Farmers aan 't woord

0z2a3900-suus_2_1

Suzanne Ruesink

Beter Leven Melkvee, vleesvarkens en Farm & Country Fair
Aalten

Ik ben Suzanne Ruesink en run samen met mijn ouders, Erik en Joke, mijn zus Mariel en een team van fantastische medewerkers en vrijwilligers Suzie’s Farm in Aalten, de Achterhoek.

Wij hebben een melkvee- en vleesvarkensboerderij ’t Westendorp. In het melkveebedrijf produceren wij als een van de 25 Nederlandse bedrijven Beter Leven 1 Ster melk. Van de stierkalveren maken we ossen. We laten ze 3 jaar lang groeien en verwerken ze dan “van kop tot kont” in de diverse vleesproducten. Onze varkens worden voor meer dan 80% gevoerd door middel van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Het was altijd mijn wens om mensen op een leuke manier iets te leren. Om niet alleen het verhaal van boer tot bord te vertellen maar dit ook te laten zien en te laten proeven. Om zo de hele keten volledig transparant te maken.

Deze wens is in 2020 uitgekomen toen we een voormalig zalencentrum konden kopen en dit verbouwen tot het concept Suzie’s Farm. Suzie’s Farm staat op 8 kilometer afstand van ’t Westendorp en is het middelpunt van ons bedrijf geworden. Hier is het restaurant, de moestuin, de streekproductenwinkel, het voedselbos en zijn er BBQ-plekken en zalen. Voor de kinderen is er een speeltuin, een midgetgolfbaan, workshopruimte en een indoor speelboerderij.

In het restaurant zorgen onze koks ervoor dat er fantastische gerechten op het bord worden gepresenteerd die het verhaal vertellen van de boerderij. Wanneer gasten graag meer willen weten over waar hun eten vandaan komt, kunnen ze met de huifkar een bezoek brengen aan de boerderij ’t Westendorp. In onze streekwinkel verkopen wij producten van eigen erf en van collega’s uit de hele Achterhoek. Ook kun je koffie, drankjes, huisgemaakt gebak, salades en warme gerechten kopen om ergens op het terrein te nuttigen.

Waarom Caring Farmers?

Ik zie dat de wereld verandert en dat het sentiment verandert. Het liefst verander ik mee met enthousiaste mensen die ook de uitdagingen die er zijn willen aanpakken. Ondanks dat het een lange, moeilijke weg is, is het een manier die bij ons als persoon past. We willen ons bedrijf graag verduurzamen en vinden biodiversiteit, bodem en dierenwelzijn enorm belangrijk. Hier zetten we vol op in en proberen langzaam ons bedrijf samen met het grote publiek te transformeren tot een bedrijf dat klaar is voor de toekomst.

Toekomstplannen

De komende jaren wil ik de formule (lokaal, mensen iets leren) steeds verder uitbouwen. Ik laat mij daarbij ook leiden door de behoeften van onze klanten. Zo zal ik een kas plaatsen zodat de cirkel helemaal rond is.

Als het mij kansen geeft de formule verder uit te bouwen zal ik het biologische keurmerk aanvragen of doorschakelen naar Beter Leven 3 sterren. Tot nu toe merk ik dat onze klanten niet vragen of bijvoorbeeld het vlees van onze boerderij biologisch is. Het feit dat onze keten transparant is, is kennelijk voor hen voldoende.

Zodra de verdiensten dat toelaten stop ik met ons vleesvarkensbedrijf. Dit bedrijf hebben we nu nog nodig om rond te kunnen komen. Het blijft namelijk heel lastig om ons horecagedeelte te laten financieren. Deze financieringsregels zijn zo anders dan de landbouwfinancieringen. Dit is het meest frustrerende gedeelte van mijn werkzaamheden.

Maar ik blijf positief: mijn grootste doel is de eerste boer te worden met een groene ster. Dit is een Michelinster die gebaseerd is op zoveel mogelijk duurzaamheid, circulariteit en korte keten. Het zou mooi zijn als dit over enkele jaren lukt!