Farmers aan 't woord

peteroosterhof

Peter Oosterhof

melkveehouder
Foxwolde

Even voorstellen, mijn naam is Peter Oosterhof, melkveehouder in Foxwolde (Noord Drenthe). Sinds een 5-tal jaren ben ik een proces ingegaan om het boeren weer leuk te maken, niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving. Tegen de stroom in heb ik keuzes gemaakt die achteraf gezien geweldig toekomstbestendig en heel actueel blijken te zijn.

Op mijn eigen bedrijf heb ik vijf jaar geleden het roer radicaal omgegooid. Bio, natuurinclusief, kringloop en zelfs regeneratief word ik tegenwoordig genoemd. Ook hier gaat heus niet alles goed. Maar we gaan zeker in de goede richting. Het roer weer zelf in handen. Er wordt weer verdiend. Stoppen met brandjes blussen, dingen weg laten in plaats van toevoegen. Geen kunstmest betekent eiwitarmer voer, dus minder uitstoot van ammoniak. Simpel gezegd: wat er niet ingaat, gaat er ook niet uit.

Veel beweiden betekent de hoogste voederwaarde direct de koe in en de mest, perfect gescheiden van de urine, direct weer terug op het land. Zonder tussenkomst van zware machines die de bodem vernielen. Ook geen onnodig gesleep met voer en mest. Scheelt allemaal gedoe, kosten en emissies. Het levert ook meer kruiden en klavers op in het land. En door de bloeiwijzen van deze kruiden ook nog eens meer insecten, dus meer bestuiving en weer meer voer voor de vogels. Winst, op alle fronten!

Waarom Caring Farmers?

Het geluid van de kringloopboer en de boer die anders boert, is niet te horen in Den Haag. Ook de boer die eigenlijk wel anders zou willen, laat te weinig van zich horen. Ik hoop via Caring Farmers dat we dit kunnen veranderen. Ons geluid moet harder. Wij zijn geen schreeuwers, maar hebben wel een goed verhaal. Geen blokkades, maar verder op onze weg vooruit!

Toekomst 

Ik streef er naar gezonde voeding, melk en vlees, te produceren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Dit realiseer ik door zo veel mogelijk gebruik te maken van de al bestaande natuurlijke processen. Door gebruik te maken van de natuurlijke kringloop. Hierdoor hoef ik weinig bedrijfsvreemde grondstoffen te gebruiken. Op den duur hoop ik op een CO2-vastleggend systeem, waarbij ik als boer meer CO2 vastleg dan uitstoot.