Farmers aan 't woord

mpv-wendydekoning-029

Wendy De Koning

Biologisch melkveebedrijf met verkoop van rauwmelkse kefir en melktap
Akersloot

Ik ben Wendy van het biologische melkveebedrijf Boerderij het Vertrouwen. Samen met mijn medewerker Jelle en mijn vader zorg ik voor de 125 melkkoeien en kalveren. Daarnaast beheren wij 45 hectare natuurland. Met ons land kunnen wij het ruwvoer van onze koeien verzorgen en hoeft er dus geen ruwvoer van buitenaf aangevoerd te worden. Verder willen wij onze koeien de mogelijkheid geven om naar eigen behoefte kruiden te kunnen eten. Wij hebben er hierbij voor gekozen om de koeien eens in de vijf dagen op een kruidenrijk perceel te laten grazen.

Stap voor stap omschakelen

Met ons bedrijf zijn wij al jarenlang bezig om stap voor stap steeds duurzamer en natuur- en mensvriendelijker te gaan produceren. Dit begon met het verminderen van kunstmest en het stoppen van soja als voermiddel. In 2015 begonnen wij met omschakelen naar een biologisch bedrijf, nadat wij zagen hoe schadelijk bijvoorbeeld glyfosaat is. Het omschakelen naar een biologisch bedrijf was in de eerste jaren best pittig. Wij hebben een andere veestapel moeten creëren die robuuster is en geheel op gras kan leven. In 2017 hebben wij voor het eerst biologisch kunnen leveren. Op het moment zijn onze koeien zo robuust dat wij geen antibiotica meer hoeven te gebruiken. Daarnaast verkopen wij rauwe melk en kefir uit de overtuiging dat dit beter en gezonder voor de mensen is.  

Caring Farmers

Toen ik Caring Farmers ben tegengekomen sprak mij dit concept erg aan. De bijeenkomsten boden voor mij de mogelijkheid om met anderen over het bestaan als biologische boer te leren, overleggen en discussiëren. Ik zelf vind hierin de balans tussen productie en gezondheid heel belangrijk, voor mij betekent dit om gezonde en robuuste koeien te hebben met een lange levensduur. Mijn hoop voor de toekomst is hierbij om de horens op de koeien te kunnen laten. Omdat ik daarnaast ook de gezondheid van de mens zeer belangrijk vind, verkoop ik rauwe en onbewerkte producten. Verder ben ik op zoek naar de balans tussen productie en de natuur. Hierbij speelt bijvoorbeeld ons natuurland een rol. We hopen in de toekomst een kleine windmolen te kunnen plaatsen. Samen met de zonnepanelen die we nu al hebben, zijn we dan energieneutraal.

Bekijk ook de Facebookpagina van Boerderij het Vertrouwen voor meer updates!