Caring Farmers

Gert en Edwin Smits

aardbeiengert

In het Achterhoekse de Heurne runnen vader Gert en zoon Edwin Smit een groentekwekerij. De groente wordt door henzelf bewerkt en op verschillende manieren verkocht waaronder in hun vernieuwde Landwinkel. Stapsgewijs vernieuwen ze hun assortiment en hun manier van werken en dragen daarmee bewust bij aan de voedseltransitie. Hun nieuwste producten zoals de oliepompoenpitten en vuurbonen zijn daar voorbeelden van.

In het Achterhoekse de Heurne runnen vader Gert en zoon Edwin Smits een groentekwekerij.  De groente wordt door henzelf bewerkt en op verschillende manieren verkocht waaronder in hun vernieuwde Landwinkel. Stapsgewijs vernieuwen ze hun assortiment en hun manier van werken en dragen daarmee bewust bij aan de voedseltransitie. Hun nieuwste producten, de oliepompoenpitten en vuurbonen, zijn hier voorbeelden van. 

Vader Gert begon op 14-jarige leeftijd al zijn eigen kwekerij. Als zoon van een veeboer kreeg hij een stukje grond en teelde daarop zijn eerste groente. Op zaterdagmiddag fietste hij naar Dinxperlo om daar de oogst te verkopen. De boerderij wordt dus langzamerhand een kwekerij en de oogst wordt eerst via de veiling (toen nog in Zevenaar) verkocht. Daarna maakt hij een overstap gemaakt naar het grootschalig verbouwen en verpakken van prei voor een grote supermarktketen. Maar als de prei niet meer verpakt hoeft te worden, en de marge daardoor steeds kleiner wordt, stopt hij ermee. “Je moet er nog wel iets aan kunnen verdienen, toch?”

Ondertussen wordt er aan huis wel andere groente en fruit verkocht zoals aardbeien en asperges. Dit is succesvol en in 2022 is de Landwinkel opnieuw verbouwd.  Ze verkopen er nu een groot scala aan (zoveel mogelijk) lokale producten aan particulieren maar ook aan horeca en andere bedrijven. “Dat past goed bij de Achterhoekers,” vertelt Gert. “Zij kiezen eerder voor lokaal dan voor biologisch.”  Toch werkt de familie Smits wel steeds meer op de biologische manier. Zoon Edwin, afgestudeerd aan de HAS, is hier de drijvende kracht. De grond is al voor een deel SKAL-gecertificeerd.

Ondernemend als ze zijn zoeken Gert en Edwin naar uitbreiding van het assortiment. Oliepompoenen en vuurbonen zijn hier goede voorbeelden van. Ze verbouwen nu ongeveer een jaar vuurbonen. Deze eiwitrijke bonen, die goed passen in een vegetarisch menu, groeien rondom een maïsstengel. Ze zijn daardoor minder arbeidsintensief. “In Oostenrijk, waar we onze inspiratie hiervoor vonden, zijn vuurbonen een delicatesse,” vertelt Gert. Ook het idee voor het verbouwen van oliepompoenen komt uit Oostenrijk. Uit het marktonderzoek van Edwin, toen nog student op de HAS, komt een positief beeld naar voren en inmiddels zijn al 50 hectare bestemd voor de oliepompoenen. De pompoenpitten worden deels gedroogd en geroosterd en er wordt olie uit gewonnen. Het vruchtvlees van de oliepompoen blijft op het land liggen als groenbemester. “Waarom uit China halen als we ze ook hier kunnen telen?” vertelt Gert.

Veel van de gekweekte groente wordt door de medewerkers (15 fte) op het bedrijf gewassen, gesneden en verpakt. “Hierdoor voeg je waarde aan het product toe” vindt Gert. Ze leveren aan supermarkten uit de buurt, de horeca en natuurlijk de eigen Landwinkel. Ze merken dat klanten best bereid zijn om iets meer te betalen voor de kwaliteit. De reclame loopt vooral via mond-op-mond reclame en bv. het slowfoodnetwerk.

Plannen voor de toekomst

Edwin heeft een Nuffield Scholarship gewonnen en gaat zich in 2023 ook in het buitenland verder verdiepen in pitten en zaden. Beiden zijn benieuwd welke kennis hij hier allemaal opdoet en wat dat voor het bedrijf gaat betekenen. “Je moet echt zelf de kennis gaan halen, wil je vooruit komen” zegt Gert. “Ze komen het je niet brengen.”

Waarom Caring Farmers?

Gert vertelt dat hij in zijn netwerk meerdere mensen kent die bij Caring Farmers zijn aangesloten en zo ging hij het ook volgen. Het spreekt hem vooral aan dat je met kleine  stapjes, die voor jezelf behapbaar moeten zijn, kunt toewerken naar een transitie. “Bij Caring Farmers hoef je geen stempel of certificaat te halen, maar je kunt zelf een paar doelen stellen en hier naar toewerken.”

Type bedrijf
  • tuinders
Contactgegevens
Lage Heurnseweg 35
7095AL
de Heurne
Type bedrijf
  • tuinders
Social media

In het Achterhoekse de Heurne runnen vader Gert en zoon Edwin Smits een groentekwekerij.  De groente wordt door henzelf bewerkt en op verschillende manieren verkocht waaronder in hun vernieuwde Landwinkel. Stapsgewijs vernieuwen ze hun assortiment en hun manier van werken en dragen daarmee bewust bij aan de voedseltransitie. Hun nieuwste producten, de oliepompoenpitten en vuurbonen, zijn hier voorbeelden van. 

Vader Gert begon op 14-jarige leeftijd al zijn eigen kwekerij. Als zoon van een veeboer kreeg hij een stukje grond en teelde daarop zijn eerste groente. Op zaterdagmiddag fietste hij naar Dinxperlo om daar de oogst te verkopen. De boerderij wordt dus langzamerhand een kwekerij en de oogst wordt eerst via de veiling (toen nog in Zevenaar) verkocht. Daarna maakt hij een overstap gemaakt naar het grootschalig verbouwen en verpakken van prei voor een grote supermarktketen. Maar als de prei niet meer verpakt hoeft te worden, en de marge daardoor steeds kleiner wordt, stopt hij ermee. “Je moet er nog wel iets aan kunnen verdienen, toch?”

Ondertussen wordt er aan huis wel andere groente en fruit verkocht zoals aardbeien en asperges. Dit is succesvol en in 2022 is de Landwinkel opnieuw verbouwd.  Ze verkopen er nu een groot scala aan (zoveel mogelijk) lokale producten aan particulieren maar ook aan horeca en andere bedrijven. “Dat past goed bij de Achterhoekers,” vertelt Gert. “Zij kiezen eerder voor lokaal dan voor biologisch.”  Toch werkt de familie Smits wel steeds meer op de biologische manier. Zoon Edwin, afgestudeerd aan de HAS, is hier de drijvende kracht. De grond is al voor een deel SKAL-gecertificeerd.

Ondernemend als ze zijn zoeken Gert en Edwin naar uitbreiding van het assortiment. Oliepompoenen en vuurbonen zijn hier goede voorbeelden van. Ze verbouwen nu ongeveer een jaar vuurbonen. Deze eiwitrijke bonen, die goed passen in een vegetarisch menu, groeien rondom een maïsstengel. Ze zijn daardoor minder arbeidsintensief. “In Oostenrijk, waar we onze inspiratie hiervoor vonden, zijn vuurbonen een delicatesse,” vertelt Gert. Ook het idee voor het verbouwen van oliepompoenen komt uit Oostenrijk. Uit het marktonderzoek van Edwin, toen nog student op de HAS, komt een positief beeld naar voren en inmiddels zijn al 50 hectare bestemd voor de oliepompoenen. De pompoenpitten worden deels gedroogd en geroosterd en er wordt olie uit gewonnen. Het vruchtvlees van de oliepompoen blijft op het land liggen als groenbemester. “Waarom uit China halen als we ze ook hier kunnen telen?” vertelt Gert.

Veel van de gekweekte groente wordt door de medewerkers (15 fte) op het bedrijf gewassen, gesneden en verpakt. “Hierdoor voeg je waarde aan het product toe” vindt Gert. Ze leveren aan supermarkten uit de buurt, de horeca en natuurlijk de eigen Landwinkel. Ze merken dat klanten best bereid zijn om iets meer te betalen voor de kwaliteit. De reclame loopt vooral via mond-op-mond reclame en bv. het slowfoodnetwerk.

Plannen voor de toekomst

Edwin heeft een Nuffield Scholarship gewonnen en gaat zich in 2023 ook in het buitenland verder verdiepen in pitten en zaden. Beiden zijn benieuwd welke kennis hij hier allemaal opdoet en wat dat voor het bedrijf gaat betekenen. “Je moet echt zelf de kennis gaan halen, wil je vooruit komen” zegt Gert. “Ze komen het je niet brengen.”

Waarom Caring Farmers?

Gert vertelt dat hij in zijn netwerk meerdere mensen kent die bij Caring Farmers zijn aangesloten en zo ging hij het ook volgen. Het spreekt hem vooral aan dat je met kleine  stapjes, die voor jezelf behapbaar moeten zijn, kunt toewerken naar een transitie. “Bij Caring Farmers hoef je geen stempel of certificaat te halen, maar je kunt zelf een paar doelen stellen en hier naar toewerken.”

Korte keten initiatief

Caring Farmers gaan voor een voedselsysteem met minder voedselkilometers, transparantie en goed contact tussen de boer en zijn/haar klanten. Dat is belangrijk, want bekend maakt bemind. Elke boer doet dit weer een beetje anders. Van de één liggen de producten herkenbaar in de supermarkt, de ander heeft een boerderijwinkel of verkoopt abonnementen of laat de burger zelf oogsten. Bekijk hier hoe jij producten kan kopen van deze boer:

Producten
  • eieren
  • fruit
  • groenten
  • zuivel
Ik doe mee aan een korte keten via
  • boerderijwinkel
Alternatieve korten keten initiatieven

Landwinkel Smits, het adres voor verse groenten en fruit van een goede kwaliteit. U kunt bij ons terecht voor een groot assortiment aan gezonde producten, naast groenten en fruit verkopen wij ook streekproducten, salades en geschenkmanden.

In de winkel
Smits Groentekwekerij Lage Heurnseweg 35,
7095AL
De Heurne

Recreatie

Veel Caring Farmers zoeken contact met burgers, en hebben daar vaak ook inkomsten van. Ze hebben een boerderijcamping, verhuren zalen of organiseren educatieve evenementen. Kom ervan genieten, organiseer een feest op de boerderij, ontmoet je collega’s, of slaap een nachtje bij deze boer:

Kringloop

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem waarin de kringloop van nutriënten wordt gesloten. Die is pas echt gesloten als humane mest teruggaat naar het land. Maar ondertussen zijn er erg veel verbeteringen door te voeren. Door in ieder geval meer lokaal te werken en geen kunstmest en krachtvoer uit ver buitenland aan te voeren.

In een kringlooplandbouwsysteem voer je (zo min mogelijk) nutriënten van buiten aan, en eten de dieren vooral reststromen en gras uit de regio. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf of bij een akkerbouwer in de buurt.

In kringlooplandbouw maakt de boer gebruik van diverse planten en rotaties om een gesloten stoffenbalans te creëren. Lees hier meer over kringlopen en bekijk hier wat deze boer doet om zijn/haar kringlopen te sluiten:

Natuur

Caring Farmers willen een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit toeneemt Hoe meer diversiteit, hoe meer soorten leven, hoe gezonder je omgeving. Elke vorm van leven heeft een taakje, die ook op het boerenbedrijf weer nuttig is.

Een grote diversiteit aan insecten houdt elkaar bijvoorbeeld in balans. En bomen en struiken geven schaduw aan dieren, ze voorzien van voedsel, en huizen ook weer vogels en insecten die plagen van het land weg houden. Meer biodiversiteit speelt ook een rol in de stoffenwisseling: de verschillende vormen zuiveren, filteren en zorgen dat het systeem goed werkt.

Lees hier meer over de natuurinclusieve methode en bekijk hier wat deze boer doet voor de natuur:

Dierenwelzijn

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem met een kleinere rol in het dieet voor dierlijk eiwit. En de dieren die we houden, houden we dierwaardig. We willen toe naar een veehouderij waarin alle dieren een gezond leven hebben met genoeg voeding, beweging, buitenlucht, spel, rust, plezier en de vrijheid om natuureigen gedrag uit te oefenen.

Dieren hebben intrinsieke waarde, en we erkennen hen als intelligente mede-dieren met emoties. Lees meer over dierenwelzijn en onze activiteiten hiervoor, en ontdek hier wat deze boer doet: