Farmers aan 't woord

Sander Leroy

Sander Leroy

Warmonderhof
Delfgauw

Ik ben Sander Leroy (1978) en ik heb 3 jaar geleden de Warmonderhof (opleidingscentrum voor biodynamische boeren) verlaten om de wereld een stukje mooier en lekkerder te maken. Na een omzwerving van horeca, zeevaart en sociaal werk was het nog niet klaar en kwam ik toevallig de Opleiding Biologisch Dynamische Landbouw en Veeteelt tegen. Van buiten, natuur, bloemen, bijen en broccoli werd ik altijd al wel warm van. Als klein jongetjes was ik al vroeg in het bezit van een moestuintje en teelde ik daar mijn eigen radijs, sla en wortels met gemengde successen. 

Ik word momenteel door Hoeve Biesland in de polder tussen Den Haag, Rotterdam en Delft ingehuurd als biodynamische* (BD) vollegronds groenteteler en doe dit voor mijn tweede jaar. Ik ben hier 4 jaar geleden begonnen als stagiair tijdens mijn studie aan het Warmonderhof en heb uiteindelijk de kans gekregen de tuin (Stichting de Groenteboerin) te beheren. Dit doe ik uiteraard niet alleen maar samen met onze hulptuinders. Dit is een diverse groep vrijwilligers en zorgcliënten die een of meerdere dagdelen komen helpen. De tuin is naast dat het een eigen stichting is ook een onderdeel in de kringloop van boerderij Hoeve Biesland. 

Wij telen meer dan 50 soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen op een kleine oppervlakte (0,5ha) voor onder andere: Lekker Nassûh, Kistje vol Smaak, lokale horeca en de Weilandwinkel (onze eigen supermarkt op het erf). De mest van onze koeien komt naast het tuinafval, wat we zelf composteren, weer terug op de tuin. Ook maken we ieder jaar de stokken van de stokbonen van wilgentakken van eigen land of bewoners in de buurt van de boerderij. Daarnaast probeer ik met zo min mogelijk grondbewerking de bodem niet teveel te verstoren en gezonder te maken.

Waarom Caring Farmers

Ik kwam Caring Farmers online tegen en vind het belangrijk dat we naar een andere manier van boeren moeten gaan kijken. De mensen die zich aansluiten bij Caring Farmers kunnen niet alleen een voorbeeld zijn voor de toekomst maar ook hulp bieden aan elkaar in het nu. Zoveel jaar ervaring en zoveel visie op kringlooplandbouw moet je ruimte geven om zich te laten ontwikkelen voor mens en natuur.

Mijn droom is wat ik nu doe verder uit te gaan breiden en hopelijk dit op een eigen stuk grond te kunnen gaan doen. Natuurinclusief boeren en een juiste balans vinden met verschillende dieren, groenten en de omliggende natuur, de bodem en leefomgeving te versterken en dit vooral ook te delen met iedereen die er van wil genieten of mee wil doen. Ja, het klinkt heel idealistisch maar ik ben bloedserieus. 

Toekomstplannen?

Een leeromgeving zijn voor scholen en universiteiten, ontspanning voor dagjesmensen en zo zoveel mogelijk mensen laten zien waar al die producten vandaan komen. Hoeveel moeite en liefde er wordt ingestoken voordat er iets op je bord ligt en hoe boer en natuur samenwerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen.