Farmers aan 't woord

Picture 1

Wil en Lisan Sturkenboom

Biologisch dynamisch fruitteelt bedrijf met, kippen, koeien, zorg
Amsterdam

De Fruittuin van West

Wij zijn Wil en Lisan Sturkenboom van de Fruittuin van West, een veelzijdig bedrijf. In onze boomgaard in Amsterdam Nieuw-West telen wij 40 soorten fruit en cultiveren we een hoog aantal aan verschillende plant- en boomsoorten. Het doel is om een divers ecosysteem te creëren. We hebben om onze boomgaard ook varkens, vleeskoeien, ganzen, een imkerij, leg- en vleeskippen. 

Deze verwaarden wij lokaal met tal van partners. In onze “Earthship” hebben wij een tuincafé en een biologische winkel. Hier verkopen wij het hele jaar rond onze en andere biologisch of biodynamische producten. Eveneens bevinden de CSA ‘Pluk! Groenten van West’ en de kaasmakerij ‘Mathilde’s kaas’ zich op ons bedrijf.

Ook staat ons terrein ter beschikking voor feesten en festivals, zoals Reclaim the Seeds. Verder werken wij samen met Warmonderhof en boerderij educatie Amsterdam rondom biologisch dynamisch boeren, natuur en milieu.

In 2012 begonnen wij aan ons plan voor deze veelzijdige fruittuin. Met ons plan gingen we langs verschillende gemeentes en kwamen wij uiteindelijk uit in Amsterdam. Door duidelijke afspraken en een goede band met de gemeente, was het uitvoeren van ons plan en de opbouw van ons bedrijf vrij simpel en konden in 2014 onze eerste bezoekers gaan plukken.

“Onze kippen zijn onze medewerkers”

Onze bedrijfstakken zijn niet alleen divers, maar ook onderling met elkaar verbonden, mede doordat elk element in onze tuin een dubbel doel heeft. In de plantenteelt experimenteren wij bijvoorbeeld veel met het naast elkaar zetten van verschillende soorten planten, zoals aardappelen, kiwi’s en bramen. Dit zorgt ten eerste voor meer biodiversiteit, maar helpt ook bij het beperken en bestrijden van plagen. 

We laten onze kippen door onze boomgaard scharrelen, zodat zij hun mest uitspreiden, insecten en onkruid opeten en bij de schimmelbestrijding kunnen helpen. Doordat de kippen in de winter de blaadjes met schadelijke schimmels verpulveren en deze dan door insecten worden opgegeten, worden ziektes en schimmel aan onze bomen voorkomen. Dit is een vorm van natuurlijke plaagbestrijding. 

“Omdat onze kippen zo belangrijk zijn voor ons bedrijf, hebben zij bij ons de status van medewerkers”. 

Zoals alom bekend, doen blije medewerkers beter werk. Daarom doen wij heel erg ons best om de ‘arbeidsomstandigheden’ van onze kippen te optimaliseren. Hierbij hoort bijvoorbeeld onze ambitie om onze kuikens in oktober 2022 te hebben gevaccineerd. Vogelgriep en de daarbij behorende afschermplicht zijn dramatische werkomstandigheden voor de kippen.

“Wij zien onze bedrijfstakken niet afzonderlijk van elkaar. Door ze te verbinden worden wij natuurinclusief en kunnen wij een kringloop vormen. Ons moto is hierbij: het geheel is meer dan de som der delen.” 

Werken aan de toekomst

Met ons bedrijf zijn wij heel erg op zoek naar nieuwe en betere mogelijkheden voor de toekomst. We zijn daarom altijd nieuwe mogelijkheden aan het onderzoeken. Naast dat er in 2022 7 onderzoeken van andere instellingen gaan lopen, experimenteren we zelf ook. Door onze kippen als medewerkers te zien maar ook met welke planten we bij elkaar zetten. Momenteel kijken we hoe kiwi’s, aardappelen en bramen het naast elkaar doen. Dit noemt men ook wel strokenteelt.

Kijk je met ons mee?

Waarom Caring Farmers

Een netwerk en organisatie zoals dat van Caring Farmers kan ons hopelijk helpen bij one ambities. Het vaccineren van onze kuiken was bijvoorbeeld erg nieuw en bij Caring Farmers zitten nog veel meer pluimveehouders die niet bang zijn om dingen uit te proberen. Dit geld natuurlijk ook voor het experimenteren met (andere) biodynamische processen en ideeën, zoals strokenteelt en natuurlijke plaagbestrijding. En andersom delen wij onze kennis ook weer graag met andere Caring Farmers.