Caring Farmers

natuurboerderij de Mhene

pinken.1

Welkom op natuurboerderij de Mhene!
Wij -Jaap Grolleman en Jantine Peters – zijn een man-vrouw maatschap die in de 7e generatie een boerenfamiliebedrijf voortzetten. Wij hebben ons aangesloten bij Caring Farmers, omdat dat precies verwoordt hoe wij willen boeren: zorgzaam. Met name zien wij een grote taak voor onszelf weggelegd wat betreft het zorgdragen voor het landschap. We bezitten ruim 60 hectare grasland, waarvan we er circa 20 agrarisch beheren en 40 hectare als natuurland. We fokken in onze stal jongvee op voor een collega-boer. Daarnaast ontvangen we graag mensen in onze voormalige kalverstal, die we sfeervol tot cursusruimte en vergaderlocatie hebben verbouwd.

Type bedrijf
  • gemengd bedrijf
  • overig vee
Thema's
  • biodiversiteit

Doelen

We stellen ons als doel om in de hele breedte van onze bedrijfsvoering Caring Farmers te zijn, zorgzame boeren. In de eerste plaats door goede zorg te bieden aan het jongvee dat we opfokken. Maar ook door goede zorg te dragen voor ons grasland, dat we voor een deel agrarisch en voor een deel als natuurland beheren. Daarnaast dragen we middels onze natuurboerderij goede zorg voor de mensen die hier komen voor een vergadering, training, wandeling of mindfulness-activiteit.

Contactgegevens
Lendeweg 4a
6964 CK
Hall
Type bedrijf
  • gemengd bedrijf
  • overig vee
Thema's
  • biodiversiteit

Korte keten initiatief

Caring Farmers gaan voor een voedselsysteem met minder voedselkilometers, transparantie en goed contact tussen de boer en zijn/haar klanten. Dat is belangrijk, want bekend maakt bemind. Elke boer doet dit weer een beetje anders. Van de één liggen de producten herkenbaar in de supermarkt, de ander heeft een boerderijwinkel of verkoopt abonnementen of laat de burger zelf oogsten. Bekijk hier hoe jij producten kan kopen van deze boer:

Ik doe mee aan een korte keten via
  • boerderijwinkel
Alternatieve korten keten initiatieven

Jantine is trainer op het gebied van mindfulness, compassie en communicatie. In onze verbouwde kalverstal biedt zij zorgzame aandacht aan de mensen die aan haar activiteiten deelnemen. Activiteiten die in de zomermaanden zoveel mogelijk buiten plaats vinden.

In de winkel
Lendeweg 4a
6964 CK
Hall

Recreatie

Veel Caring Farmers zoeken contact met burgers, en hebben daar vaak ook inkomsten van. Ze hebben een boerderijcamping, verhuren zalen of organiseren educatieve evenementen. Kom ervan genieten, organiseer een feest op de boerderij, ontmoet je collega’s, of slaap een nachtje bij deze boer:

Soorten recreatie
  • feest- en/of vergaderlocatie
  • wandelpaden
  • workshops

Kringloop

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem waarin de kringloop van nutriënten wordt gesloten. Die is pas echt gesloten als humane mest teruggaat naar het land. Maar ondertussen zijn er erg veel verbeteringen door te voeren. Door in ieder geval meer lokaal te werken en geen kunstmest en krachtvoer uit ver buitenland aan te voeren.

In een kringlooplandbouwsysteem voer je (zo min mogelijk) nutriënten van buiten aan, en eten de dieren vooral reststromen en gras uit de regio. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf of bij een akkerbouwer in de buurt.

In kringlooplandbouw maakt de boer gebruik van diverse planten en rotaties om een gesloten stoffenbalans te creëren. Lees hier meer over kringlopen en bekijk hier wat deze boer doet om zijn/haar kringlopen te sluiten:

In de afgelopen jaren geëxtensiveerd
in de laatste 10 jaar
Toekomstplannen om te extensiveren
In 1824 kochten onze voorouders Jan Klaassen Groenhof en zijn vrouw Janna Hendriks een eeuwenoude boerderij, horend bij de Marke van Hall en Eerbeek: ‘t Weenk’ in Eerbeek, gelegen op schrale zandgrond. Het cultuurlandschap rondom die boerderij bestond al sinds de middeleeuwen: akkers rondom de boerderij, uitgestrekte heidevelden waar de schapen graasden, in de schaapskooi heideplaggen die -bemest door de schapen- op de akkers werden gebracht en verderop wat natte hooilanden en hakhout. De volgende generaties hebben -mede door de komst van kunstmest- het landschap ingrijpend veranderd. De heidevelden werden ontgonnen, de natte hooilanden zoveel als mogelijk ontwaterd met diepe sloten. Op de akkers van vroeger kwamen de nieuwbouwwijken van het dorp. In 1992 vertrokken wij in het kader van de ruilverkaveling met onze melkkoeien naar onze huidige locatie, nabij de vroegere “Eerbeeksche Hooilanden”. We groeven diepe sloten en legden drainage aan, zaaiden Engels raaigras en gebruikten kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor een zo hoog mogelijke opbrengst en veel melk. In 2013 gooiden we het roer drastisch om. We lieten veel sloten dichtgooien, verwijderden de vruchtbare bovenlaag. Beetje terug naar 1824 en de biodiversiteit van toen…

Natuur

Caring Farmers willen een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit toeneemt Hoe meer diversiteit, hoe meer soorten leven, hoe gezonder je omgeving. Elke vorm van leven heeft een taakje, die ook op het boerenbedrijf weer nuttig is.

Een grote diversiteit aan insecten houdt elkaar bijvoorbeeld in balans. En bomen en struiken geven schaduw aan dieren, ze voorzien van voedsel, en huizen ook weer vogels en insecten die plagen van het land weg houden. Meer biodiversiteit speelt ook een rol in de stoffenwisseling: de verschillende vormen zuiveren, filteren en zorgen dat het systeem goed werkt.

Lees hier meer over de natuurinclusieve methode en bekijk hier wat deze boer doet voor de natuur:

Agroforestry
Ja
Soorten agroforestry
haag
Beheer van weidevogel akkers of weides
Ja
Beschermde diersoorten op bedrijf
Ja
Bijzonderde diersoorten die zijn teruggekeerd
kraanvogel
Andere manieren waarop we ons inzetten voor de natuur/biodiversiteit
Sinds we in 2013 een deel van onze landbouwgrond hebben omgevormd tot natuur, raken we er steeds meer van doordrongen dat het ook belangrijk is om op onze gangbaar beheerde landbouwgrond natuurvriendelijker te boeren. Zo laten we opgeschoten boompjes en struiken langs onze slootkanten steeds vaker staan en gebruiken we inmiddels helemaal geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen meer. Ook hebben we in het voorjaar van 2019 een rand van elzen en meidoorns geplant en sindsdien zaaien we ook elk jaar een bloemenrand. In de herfst van 2021 hebben we in het agrarisch grasland voor onze boerderij een bomen- en struikenhaag van circa 300 meter aangeplant. Sinds het vroege voorjaar van 2024 hebben we een deel van agrarisch beheerd grasland omgevormd tot bos. Ons natuurland verschraald steeds verder, waardoor de biodiversiteit enorm is toegenomen. We dragen ook zorg voor het welzijn van de dieren in de natuur. Zo hebben we in het voorjaar van 2024 voor de vogels en muizen een grote wintervoedselakker ingezaaid. Dit jaar heeft zich zelfs een paartje kraanvogels op ons natuurland gevestigd.

Dierenwelzijn

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem met een kleinere rol in het dieet voor dierlijk eiwit. En de dieren die we houden, houden we dierwaardig. We willen toe naar een veehouderij waarin alle dieren een gezond leven hebben met genoeg voeding, beweging, buitenlucht, spel, rust, plezier en de vrijheid om natuureigen gedrag uit te oefenen.

Dieren hebben intrinsieke waarde, en we erkennen hen als intelligente mede-dieren met emoties. Lees meer over dierenwelzijn en onze activiteiten hiervoor, en ontdek hier wat deze boer doet:

Mijn dieren komen buiten
Mijn dieren hebben verrijkend materiaal in de stal (speeltjes, borstels, etc.)