we reststromen af van een bierbrouwer, en groente- en fruithandelaren. Vaak werd er tegen mij gezegd dat je varkens écht brokjes moet voeren, maar tot nu toe gaat het heel goed. Ik ben blijven zoeken voor een goed voedselpatroon voor de biggen. Toen ik zes biggen had ben ik varkensherder geworden. We werden namelijk te groot voor het stukje land naar mijn ouders’ bedrijf. 

Mijn varkens wroeten door stukken natuur die overwoekert zijn, met bijvoorbeeld bramen. Alle leeftijden lopen door elkaar heen, de hele familie; biggen blijven bij de moeder en ook de beer (vader) loopt erbij. Dat kan prima, onze huzemer varkens zijn heel relaxed. Ze hebben geen voedselnijd en maken geen ruzie met elkaar. Na het wroeten, trekken we weer verder. Voor de nacht is er een slaapverblijf, waar ze uit de wind en de regen lekker kunnen slapen en waar we moeders met biggen bijvoeren. Onze varkens worden wel 283 kilo. Mensen zeiden dat dat niet kon met een voedingspatroon als de onze, maar het kan wel! 

Caring farmers

Met Caring Farmers hoop ik dierenwelzijn naar een hoger plan te brengen. Sinds afgelopen zomer ben ik een 5 sterren boer bij Varkens in Nood. Het gaat niet altijd om dat iets rendabel is, maar ook om de liefde voor de dieren. Zo nam ik bijvoorbeeld twee biggetjes in huis, toen deze wat extra zorg nodig hadden. Ik geloof dat je deze extra zorg terugziet aan het einde van de rit. Ik hoop dat de consument met ons werk ook bewuster wordt. Dat men de kiloknallers laat liggen en een écht stukje vlees koopt. 

Daarnaast is het kennis delen en steun hebben van mede caring farmers echt super. Toen een van onze biggetjes ziek was, kon ik toegankelijk even een collega- caring farmer bellen. We kunnen het altijd beter doen, want we hebben nog niet alles uitgevonden. Veel informatie die ik kan vinden gaat nog vaak over varkens op stal, afgescheiden op leeftijd. Met caring farmers heb ik toegang tot de kennis en ervaring van boeren die het óók anders doen. 

Toekomstplannen

Uiteindelijk willen we alle kringlopen sluiten op een eigen bedrijf. Een eigen mini-boerderij, met de varkens aan huis waar we ook even ‘s nachts bij de biggetjes kunnen kijken. Waar we op den duur een moestuintje en kippen hebben kunnen grazen. Een gemengd bedrijf met een volledig gesloten systeem.