Farmers aan 't woord

20210428_103513

Poppe Braam

Gemengd bedrijf
Voorthuizen

Poppe Braam en DID-IT, van boer tot boer.

Poppe: “Als je bezig gaat met de landbouw in de Gelderse Vallei valt op dat het eentonig en grootschalig is en dat een inkomen vergaren moeizaam is vanwege te lage prijzen. Tijd dus om de consument te verbinden met wat hem omringt: boeren en natuur en die twee met elkaar te verbinden. Vanaf het erf van boeren naar de buren met een korte keten en een verantwoorde prijs voor iedereen.

Pionier met EKO eieren

Poppe Braam begon in 1980 als bio pionier in de biologische branche na een studie sociologie. Als Friese boerenzoon zag hij de nadelige gevolgen van de intensieve landbouw en veeteelt. Na een oriëntatie in de ecologische beweging startte hij een verpakkings- en distributiebedrijf voor biologisch graan onder de naam “Skuorre”. Toen nog in papieren zakken en met het EKO Keurmerk, destijds uitgegeven door de EKO-stichting, de voorloper van SKAL die het Europees biologisch keurmerk uitgeeft. Met de herinnering aan en kennis over kippen op de boerderij thuis, werd Skuorre ook het allereerste pluimveebedrijf van Nederland met EKO eieren.

DO-IT

Na de crisis halverwege de jaren tachtig verhuisde Poppe naar het midden van het land en begon als verpakker en inkoper bij de distributeur Fertilia. Met een rijke ervaring en buitenlandse contacten richtte hij in 1990 DO-IT, Dutch Organic International Trade op. Voor de ontwikkeling van de biologische industrie was het belangrijk om Europees en wereldwijd biologische grondstoffen en producten te im- en exporteren.

Op Sicilië zocht een groep boeren en verwerkers afzet voor hun traditionele en biologische producten, waarmee Poppe het Siciliaanse merk la BIO IDEA inlijfde. De persoonlijke contacten uit die beginperiode zijn er nog steeds en gaan door in de volgende generaties.

Biologisch en FairTrade

Wat in 1990 begon als eenmansbedrijf met overtuiging en principes, groeide snel tot een groot internationaal bekend im- en export bedrijf van biologische grondstoffen. Poppe bleef altijd de contacten zoeken en onderhouden in Europa en andere continenten. Zijn inzet in Zuid-Amerika en Azië leidde tot biologische landbouwprojecten met lokale boeren en partners. De persoonlijke aandacht voor boeren en verwerkers ging verder dan alleen het biologische aspect en is altijd een onderdeel geweest van de samenwerking.

Poppe was medeoprichter van EcoSocial, nu IBD-FairTrade keurmerk voor de handel. Daarbij bepaalt de boer wat naast biologisch belangrijk is voor zijn omgeving op milieu, sociaal en economisch gebied. Zo zorgde hij altijd voor ”zijn” contacten buiten Europa. DO-IT medewerkers hadden en hebben aandelen in het bedrijf en zijn altijd direct betrokken geweest bij het reilen en zeilen van de onderneming.

Terug naar de boerderij

Na 30 jaar DO-IT heeft Poppe in 2020 het bedrijf overgedragen en komt het pioniersbloed weer op de voorgrond. In Voorthuizen op zijn eigen boerderij verbouwen jonge studenten met de hulp van Frouwkje, Poppe’s echtgenote, groenten. Ze organiseren etentjes, houden kippen houden enz. wat ze meer bewust maakt van de biologische landbouw en producten.

DID-IT projecten

Het stimuleren van het biologisch aanbod blijft een grote drive van Poppe. Met zijn bedrijf DID-IT ondersteunt en financiert hij biologische projecten waar met diversiteit wordt geteeld en geproduceerd voor meer biologische landbouwproducten met hoge kwaliteit.

Het kantoor huist in de DID-IT boerderij bij Voorthuizen, met een weiland voor Jersey stierkalveren, koeien voor biologische K.I., GeluksVogel hanen in een kippenkar, kruidenrijk grasland, fruitboomgaard, bijenkasten, boekweitteelt, en de aanleg van een voedselbos. Ondertussen blijft hij bezig met het opzetten van Afrikaanse projecten en levert hij een grote bijdrage aan de biologische community door het onderhouden van de internationale contacten .

Persoonlijke kringloop

Poppe’s hart en ziel zal altijd bij de biologische wereld liggen, begonnen op het land, via verwerking en distributie naar het bord en weer terug op de basis, de boerderij. Voor Poppe is het werk van DID-IT, zich aansluiten bij de Caring Farmers en de boerderij een persoonlijke kringloop; de cirkel is rond.

www.diditorganic.nl