Farmers aan 't woord

8DD91FDA-34C7-4AB8-A19A-58FE8979434E_1_105_c

Tommi Palumbo

Kleinschalige groenteteelt
Zevenhuizen

Ik ben Tommi Palumbo. Momenteel ben ik samen met mijn vrouw Anne bezig met de overname van de boerderij van mijn ouders. In deze zestiende-eeuwse boerderij ben ik samen met mijn broers opgegroeid.

Aankomende zomer verhuizen we hierheen. Het plan is om eerst een testjaar te draaien, waarbij we groente telen voor zo’n 25 man. We willen via een CSA-structuur (Community Supported Agriculture) zelfoogstabonnementen gaan verkopen. Mensen kunnen dan wekelijks groente komen oogsten. We willen natuurinclusief en regeneratief boeren. Ik wil het graag anders doen dan de vorige generatie die hier boerde: met oog voor het milieu. 

Hoe meer ik met mijn vader praat, hoe duidelijker het wordt waar ik heen wil. Mijn vader vertelde dat in de tijd van mijn opa toen hier koeien werden gehouden, mensen uit de buurt hier kwamen om een kannetje melk, eieren en groenten te halen. Toen de boerderij een akkerbouwbedrijf werd, zat het hek aan de dijk veelal dicht. Wij willen het hek weer openzetten en mensen erbij gaan betrekken. 

Dit is een prachtig stukje dichtbij Rotterdam, waar je zóveel mensen blij kunt maken! Dit wordt een unieke plek, goed voor de mens die er komt én goed voor de natuur.

In dit testjaar zijn groenten de eerste stap. We hebben ook een permacultuurboomgaard aangeplant, een elkaar versterkend systeem dat stikstof bindt. Denk aan appels, peren, perziken en zacht fruit. Verder zijn we bezig met een permacultuurmoestuin voor de meerjarige teelt zoals rabarber, groene asperges, aardbeien en artisjokken. Dan hebben we nog éénjarige teelt in vakken, kolen en aardappels.

Door de grasklaver- en kruidenmengsels zijn er nu al enorm veel meer insecten. De kippen kunnen lekker door de boomgaard scharrelen, die mest kunnen we gebruiken en de eitjes kunnen opgegeten worden.

Het kost veel tijd en is erg arbeidsintensief om het op de ‘romantische’ manier te doen, rekening houdend met de natuur. Maar dit is wel waar ik in geloof. Waar ik het meest trots op ben? Dat ik hier nu sta en dat we het samen hebben aangedurfd om van de stad hiernaartoe te verhuizen met ons zoontje. En dat we als familie nu echt zijn begonnen met het verbouwen van groente en fruit op deze mooie plek.

Waarom Caring Farmers?

Het is fijn om een omgeving te hebben waar de stap om een vraag te stellen klein is. Boeren zullen vaak tegen vergelijkbare obstakels aan lopen. Het zou mij helpen als Caring Farmers hier een platform voor kan zijn, zodat we niet allemaal individueel het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, maar snel en efficiënt antwoord kunnen krijgen op vraagstukken. Die rijen perenbomen daar, die heb ik via Caring Farmers en hun samenwerking met Meer Bomen Nu gekregen. Tof is dat!

Toekomstplannen: hoe verder?

We zijn pas net begonnen, maar ik hoop dat het een unieke plek wordt. Een gemeenschappelijk, kleinschalig boerenbedrijf van de toekomst. We willen het land ten volle benutten en het zou fantastisch zijn als we uiteindelijk 150 man kunnen voorzien van groenten en fruit. Allemaal van dit land hier, geoogst op een duurzame manier. Ook zie ik een plukboomgaard voor me, met verschillende soorten fruit, waar gezinnen samen hun eigen fruit kunnen komen plukken.