Farmers aan 't woord

20211028_180100.jpg

Rike van Noord-van Zee, Melkveehouderij Van Zee

melkvee
Herwijnen

Hoi! Ik ben Rike, samen met mijn ouders Govert en Dittie heb ik een gangbaar melkveebedrijf in Herwijnen (Firma Van Zee) met zo’n 60 melkkoeien en 20 stuks jongvee. Wij leveren onze melk aan FrieslandCampina en zijn daarmee ‘On the way to Planet Proof’.

Focus Planet Top 25 2020

Wat houdt dat in? Op het gebied van duurzaamheid behalen we binnen Focus Planet (beoordelingssysteem van FrieslandCampina) veel punten o.a. door volledige weidegang. Maar ook omdat wij alle elektriciteit die we nodig hebben zelf opwekken door middel van zonnepanelen. Onlangs zijn we begonnen met het vervangen van alle bestaande tl-verlichting. Hiervoor in de plaats komen duurzame LED-lampen terug. 

We hebben beheersovereenkomsten met de VANL voor slootkantenbeheer en vrijwel al ons land is blijvend kruidenrijk grasland. Onze percelen zijn omringt met eiken- en (knot-)wilgenlanen. Rondom de stallen en het woonhuis van mijn ouders hebben we weitjes met hoogstamfruitbomen. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van manieren waarop wij de duurzaamheid van ons bedrijf proberen te vergroten.

Veel weidegang

Zoals gezegd doen wij aan volledige weidegang. Dat wil in ons geval zeggen dat de koeien, mits het weer het toelaat, van maart t/m oktober dag en nacht naar buiten gaan en alleen 2 keer per dag binnen komen om gemolken te worden. 

Onze kudde is een mengelmoes van MRIJ, Zweeds roodbont, Fleckvie en Rode Holstein. Waardoor de kudde zeer geschikt is voor grazen en dubbeldoel (weer een puntje voor de duurzaamheid) en dankzij de vele bomen rondom ons bedrijf is er altijd genoeg beschutting tegen zon en wind/regen. 

Veel weidegang is het meest duurzame: ze bemesten en verbeteren het land en regelen hun eigen eten. Ondanks dat we al ruim 15 jaar kunstmestvrij zijn en al net zo lang geen bestrijdingsmiddelen gebruiken halen wij over het algemeen alle ruwvoeding van ons eigen land. In de weidegang periode is dat vers gras dat ze in de weide eten en in de winter is het ook gras, maar dan ingekuild in ronde, gesealde balen. Naast al dat gras krijgen onze koeien krachtvoerbrokken van de Agruniek Rijnvallei.

Kalfjes bij de Koe

Onze kalfjes worden voornamelijk buiten in de wei geboren tussen maart en september en blijven daar meestal de 1e 3 dagen waarna ze 2 keer per dag met de kudde mee naar binnen gaan. De vaarskalfjes blijven zo’n 3 maanden bij de koe en de stierkalfjes blijven twee weken bij de kudde waarna ze worden verkocht. Dit doen al ongeveer 15 jaar met veel succes! 

Ik heb me aangesloten bij de Caring Farmers omdat ik graag onze kennis hierover deel met andere boeren, zodat we het samen voor nieuwe boeren makkelijker kunnen maken om ook deze overstap te maken (zie project kalfjes bij de koe).

Van andere Caring Farmers hoop ik ook weer veel te leren, zoals andere duurzame ontwikkelingen die wij eventueel zouden kunnen toepassen op ons bedrijf.

In april 2023 krijgt de boerderij een melktap waar buurtbewoners #kalfbijkoe melk kunnen halen. Lees meer op https://kalfjesbijdekoe.nl/algemeen/nieuws/kalfjesdans/

Volg Rike op insta.