Farmers aan 't woord

De Punt Arkel

Boomgaard De Punt Arkel

Buurtboomgaard
Arkel

Wij beheren hier een natuurtuin en een winkel op een landtong in het Merwedekanaal aan de rand van Arkel aan de Linge, met nog een boomgaard een paar kilometer verderop. Liefde voor de natuur en voor gezond, liefst biologisch voedsel is wat ons drijft. Stimulans genoeg in deze omgeving. We voelen ons als de bewoners van een Gallisch dorpje in een verder door Romeinen overheerste omgeving. De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is van oudsher het domein van de intensieve veeteelt met veel koeien en overal Engels raaigras. Daar wilden wij iets tegenover stellen.
In het begin waren we voor sommigen wel erg Gekke Henkies, maar dat begint hoe langer hoe meer te kenteren. Mensen zien ons tegenwoordig eerder als hip, want steeds meer mensen van steeds verder weg bezoeken speciaal voor onze producten de tuin, winkel of boomgaard.

We begonnen heel idealistisch als rechtgeaard burgerinitiatief in 1995 met een Wereldwinkel, waar al gauw niet alleen fairtrade-producten uit verre landen verkocht werden, maar gaandeweg ook steeds meer biologische artikelen, waaronder de groentetassen van Odin. Door een gelukje werd ons een klein lapje grond achter de winkel in de schoot geworpen, waar we een moestuin begonnen. Na verloop van tijd konden we de grond met hulp van de gemeente kopen en het uitbreiden tot een halve hectare. We zijn enthousiast met een groep vrijwilligers aan de slag gegaan met het uitgraven van een paddenpoel, die zich als een lint door de tuin uitstrekt. Daaromheen staan nu planten, struiken en bomen die van nature in dit ecosysteem thuis horen en waar insecten en amfibieën hun natuurlijke gang kunnen gaan. In alle seizoenen organiseren we tuinwerkdagen waar vrijwilligers komen wieden, harken, zaaien, snoeien, knotten en meer. Wandelaars en fietsers vinden hier een oase van rust en kunnen bij ons genieten van koffie of thee met koek.

We waren hier zo opvallend goed mee bezig dat de gemeente Molenlanden contact met ons zocht met de vraag of we een verlaten boomgaard konden beheren, met en voor de gemeenschap en op biologische wijze. Wij, die altijd zo lastig en kritisch op hen waren (!). Het betrof een jarenlang met veel gif bespoten, zwaar bemeste en fors gesnoeide laagstamboomgaard, achthonderd perenbomen, in dubbele rijen, heel dicht op elkaar. Tussen de rijen groeide geen gras, geen planten, niks. De grond leek morsdood. We schrokken ons dood, maar heimelijk smulden we van het idee hier toch een biodivers voedselbos van te maken. Via NL Doet deden we in maart 2019 een oproep en kregen we een groep van dertig vrijwilligers bij elkaar, waarvan de meesten er nog steeds bij zijn.

Een geluk was dat de grond er al vier jaar onbeheerd bij lag. Op sommige plekken zag je dat bomen een enorme groeispurt hadden doorgemaakt met onwijs mooie kruinen omdat ze niet teruggesnoeid waren. Hun wortelstelsel had zich ongeremd uit kunnen breiden. Bomen die eerst een armzalig bestaan geleid hadden kwamen tot leven. Fantastisch om te zien! Onze missie was natuur inzetten om dit vernielde ecosysteem te helpen herstellen. Maar, laat dat duidelijk zijn, zonder de hulp van vrijwilligers konden we het natuurlijk niet redden!

Om er een biodivers voedselbos van te maken zochten we er andere bomen en struiken bij, naast kruidenrijke ondergroei, want wat we in handen kregen was pure monocultuur. Ook hier hebben we een paddenpoel gegraven, met in de zomer bloeiende kattenstaart en moerasspirea waar bijen en vlinders zich naar hartenlust aan tegoed doen. Ook staan er nu vroegbloeiers als paarse dovennetel en hondsdraf zodat bijen en roofinsecten zich op tijd kunnen voortplanten.

Eigen Teelt

We verkopen in onze winkel het fruit uit de boomgaard en uit de Natuurtuin: pruimen, peren, appels, bramen, bessen.
Van de peren in de boomgaard wordt perensap gemaakt en cider.
Die verkopen we ook in onze winkel en op zaterdag in de boomgaard.
De cider en het perensap worden ook in een paar supermarkten in de regio verkocht.
Verder hebben we 40 “Vrienden van de Boomgaard”.
Die betalen een jaarlijkse bijdrage en mogen in ruil daarvoor in het seizoen wekelijks zelf komen oogsten.

Waarom Caring Farmers?

Wij zijn altijd benieuwd geweest naar nieuwe inzichten, inspiratie en kennis van anderen. En die vinden we bij Caring Farmers. We gaan ook altijd naar het congres en bezoeken landelijke bijeenkomsten. Inspiratie van anderen zullen we zeker nodig hebben bij onze nieuwe plannen: al drie jaar willen we een lokale biologische coöperatieve groentekwekerij beginnen. Daar zoeken we een lapje grond voor, maar dat is heel moeilijk te krijgen. Als de grond ruim genoeg uitvalt willen we er ook een herenboerderij starten. Het concept waarbij een professionele boer het werk doet, bijgestaan door burgers uit de buurt. Voedsel kweken van en voor onszelf, uit de streek. Dat is een droom, waar we hard voor willen werken om die te realiseren!!