Caring Farmers

Pluktuin Gewoon Buiten

Pluktuin Gewoon Buiten

Mik Wrekenhorst teelt samen met moeder en vriend groenten in een pluktuin van 1,6 hectare voor 45 gezinnen/oogsters. Ze teelt groenten, fruit, kruiden en bloemen van voornamelijk eenjarige groentesoorten in de volle grond en koude kasgroenten zoals tomaten en komkommers. Daarnaast is er wat klein fruit en een kruidentuin.

Mijn naam is Mik Wrekenhorst. Samen met mijn moeder en vriend hebben we een pluktuin van 1,6 hectare voor groenten, fruit, kruiden en bloemen. We telen voornamelijk eenjarige groentesoorten in de volle grond en hebben ook koude kasgroenten zoals tomaten en komkommers. Daarnaast hebben we wat klein fruit en een kruidentuin. We zijn nu bezig om ons bloemenaanbod te vergroten.  

We werken via het CSA pricipe: Community Supported Agriculture en leveren momenteel aan 45 gezinnen/oogsters. Onze oogstdeelnemers zijn zeker dat ze het gehele seizoen lekkere en gezonde groenten kunnen komen halen en hebben wij de zekerheid van de inkomsten voor het seizoen. 

Mijn moeder Lita kocht dit huis en 1,6 hectare grond zes jaar geleden. Vijf jaar geleden ontmoette ik mijn vriend Sven. Hij deed de opleiding tuin- en akkerbouw en was enorm bevlogen over mijn moeders idee. Met zijn drieën vormen we een goed team.  

In dit concept vinden we het sociaal aspect ook belangrijk, we focussen ons vooral op samenwerking en verbinding met elkaar.  Mensen komen hier ook echt voor de gezelligheid: laatst kwam een Chinese dame bijvoorbeeld samen met haar 90-jarige moeder een middagje helpen. Haar moeder sprak geen Nederlands, maar genoot zichtbaar van het werk. We zijn er trots op dat we mensen wat kunnen bijbrengen over de natuur én ze tegelijk aandacht kunnen geven.  

De naambordjes voor de producten zijn handgemaakt door een meneer die een paar jaar terug een infarct heeft gehad. Hij kan daardoor fysiek niet alles meer, maar dit kan hij nog wel heel goed. Zo is het een samenhangend plaatje: niet alleen de onderdelen van onze pluktuin, maar ook de mensen werken hier samen. Dat zorgt voor een goede sfeer.

Met de natuur meewerken

Ons doel is om zo circulair mogelijk te werken. We gebruiken geen beschermingsmiddelen of kunstmest, maar we composteren paardenmest en bladresten en brengen deze opnieuw op het land. Onze kippen lopen vrij rond om onkruid en insectjes op te eten en voor wat extra bemesting te zorgen. De kippen leggen natuurlijk ook eieren, die we als extraatje aanbieden. 

Het terrein is ingericht met hergebruikte materialen en zorgt voor veel biodiversiteit door een windsingel, een ‘stuk ruigte’, een paddenpoel, en flink veel houtwallen. De biodiversiteit is afgelopen jaren flink gestegen op ons perceel. Dit brengt ook met zich mee dat we veel bezoek krijgen van konijnen, hazen, reeën en verschillende vogels. Om de schade aan de gewassen tegen te gaan, werken we met netten. Zo is er wat te eten voor de dieren, maar ook nog genoeg voor ons.  

Waarom Caring Farmers?

We blijven graag op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen binnen het verduurzamen van de sector en willen in contact komen met gelijkgestemde collega’s. Caring Farmers is wat ons betreft een goed initiatief en hoe meer aansluiting er is, hoe groter en bekender het zal worden. 

Kijken naar de toekomst

We hebben heel veel gave plannen voor de toekomst. We willen verder uitbreiden, het terrein nog mooier en efficiënter indelen en uiteindelijk de oude varkensstal ombouwen tot een winkeltje en een plek om koffie te drinken, lekker te zitten en maaltijden te bereiden. Nog genoeg te doen!  

Type bedrijf
  • bloemen en/of bloembollen
  • tuinders

Doelen

Meer consumenten bewust maken van wat er lokaal mogelijk is en meer klanten kunnen bedienen
Onze houtwallen nog beter kunnen inzetten
Professionalisering

Contactgegevens
Overasebaan 10
4891 RG
Rijsbergen
Type bedrijf
  • bloemen en/of bloembollen
  • tuinders
Social media

Mijn naam is Mik Wrekenhorst. Samen met mijn moeder en vriend hebben we een pluktuin van 1,6 hectare voor groenten, fruit, kruiden en bloemen. We telen voornamelijk eenjarige groentesoorten in de volle grond en hebben ook koude kasgroenten zoals tomaten en komkommers. Daarnaast hebben we wat klein fruit en een kruidentuin. We zijn nu bezig om ons bloemenaanbod te vergroten.  

We werken via het CSA pricipe: Community Supported Agriculture en leveren momenteel aan 45 gezinnen/oogsters. Onze oogstdeelnemers zijn zeker dat ze het gehele seizoen lekkere en gezonde groenten kunnen komen halen en hebben wij de zekerheid van de inkomsten voor het seizoen. 

Mijn moeder Lita kocht dit huis en 1,6 hectare grond zes jaar geleden. Vijf jaar geleden ontmoette ik mijn vriend Sven. Hij deed de opleiding tuin- en akkerbouw en was enorm bevlogen over mijn moeders idee. Met zijn drieën vormen we een goed team.  

In dit concept vinden we het sociaal aspect ook belangrijk, we focussen ons vooral op samenwerking en verbinding met elkaar.  Mensen komen hier ook echt voor de gezelligheid: laatst kwam een Chinese dame bijvoorbeeld samen met haar 90-jarige moeder een middagje helpen. Haar moeder sprak geen Nederlands, maar genoot zichtbaar van het werk. We zijn er trots op dat we mensen wat kunnen bijbrengen over de natuur én ze tegelijk aandacht kunnen geven.  

De naambordjes voor de producten zijn handgemaakt door een meneer die een paar jaar terug een infarct heeft gehad. Hij kan daardoor fysiek niet alles meer, maar dit kan hij nog wel heel goed. Zo is het een samenhangend plaatje: niet alleen de onderdelen van onze pluktuin, maar ook de mensen werken hier samen. Dat zorgt voor een goede sfeer.

Met de natuur meewerken

Ons doel is om zo circulair mogelijk te werken. We gebruiken geen beschermingsmiddelen of kunstmest, maar we composteren paardenmest en bladresten en brengen deze opnieuw op het land. Onze kippen lopen vrij rond om onkruid en insectjes op te eten en voor wat extra bemesting te zorgen. De kippen leggen natuurlijk ook eieren, die we als extraatje aanbieden. 

Het terrein is ingericht met hergebruikte materialen en zorgt voor veel biodiversiteit door een windsingel, een ‘stuk ruigte’, een paddenpoel, en flink veel houtwallen. De biodiversiteit is afgelopen jaren flink gestegen op ons perceel. Dit brengt ook met zich mee dat we veel bezoek krijgen van konijnen, hazen, reeën en verschillende vogels. Om de schade aan de gewassen tegen te gaan, werken we met netten. Zo is er wat te eten voor de dieren, maar ook nog genoeg voor ons.  

Waarom Caring Farmers?

We blijven graag op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen binnen het verduurzamen van de sector en willen in contact komen met gelijkgestemde collega’s. Caring Farmers is wat ons betreft een goed initiatief en hoe meer aansluiting er is, hoe groter en bekender het zal worden. 

Kijken naar de toekomst

We hebben heel veel gave plannen voor de toekomst. We willen verder uitbreiden, het terrein nog mooier en efficiënter indelen en uiteindelijk de oude varkensstal ombouwen tot een winkeltje en een plek om koffie te drinken, lekker te zitten en maaltijden te bereiden. Nog genoeg te doen!  

Korte keten initiatief

Caring Farmers gaan voor een voedselsysteem met minder voedselkilometers, transparantie en goed contact tussen de boer en zijn/haar klanten. Dat is belangrijk, want bekend maakt bemind. Elke boer doet dit weer een beetje anders. Van de één liggen de producten herkenbaar in de supermarkt, de ander heeft een boerderijwinkel of verkoopt abonnementen of laat de burger zelf oogsten. Bekijk hier hoe jij producten kan kopen van deze boer:

Producten
  • bloemen
  • eieren
  • fruit
  • groenten
Ik doe mee aan een korte keten via
  • abonnement (ophalen)
  • onderdeel van gemeenschap
Alternatieve korten keten initiatieven

Als oogstdeelnemer ondersteun je onze pluktuin middels een jaarabonnement. Dit houdt in dat je gedurende een groei en oogstseizoen van april tot oktober wekelijks groente kan komen plukken (gemiddeld 30 weken). De hoeveelheid is gemiddeld aan groente voor een week eten met het aantal personen dat je hebt aangemeld. Afhankelijk van het moment van het seizoen kan het aanbod wat meer of wat minder zijn; we zijn afhankelijk van de natuur. In de praktijk zal er in de maanden april/mei minder aanbod zijn, maar zal het vanaf juni steeds meer worden. In het hoogseizoen is er genoeg eten voor de hele week!

In de winkel
Overasebaan 10
4891 RG
Rijsbergen

Recreatie

Veel Caring Farmers zoeken contact met burgers, en hebben daar vaak ook inkomsten van. Ze hebben een boerderijcamping, verhuren zalen of organiseren educatieve evenementen. Kom ervan genieten, organiseer een feest op de boerderij, ontmoet je collega’s, of slaap een nachtje bij deze boer:

Kringloop

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem waarin de kringloop van nutriënten wordt gesloten. Die is pas echt gesloten als humane mest teruggaat naar het land. Maar ondertussen zijn er erg veel verbeteringen door te voeren. Door in ieder geval meer lokaal te werken en geen kunstmest en krachtvoer uit ver buitenland aan te voeren.

In een kringlooplandbouwsysteem voer je (zo min mogelijk) nutriënten van buiten aan, en eten de dieren vooral reststromen en gras uit de regio. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf of bij een akkerbouwer in de buurt.

In kringlooplandbouw maakt de boer gebruik van diverse planten en rotaties om een gesloten stoffenbalans te creëren. Lees hier meer over kringlopen en bekijk hier wat deze boer doet om zijn/haar kringlopen te sluiten:

Natuur

Caring Farmers willen een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit toeneemt Hoe meer diversiteit, hoe meer soorten leven, hoe gezonder je omgeving. Elke vorm van leven heeft een taakje, die ook op het boerenbedrijf weer nuttig is.

Een grote diversiteit aan insecten houdt elkaar bijvoorbeeld in balans. En bomen en struiken geven schaduw aan dieren, ze voorzien van voedsel, en huizen ook weer vogels en insecten die plagen van het land weg houden. Meer biodiversiteit speelt ook een rol in de stoffenwisseling: de verschillende vormen zuiveren, filteren en zorgen dat het systeem goed werkt.

Lees hier meer over de natuurinclusieve methode en bekijk hier wat deze boer doet voor de natuur:

Dierenwelzijn

Caring Farmers streven naar een landbouwsysteem met een kleinere rol in het dieet voor dierlijk eiwit. En de dieren die we houden, houden we dierwaardig. We willen toe naar een veehouderij waarin alle dieren een gezond leven hebben met genoeg voeding, beweging, buitenlucht, spel, rust, plezier en de vrijheid om natuureigen gedrag uit te oefenen.

Dieren hebben intrinsieke waarde, en we erkennen hen als intelligente mede-dieren met emoties. Lees meer over dierenwelzijn en onze activiteiten hiervoor, en ontdek hier wat deze boer doet: