Farmers aan 't woord

ted3

Ted Duijvestijn

Tomatenkwekerij Duijvestijntomaten
Pijnacker

Mijn naam is Ted, ik ben medeaandeelhouder van Duijvestijn tomaten. Al meer dan vijftig jaar telen wij als familiebedrijf met passie en trots hoogwaardige, heerlijke tomaten. Mijn vader Leo Duijvestijn begon in 1963 met een kleine tomaten kwekerij, 15.700 m 2 onder glas in Honselersdijk. Samen met mijn broers Peter, Ronald en Remco leerden wij van hem over de tuinbouw.

Op ons familiebedrijf in Pijnacker telen we momenteel op bijna 25 hectare en produceren we jaarlijks zo’n 17 miljoen kilo tomaten. We hebben vier zorgvuldig geselecteerde rassen;  Romindo, Xandor, Radiance en Axiradi. Onze missie is smaakvolle, hoogwaardige voedingsmiddelen telen die bijdragen aan de gezondheid van de consument met behulp van de meest innovatieve teeltmethoden en geproduceerd en verpakt met een minimale impact op het milieu.

We gaan voor maximale circulariteit; we zetten in op biologische gewasbescherming door het natuurlijke ecosysteem in de kas te onderhouden (hommels bestuiven de bloemen en we zetten natuurlijke vijanden van plaaginsecten in) en zijn we hard op weg om al onze kringlopen te sluiten.

Een voorbeeld hiervan is dat we een speciale oven hebben ontwikkeld die overtollige productie rechtstreeks uit de kas droogt om gedroogde tomaten en tapenades te maken. Dit verminderd het afval enorm. Geothermische energie zorgt voor de warmte voor deze oven.

Ook hebben we ons eigen verpakkings-en distributiecentrum genaamd LogiFour. Hier kunnen we tomaten in eigen beheer sorteren en verpakken in elke gewenste verpakking. Daarnaast hebben we een unieke verpakking gecreëerd. Deze wordt gemaakt van organisch restmateriaal van de tomaten. De bladeren en stengels die over blijven in combinatie met oude papiervezels worden tot karton gemaakt. Het resultaat is recyclebaar! Dit maximaliseert het hergebruik van grondstoffen en draagt ​​bij aan de circulaire economie.

Onze kassen worden verwarmd met aardwarmte, waardoor we jaarlijks bijna 8 miljoen kuub aardgas besparen. Verder zijn we gestart met een biodiversiteitsproject om de biodiversiteit rondom de kas te vergroten, zodanig dat er een balans is tussen de biologie binnen en buiten de kas. We zoeken voortdurend naar nieuwe mogelijkheden en innovaties. Recentelijk zijn we gestart met het verticale landbouwproject. In dit project wordt onderzoek gedaan naar verschillende gewassen en teeltmethoden.

Tomaten telen zit in onze genen en dat doen we al jaren met een enorme passie. We willen dat die trots en vreugde uitstraalt en gedeeld wordt met iedereen met wie en voor wie we werken.

Waarom Caring Farmers?

De acties van Caring Farmers sluiten aan bij onze eigen waarden en missie om door middel van een natuurinclusieve kringlooplandbouw bij te dragen aan de beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen, met respect voor mens, dier en milieu. Nu en in de toekomst. Daarnaast willen we anderen inspireren hetzelfde te doen.

Op naar een circulaire toekomst

We doen ons ​​uiterste best om de wereld een beetje beter te maken. Dit doen wij niet alleen door het verduurzamen van onze processen en door actief bij te dragen aan de algehele transitie van ons voedselsysteem. Als voedselmakers willen we nog meer de verbinding zoeken met de maatschappij en proberen daar impact te creëren. Dat doen we onder andere ook door in het bestuur te zitten van voedselinnovatieprogramma’s zoals ‘Voedselfamilies’. Wij streven naar gezonde voeding voor iedereen en we zijn ervan overtuigd dat dit alleen mogelijk is als voedsel wordt geproduceerd met liefde en respect voor mens en planeet.

We kijken verder dan de horizon van vandaag en morgen. We werken aan een duurzame toekomst. Wij zijn de volgende generatie telers.