Farmers aan 't woord

Pluktuin Gewoon Buiten

Pluktuin Gewoon Buiten

Zelfoogsttuin
Rijsbergen

Mijn naam is Mik Wrekenhorst. Samen met mijn moeder en vriend hebben we een pluktuin van 1,6 hectare voor groenten, fruit, kruiden en bloemen. We telen voornamelijk eenjarige groentesoorten in de volle grond en hebben ook koude kasgroenten zoals tomaten en komkommers. Daarnaast hebben we wat klein fruit en een kruidentuin. We zijn nu bezig om ons bloemenaanbod te vergroten.  

We werken via het CSA pricipe: Community Supported Agriculture en leveren momenteel aan 45 gezinnen/oogsters. Onze oogstdeelnemers zijn zeker dat ze het gehele seizoen lekkere en gezonde groenten kunnen komen halen en hebben wij de zekerheid van de inkomsten voor het seizoen. 

Mijn moeder Lita kocht dit huis en 1,6 hectare grond zes jaar geleden. Vijf jaar geleden ontmoette ik mijn vriend Sven. Hij deed de opleiding tuin- en akkerbouw en was enorm bevlogen over mijn moeders idee. Met zijn drieën vormen we een goed team.  

In dit concept vinden we het sociaal aspect ook belangrijk, we focussen ons vooral op samenwerking en verbinding met elkaar.  Mensen komen hier ook echt voor de gezelligheid: laatst kwam een Chinese dame bijvoorbeeld samen met haar 90-jarige moeder een middagje helpen. Haar moeder sprak geen Nederlands, maar genoot zichtbaar van het werk. We zijn er trots op dat we mensen wat kunnen bijbrengen over de natuur én ze tegelijk aandacht kunnen geven.  

De naambordjes voor de producten zijn handgemaakt door een meneer die een paar jaar terug een infarct heeft gehad. Hij kan daardoor fysiek niet alles meer, maar dit kan hij nog wel heel goed. Zo is het een samenhangend plaatje: niet alleen de onderdelen van onze pluktuin, maar ook de mensen werken hier samen. Dat zorgt voor een goede sfeer.

Met de natuur meewerken

Ons doel is om zo circulair mogelijk te werken. We gebruiken geen beschermingsmiddelen of kunstmest, maar we composteren paardenmest en bladresten en brengen deze opnieuw op het land. Onze kippen lopen vrij rond om onkruid en insectjes op te eten en voor wat extra bemesting te zorgen. De kippen leggen natuurlijk ook eieren, die we als extraatje aanbieden. 

Het terrein is ingericht met hergebruikte materialen en zorgt voor veel biodiversiteit door een windsingel, een ‘stuk ruigte’, een paddenpoel, en flink veel houtwallen. De biodiversiteit is afgelopen jaren flink gestegen op ons perceel. Dit brengt ook met zich mee dat we veel bezoek krijgen van konijnen, hazen, reeën en verschillende vogels. Om de schade aan de gewassen tegen te gaan, werken we met netten. Zo is er wat te eten voor de dieren, maar ook nog genoeg voor ons.  

Waarom Caring Farmers?

We blijven graag op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen binnen het verduurzamen van de sector en willen in contact komen met gelijkgestemde collega’s. Caring Farmers is wat ons betreft een goed initiatief en hoe meer aansluiting er is, hoe groter en bekender het zal worden. 

Kijken naar de toekomst

We hebben heel veel gave plannen voor de toekomst. We willen verder uitbreiden, het terrein nog mooier en efficiënter indelen en uiteindelijk de oude varkensstal ombouwen tot een winkeltje en een plek om koffie te drinken, lekker te zitten en maaltijden te bereiden. Nog genoeg te doen!