Farmers aan 't woord

MMZS_2014-22137_LR.jpg

Groene Takken Bosprodukten en -diensten

Paddenstoelenkweker
Wilp

Het eetbare hout van Groene Takken

Eetbaar hout is de naam voor boomstammen die zijn ingeënt met het broed van een bepaalde schimmel. De schimmel produceert een paddenstoel die we kunnen eten. Het is een manier om op een verantwoorde manier om te gaan met natuurlijke hulpbronnen, zonder verspilling en met een lage technologische input. Bij Groene Takken verkopen ze niet alleen deze geënte stukken hout, maar geven ze ook workshops en lezingen hoe je zelf paddenstoelen kan kweken. Als boerderij, bedrijf of gewoon particulier. 

Groene Takken is de naam van het kleine bedrijf van Pip Gilmore. Pip komt oorspronkelijk uit (de buitenwijken van) Melbourne, Australië waar ze een opleiding bosbouw heeft gevolgd aan de Universiteit van Melbourne. Eenmaal in Nederland bleef Pip geïnteresseerd in hout, bomen en bossen en wist dit te combineren met haar interesse in natuurlijke voedselbronnen door Eetbaar Hout te creëren.

Hoe werkt dat nou, eetbaar hout?

De meeste paddenstoelensoorten die voor Eetbaar Hout worden gebruikt, zijn te vinden in omliggende parken en bossen op dode of stervende bomen. Eén soort, de shii-take, is niet inheems in Europa maar kan veilig worden gekweekt op de stammen van veel boomsoorten, vooral op eiken. Het duurt meestal tussen de 6 – 18 maanden, afhankelijk van de paddenstoelsoort, de houtsoort en de diameter van de stam, voordat de geënte stam als eetbaar hout aan de consument kan worden verkocht. De consument kan de paddenstoelenstam dan op een schaduwrijke plek in de tuin zetten en de paddenstoelen een aantal jaren regelmatig oogsten totdat alle suikers door de schimmel zijn verwijderd. Daarna is de stam compost voor de tuin.

Kringlooplandbouw

Het belangrijkste doel bij de ontwikkeling van eetbaar hout is om waarde toe te voegen aan hout van lage kwaliteit. Groene Takken beheerst het productieproces van boom tot paddenstoelenstam. De bomen die worden gebruikt zijn het resultaat van een bosbeheersysteem dat onderontwikkelde individuen verwijdert om te helpen een gezond multifunctioneel bos voor de toekomst te creëren. Deze bomen zouden normaal gesproken zijn omgezet in biomassa of brandhout, maar Groene Takken zet deze in om voedsel te kweken! Zo wordt er verstandig omgegaan met natuurlijke bronnen, wordt het afval beperkt en kan de kringloop lokaal gesloten worden.

Waarom Caring Farmers?

Groene Takken staat achter het idee om zo snel mogelijk zelf een goed idee uit te voeren in plaats van te wachten op politieke steun. Dat past goed bij de werkwijze van veel andere Caring Farmers, niet afwachten maar gewoon vast beginnen!