Farmers aan 't woord

boer-jelwin-1

Jelwin Kuipers

Houders van Schotse Hooglanders en Herefords en verkoop van natuurvlees
Opende

In het Groningse Opende lopen kuddes Schotse Hooglanders en Herefords vrij te grazen in de natuurgebieden. De koeien zijn van Jelwin Kuipers, die al sinds 1992 deze Britse rassen houdt. Daarvoor werkte hij in de intensieve varkenshouderij, maar hij vond dat het anders kon. Nu houdt hij zich dan ook bezig met duurzaamheid, dierenwelzijn, gezondheid en biodiversiteit.

100% grasgevoerd het hele jaar door

De koeien zijn oerrassen. Dit houdt in dat ze niet voor de vlees of melk zijn gefokt. Doordat ze niet zijn doorgefokt, hebben ze geen hulp nodig bij het kalveren en hebben ze geen antibiotica nodig. Ze kunnen alle seizoenen aan, koude winters doorstaan ze met gemak. Jelwin laat zijn koeien het hele jaar door buitengrazen, ook mag het kalf het hele jaar bij de moeder blijven. Hij vindt het belangrijk dat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

De koeien worden 100% grasgevoerd. Aan het gras, de kruiden, planten en takken die in de natuur te vinden zijn hebben ze genoeg. Ze hoeven niet bijgevoerd te worden met soja, maïs of graan. Naast dat dit duurzamer is, er hoeft immers geen voer geïmporteerd te worden, is dit ook een stuk gezonder! Het vlees bevat meer goede vetzuren zoals omega 3 en vitamine E. Daarnaast smaakt het een stuk lekkerder en is hun mest beter voor de natuur.

Bezorgd aan huis

Het vlees van Jelwin’s koeien kun je ophalen bij de boerderij zelf, maar je kunt het ook bestellen via de webshop. Het wordt bezorgd door heel Nederland en België, en kan vaak al binnen één dag op je bord liggen. Naast vlees van koeien, wordt er ook antibioticavrije kippen- en varkensvlees en rauwmelkse kaas op de webshop verkocht. Hiervoor werkt Jelwin samen met een paar andere bedrijven, die net als hij oog hebben voor natuur, dier en gezondheid.

Biodiversiteit en een gezonde bodem

Jelwin houdt zich ook druk bezig met biodiversiteit. Zo is hij het initiatief Doe Mee! Bloemenzee begonnen. Ieder jaar zaait hij honderden vierkante meters met bloemen in, om zo het aantal bijen en andere insecten op peil te houden. Door middel van donaties kan iedereen hieraan bijdragen. Met een bijdrage van slechts 25 euro heb je een bloemenzee van 60 m².

Jelwin zorgt ook voor het onderhoud van houtwallen. Daarnaast koopt hij soms een stuk dode grond. Hier gaat hij jarenlang mee aan de slag om het bodemleven weer op gang te brengen. Dit doet hij door middel van het inzaaien van speciale grasmengsels. Zware machines, gif of kunstmest worden niet gebruikt. Door de begrazing en de gezonde mest van de koeien kan de grond zich weer goed herstellen.

Caring Farmers

Jelwin staat volledig achter het concept van Caring Farmers. Zo voelt hij zich niet voldoende vertegenwoordigd door gangbare of biologische belangenbehartigers, want ook boeren die nog méér willen doen moeten een stem krijgen. En als individuele boer bereik je daarin niet zoveel. Daarnaast vindt hij het fijn dat hij op deze manier beter in beeld komt bij consumenten. Veel mensen willen graag producten die duurzaam en diervriendelijk zijn, maar weten niet waar ze deze kunnen vinden. Caring Farmers is een verbindende schakel tussen boer en consument.