Farmers aan 't woord

varkens2

Inge Vleemingh

varkenshouder
Halle

Mijn naam is Inge Vleemingh en wij hebben een zorgboerderij Den Besselder en buitenvarkens en buitenkippen De Goed Gevulde. Mijn vriend heeft al jaren de zorgboerderij en ik ben drie jaar geleden met varkens gestart. We voeren volledig circulair met reststromen van bakkerij, groenteboer, supermarkt, bierbrouwerij en kaasmakerij. Deelnemers van de boerderij (jongeren met gedragsproblemen) helpen met van alles, vooral het uitpakken van al het verpakte voedsel. Ons hele huishouden draait ook op deze waste, ik haal zelden nog boodschappen. Ongelofelijk wat er wordt weggegooid en wat je daarvan nog kunt maken, zoals (h) eerlijk varkens- en kippenvlees. Alle dieren lopen buiten in familiegroepen, met een eigen dekbeer en weides omzoomd met voedselbossen.  

Waarom Caring Farmers

Ik wil laten zien dat het Nederlandse voedselsysteem anders kan én moet. De Caring Farmers laten zien hoe. Ik hoop hier kennis en inspiratie te delen. Belangrijk is om samen op te trekken om hier mee bekendheid aan te geven en een duidelijk front richting beleidmakers te maken.

Wat houdt je bezig, wat wil je verder verduurzamen.

Er ligt voor mij een duidelijke grens bij ‘het aanpassen’ van het dier. Wanneer we verschijnselen zien als staartbijten, kreupelheid en ziektes moeten we niet het dier aan willen passen, maar nadenken over ons systeem. We werken op ons erf aan een nieuw systeem voor het buiten houden van varkens, minder intensief, met minder input van grondstoffen, meer biodiversiteit en meer kwaliteit in plaats van bulkproductie.

Onze andere pijler is het tegengaan van voedselverspilling. Door verkeerd verpakken, slecht management en verkooptactieken wordt enorm veel verspild wat in de verbrandingsoven terecht komt. Deze kleinschalige stroom van lokale supermarkten, groenteboeren, bakkerijen, kaasmakerijen en bierbrouwers benutten wij om kwaliteitsvlees te maken. Dit willen we veel meer bekend maken aan de buitenwereld. Mensen hebben geen idee hoe het voedselsysteem in elkaar steekt, wat er nodig is om een varken groot te brengen, hoe een supermarkt werkt en hoe je zelf minder kunt verspillen. Daarnaast is er veel argwaan over deze manier van voeren: ‘mag dat wel?, je mag toch geen swill voeren?’ Ook weer veel onwetendheid, wat jammer is.

Ik hoop met Caring Farmers meer bekendheid en waardering voor ‘anders boeren’ te krijgen. Van ‘Dat mag/kan toch niet?’ naar ‘Wauw, hoe doe je dat?’.