Farmers aan 't woord

Sandy1

Sandy van den Ban

permacultuur tuinderij
Hellevoetsluis

Mijn naam is Sandy van den Ban. Ik heb sinds 2018 een permacultuurkas en -tuin in Hellevoetsluis. In mijn kas heb ik verschillende soorten bomen en struiken, denk aan frambozen, bramen, moerbeien, kakis, pawpaws,  asperges, en rabarber en kruiden. In de bedden in het midden staan nu nog éénjarigen. Om de drie meter groeit een andere soort, denk aan bieten, aardappelen, komkommerkruid, snijbiet, raapstelen, peulen, sla en meer. Oftewel: een grote verscheidenheid aan groenten, fruit en kruiden. De druiven en kiwibessen zullen een groene tunnel vormen, een natuurlijk dak als bescherming tegen de zon. 

Toen ik hier begon, was de bodem helemaal op. Hij is weer tot leven gekomen door de kracht van ontginning, wormen en compost. Momenteel heb ik nog geen keurmerk, maar alles is hier natuurlijkIk gebruik geen enkele chemische bestrijding, alles is verbonden met elkaar. Alles werkt hier met elkaar samen, daar ben ik trots op!

Ik draag hier de permacultuurprincipes uit: goed zijn voor de aarde, goed zijn voor de mens en alles eerlijk delen. Niet alleen mensen onderling, maar ook met alle andere levende wezens. 

Regenwater van het dak vang ik op en ook heb ik twee bassins. Het water wordt door het windmolentje in een enorme silo van 94 kuub gepompt. Zo is er ook tijdens droogte voldoende water beschikbaar. Volgens de principes van de permacultuur moet alles meerdere functies hebben. De bassins leveren dus niet alleen water voor de kas en de tuin, maar zijn ideaal voor vogels. Meerdere meerkoeten, futen en eenden hebben er al hun nesten gehad. Verder vliegen er talloze libellen. In en om de kas staan speciale grassen en kruiden voor insecten en in de kas hebben we twee kleine vijvertjes voor kikkers, salamanders en andere diertjes. Tegen de muizen heb ik katten. In een stuk bos achterin lopen reeën, dat stuk land wordt helemaal met rust gelaten voor de dieren.  

Om burgers te betrekken organiseer ik plukdagen, via Facebook.  Zo laat ik mensen zien wat we hier doen. Een schoolklas heeft hier al mooie bomen geplant!  In de toekomst wil ik de CSA-structuur invoeren. 

Naast het werken in de tuin en kas, geef ik ook zeislessen. In Oostenrijk is de zeis cultureel erfgoed en wordt deze nog gebruikt voor klein- en grootschalig landschapsonderhoud. Het leeft daar echt: jongeren zijn geïnteresseerd en er worden internationale zeiswedstrijden gehouden. Ik heb vanaf 2014 mijn eigen bedrijf, zeisles.nl. Daarnaast is er een kleine camping op het terrein en wordt de tuin gebruikt om markten, bijeenkomsten en workshops te organiseren. Mensen komen hier graag mediteren en genieten van de rust.  

Waarom Caring Farmers?

Ik vind het belangrijk om te leren hoe we samen het probleem kunnen oplossen, hoe we het beter kunnen doen. Het heeft geen zin om boos te worden op boeren die het anders doen, probeer van elkaar te leren en het gesprek aan te gaan. Het is ook heel wat om de overstap te maken. Maar wij mensen zijn echt heel slim, we vliegen toch naar de maan, de Sahara kunnen we groen maken en dan zouden we dit niet kunnen? Kom op, dit kunnen we ook! 

Vooruitkijken

Mijn drie belangrijkste doelen hier zijn ecologisch herstel van de landbouwgrond, de lokale omgeving voorzien van voedsel, en educatie geven. Momenteel ligt mijn prioriteit bij het op orde krijgen van de kas. Daarnaast wil ik de lokale gemeenschap meer betrekken bij wat hier gebeurt. Ik wil meer plukdagen gaan organiseren en meer educatieve activiteiten aanbieden. Daarnaast zou ik graag een mooie akker buiten willen. Mede-Caring Farmers zou ik willen aanraden echt helder te hebben waarom je al het harde werken doet: voor alle levende wezens inclusief jezelf. Geniet van de natuur, kijk ernaar en leer ervan.