Caring Farmers

Eva Vos

20230503_080047_IH

Wij zijn Eva Vos en Ellen Bosgoed, en samen runnen wij Natuurboerderij KipEigen. We werken op regeneratieve wijze. Dat houdt kort gezegd in dat we gaan voor pósitieve impact! Zodat de plek en al haar inheemse bewoners juist béter af is door onze aanwezigheid. Het is werken aan herstel van natuur en klimaat terwijl we gezond voedsel oogsten voor lokale burgers. Én, terwijl we de dieren die we houden het mooiste leven geven. Onze kippen krijgen bijvoorbeeld wekelijks een vers stuk boomgaard om in te scharrelen. We zijn een CSA: mensen worden deelnemer via de eier-aandelen, groentepakketten of Adopteer een Haantje. Op onze fruitplukdagen is iedereen welkom om zelf hun fruit te komen plukken.

Deze plek is ook een plek van kennisdeling: van cursussen en workshops voor professionals en serieuze hobbyisten, tot gastcolleges en excursies voor studenten uit het wetenschappelijk onderwijs en peuters van de lokale gastouderopvang en alles daartussenin. Allemaal proeven ze, ervaren en leren ze hier over regeneratieve landbouw. We willen mensen inspireren om keuzes te maken die bijdragen aan herstel van natuur en klimaat en welzijn voor zowel mens (zijzelf) als dier. Het vergroten van bewustzijn over de impact van voedsel is de eerste stap naar systeemverandering.

En nóg concreter zetten we ons in om nieuwe regeneratieve boeren op weg te helpen door ons leerlingboertraject. We willen zowel lokaal als (inter)nationaal een verschil maken en bijdragen aan de broodnodige transitie van landbouw en voedsel. Om onze aarde weer een leefbare plek te maken voor álles wat leeft!

Type bedrijf
  • agro-forestry
  • boomgaard
  • gemengd bedrijf
  • pluimvee
  • tuinders
Thema's
  • biodiversiteit
  • dierenwelzijn
  • korte keten
  • kringloop

Doelen

Aanplanten van biodiverse hagen

Uitbreiden voedselbos

Klimaatpositief: meer koolstof vastleggen dan uitstoten

Doorzetten op de ingeslagen weg van regeneratieve landbouw: voor een aantoonbaar herstelde bodem en ecosysteem.

Jaarlijks 2 nieuwe regeneratieve boeren opleiden.

Contactgegevens
Nieuw-Loosdrechtsedijk 24,
1231 KX
Loosdrecht
Type bedrijf
  • agro-forestry
  • boomgaard
  • gemengd bedrijf
  • pluimvee
  • tuinders
Thema's
  • biodiversiteit
  • dierenwelzijn
  • korte keten
  • kringloop
Zorgboerderij functie:
Ja
Social media

Korte keten initiatief

Caring Farmers gaan voor een voedselsysteem met minder voedselkilometers, transparantie en goed contact tussen de boer en zijn/haar klanten. Dat is belangrijk, want bekend maakt bemind. Elke boer doet dit weer een beetje anders. Van de één liggen de producten herkenbaar in de supermarkt, de ander heeft een boerderijwinkel of verkoopt abonnementen of laat de burger zelf oogsten. Bekijk hier hoe jij producten kan kopen van deze boer:

Producten
  • eieren
  • fruit
  • groenten
  • kippenvlees
Ik doe mee aan een korte keten via
  • adopteren van jouw eigen dier
  • boerderijwinkel
Alternatieve korten keten initiatieven

Mensen worden deelnemer van onze boerderij en kunnen elk jaar in- of uitstromen. Ze betalen de jaarlijkse kosten om een kip op regeneratieve wijze te houden (eier-aandeel), de kosten om een haantje groot te brengen, of de kosten om een seizoen lang regeneratieve groente te kunnen telen (no-dig). De eieren en groentetassen worden wekelijks aangeboden op de vier afhaalpunten in Hilversum en Loosdrecht.
Daarnaast organiseren we fruitplukdagen en hebben we een boerderijkraam.
https://www.kipeigen.nl/groentepakketten/
https://www.kipeigen.nl/producten/adopteer-een-haantje/
https://www.kipeigen.nl/producten/eieraandeel-csa/

In de winkel
Nieuw-Loosdrechtse dijk 24 Loosdrecht (achter verpleeghuis)
1231 KX
Loosdrecht

Recreatie

Veel Caring Farmers zoeken contact met burgers, en hebben daar vaak ook inkomsten van. Ze hebben een boerderijcamping, verhuren zalen of organiseren educatieve evenementen. Kom ervan genieten, organiseer een feest op de boerderij, ontmoet je collega’s, of slaap een nachtje bij deze boer:

Kringloop

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem waarin de kringloop van nutriënten wordt gesloten. Die is pas echt gesloten als humane mest teruggaat naar het land. Maar ondertussen zijn er erg veel verbeteringen door te voeren. Door in ieder geval meer lokaal te werken en geen kunstmest en krachtvoer uit ver buitenland aan te voeren.

In een kringlooplandbouwsysteem voer je (zo min mogelijk) nutriënten van buiten aan, en eten de dieren vooral reststromen en gras uit de regio. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf of bij een akkerbouwer in de buurt.

In kringlooplandbouw maakt de boer gebruik van diverse planten en rotaties om een gesloten stoffenbalans te creëren. Lees hier meer over kringlopen en bekijk hier wat deze boer doet om zijn/haar kringlopen te sluiten:

Gemixte bestemming percelen
Ja
Herkomst krachtvoer
directe regio, eigen bedrijf

Natuur

Caring Farmers willen een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit toeneemt Hoe meer diversiteit, hoe meer soorten leven, hoe gezonder je omgeving. Elke vorm van leven heeft een taakje, die ook op het boerenbedrijf weer nuttig is.

Een grote diversiteit aan insecten houdt elkaar bijvoorbeeld in balans. En bomen en struiken geven schaduw aan dieren, ze voorzien van voedsel, en huizen ook weer vogels en insecten die plagen van het land weg houden. Meer biodiversiteit speelt ook een rol in de stoffenwisseling: de verschillende vormen zuiveren, filteren en zorgen dat het systeem goed werkt.

Lees hier meer over de natuurinclusieve methode en bekijk hier wat deze boer doet voor de natuur:

Agroforestry
Ja
Soorten agroforestry
overig, voederhagen, voedselbos
Beheer van weidevogel akkers of weides
Ja
Beschermde diersoorten op bedrijf
Ja
Beschermde diersoorten op bedrijf
Kamsalamander, ringslang, rugstreeppad, das,
Andere manieren waarop we ons inzetten voor de natuur/biodiversiteit
Regeneratieve werkwijze: Holistischse begrazing, No-dig methode, 75% van ons land is ingericht voor natuur door het bieden van habitat. Onze Stikstofkringloop klopt, doordat we actief verschralen.

Dierenwelzijn

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem met een kleinere rol in het dieet voor dierlijk eiwit. En de dieren die we houden, houden we dierwaardig. We willen toe naar een veehouderij waarin alle dieren een gezond leven hebben met genoeg voeding, beweging, buitenlucht, spel, rust, plezier en de vrijheid om natuureigen gedrag uit te oefenen.

Dieren hebben intrinsieke waarde, en we erkennen hen als intelligente mede-dieren met emoties. Lees meer over dierenwelzijn en onze activiteiten hiervoor, en ontdek hier wat deze boer doet:

Dubbel doel dieren
Mijn dieren worden lokaal of mobiel geslacht
Mijn dieren komen buiten
Mijn dieren zijn anibiotica vrij
Mijn dieren kunnen grazen, wroeten, stofbaden