Farmers aan 't woord

h en ch in de wei

Harry en Chonda Luring

Gemengd bedrijf
Onstwedde

Mijn naam is Harry Luring en samen met mijn vrouw Chonda, dochter Marijke, medewerkster Diann en enkele vrijwilligers runnen we Bio-boerderij Landleven in Onstwedde. Wij zijn de 11e en 12e generatie op deze boerderij, van oudsher een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. We zijn door zonnepanelen en een kleine windmolen zelfvoorzienend in elektriciteit. Sinds 2018 is er een kaasmakerij en een Landwinkel, waar we onze eigen producten en streekproducten verkopen. ‘Van boer naar bord’, met korte, transparante lijntjes, dat doen we graag.

Rondleidingen, kaasworkshops of zuiveltaartworkshops zijn voor burgers een mooie gelegenheid om actief bezig te zijn op de boerderij, waarbij altijd een educatief tintje gegeven wordt. We werken bewust aan de boerderijbeleving, met kippen op het erf, kraamvisite bij de kalfjes, een boerenpicknick of de koeiendans.

 

We willen zorgen voor een gezonde bodem, het grootste kapitaal dat de mensheid
heeft. Alleen een gezonde bodem, die in balans is, kan gezond voedsel voortbrengen. Moeder Aarde voeden met natuurlijke voeding is volhoudbaar. Zo kan zij plant, dier en mens blijven voeden, ook de generaties die na ons komen. Daarvan maken we anderen ook graag bewust.

 

We delen ons verhaal van het hoe het kán. Niet anderen overtuigen, maar inspireren is de manier die bij ons past. Dat kan via social media, de nieuwsbrief, kranten, excursies van collega’s of burgers en zo meer. We verzamelen graag kennis. Praktische handvatten en inspiratie delen – daar worden we blij van! En dat hebben we als boeren onderling ook nodig. Sámen komen we er wel!

Biologisch werken geeft uitdagingen, maar ook veel voldoening, omdat we weten dat we de grond, waarvoor wij mogen zorgen, een beetje mooier achterlaten, dan dat we haar kregen. De verbinding met de burger, o.a. bij excursies en in onze winkel, is ook een fijn stukje van ons werk. De interesse en waardering geeft energie om er elke dag weer tegenaan te gaan.